Main page arrow Forum
Hajomakett.hu Fórum
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Néhány szó a hajóágyúkról (1 viewing) (1) Guests
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Néhány szó a hajóágyúkról
#4492
allermat (User)
Lelkes újonc
Posts: 26
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Vá: Néhány szó a hajóágyúkról 12 Year, 2 Month Karma: 4  
A Mythbusters-t én is akartam ajánlani a probléma kiderítésére

Érdekes, hogy ezt így egyértelműen bebizonyították, hogy nem okozott szilánkokat az ágyúgolyók becsapódása. Eleve a hatfontos ágyú az elég kicsi, a legkisebbek egyike, egy nagyobb ágyú nagyobb lövedéke, nagyobb energiával valószínűleg többre volt képes, nem tudom, kicsit kétkedek. Annál is inkább, mert például olvastam, hogy a felsőbb ütegfedélezetek palánkozása (a padlózat) azért volt tölgy helyett szilfából, mert ha találatot kapott a padló, akkor a szilfa nem kis szilánkokra , hanem nagy darabokra törött. Akkoriban az volta felfogás, hogy inkább haljunk meg , mint szenvedjünk, vagy egy életre nyomorékok legyünk. Namármost, ha ilyen intézkedéseket vezettek be, akkor csak kellett legyen komoly veszély ütközetben arra, hogy szilánkok képződjenek a becsapódó ágyúgolyóktól. Az infó peter Goodwintól származik a construction and fitting of english man of war-ból, szóval hihetünk neki. Lehet hogy írni kéne Mythbusters-ék nek, hogy csinálják újra nagyobb ágyúval a kísérletet, egyébként volt már ilyen műsoruk, hogy a hallgatói észrevételek alapján újracsináltak kísérleteket!
 
Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#4493
hajómester (User)
Fanatikus Tag
Posts: 203
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Vá: Néhány szó a hajóágyúkról 12 Year, 2 Month Karma: 2  
Az előző írásomat nem akartam túl bő lére ereszteni, ezért sok mindent elhagytam. Az említett kísérlet előtt megvizsgálták, hogy melyik fának van a legnagyobb szilánkhatása és azt választották ki, volt olyan aminek szinte nem is volt.
A nagyobb tömeggel rendelkező áttörés sem válthat ki ebben nagyobb hatást, mert a fa darabjait nem maga előtt tolja, hanem félrelöki, legfeljebb több keletkezik, de ezek ugyanakkora hatással bírnak csak.
Itt van szerintem Flamenco tévedése is ezzel a félrerántással, hogy csak egyirányú erővektorban gondolkodik.
Goodwin nem lőtt szerintem még soha egy 24 fontossal deszka falra, tehát amit ír, azt ő is csak olvasta valahol, amit annak írója megint csak olvasott valahol. Nincs gyakorlati bizonyíték.
Ez amit leírtam legalább valóságos kisérlet volt, aminek eredményét saját szememmel láttam, igaz nem a helyszínen, csak a televizión.
Volt egy másik része is, amikor 4 sertést egymás mögé akasztottak, a falat átütő golyó mind a 4-en átment, a lövedék gyilkolta tehát a legénységet és nem a szilánkok.
Mellesleg volt szerencsém látni olyan acélpáncélokat amire kísérleti körülmények között páncéltörő lövedékkel lőttek. Ott is van egy ilyen legenda, hogy a páncél áttörésekor szilánkzápor keletkezeik. A szakértő elmondta, hogy mese, a lövedék átmegy rajta és kész, semmi repeszhatás.
Ha igaz lenne ez a történet a szilánkzápor pusztításáról, egy ütközetben minden hajó fél órán belül abba hagyta volna a harcot, mert nem lett volna kikkel folytatni.
 
Logged Logged  
 
Last Edit: 2009/01/29 18:10 By hajómester.
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett