Main page arrow Forum
Hajomakett.hu Fórum
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Vá: Még egyszer a palánkozásrol (1 viewing) (1) Guests
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Vá: Még egyszer a palánkozásrol
#4640
Flamenco (User)
Tag
Posts: 42
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 10 Year, 10 Month Karma: 6  
Köszönöm az elismerö szavaidat Hajómester!
Nos akkor, ha már elkezdted, még mielött folytatnánk az épitést, ejtsünk néhány szót magáról a hajóról.
Tkp. ez a hajó volt az elsö háromütegsoros, s nem a Sovereign, mint sokan állitják és hiszik.Pineas Pett épitette, aki késöbb a Sovereign-t is tervezte és elkezdte, de annak épitését már a fia, Peter Pett fejezte be. Ez volt tehát a Sovereign elödje.
Mindkét hajó a maga idejében korszakalkotó volt a hajóépitésben, söt azt is mondhatnánk, hogy a Prince 50 évvel söt a Sovereign 100 évvel elözte meg korát.
A legismertebb ábrázolás a Prince Royale-ról Hendrick Cornelisz Vroom holland festö nagyméretü festménye (203x409cm),
ami jelenleg a Haarlemi Frans Hals múzeumban található, " V. (5.) Friedrich Pfalzi herceg behajózása Vlissingenbe 1613.ápr.29-én" cimmel.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/haj__mester/festmenyek/ arrival.jpg.html
Létezik még néhány másik festmény is, pl. Adam Willearts-tól, és Cornelis Vroorm-tól, aki az elöbbi Vroom fia, valamint egy kép egy ismeretlen festötöl, ami a tükör egyetlen ábrázolása.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ 1612_Phineas_Pett_10.JPG.html
Egyetlen rajz létezik csak, ami nagy valószinüséggel a Prince Royale-t ábrázolja.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Seitenansicht.JPG.html
Vroom festmény után rajzolta Landström is a Prince Royale-ról a "Das Schiff" c. könyvében található szines rajzát.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ PrinceR00.JPG.html
Viszont a modellem ha elkészül, sajnos csak átvitt értelemben lehet páratlan, ugyanis legalább egy modell már létezik, ami Bryan Lavery - Schiffe c. könyvben található.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Scan10127.JPG.html
Megpróbáltuk megkeresni a modell épitöjét, de a könyvkiadótól azt a választ kaptuk, hogy a modell tulajdonosa nem hajlandó semmiféle információt adni. Nos, ez nekem jobb is volt igy, mert egy-két dolog nem tetszik a modellen.
Többek között ami engem a Landström szines rajzában s a modellben is zavar az a szine.
Landström irja: ".... csak a tollak s néhány kisebb részlet volt fehérre festve. A többi faragás zöld alapon aranyozott volt."
Hát kérem szépen, bár én hivatalosan zöld-vörös, a valóságban inkább zöld-barna szintévesztö vagyok, de ettöl a kis hibátol eltekeintve nagyon is szinesben látom a világot.
Nézzétek meg a következö képet, ami egy kinagyitott részlet a festményböl:
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ RPVergr_1.JPG.html
Tessék nekem megmondani, hol van itt a sok zöld? Hol zöld az egész hajóoldal? S hol van majd az összes faragvány aranyozva?
A modellhez:
Kb. két éve még javában benne voltam a flamand galeon épitésében, de már azon törtem a fejem, hogy mi lesz a következö. Már többször emlitettem, hogy nem rajongok a tucatmodellekért.
S akkor eszembe jutott, hogy valamikor a hetvenes évek elején karácsony elött áltam a valamikori Deák Ferenc téri
Hobby boltban, s csorgott a nyálam az éppen beérkezett müag. hajómodell épitödobozok láttán, s többek között ott volt a Prince Royale is az Airfixtöl. (Azóta se láttam többé) De nem volt szivem, s legföképpen pénzem megvenni. Csekély 480 Ft.-ba került, amikor az akkori fizum kb. 2200 Ft. volt.
S ekkor eldöntöttem, hogy a következö a Prince Royale lesz.
Azt már sejtettem, hogy ennek a rajzait is magamnak kell rekonstruálnom. Amikor ezt megemlitettem a Christiannak, aki a Modellmarine.de-nél a vitorlások felelös szerkesztöje, azonnal belelkesedett, hogy azt ö is megépitené, a s utánna még jelentkezett két másik érdeklödö is.
Nos ezek összehordtak nekem minden fellelhetö s elérhetö képet, rajzot s adatot.

De akkor épitsünk tovább.
A palánkozás megkezdése elött még két fontos dolgot el kell intéznünk.
Az egyik, ezt már elöbb kellet volna emlitenem: el kell készitenünk az alsó tükröt, s felszerelni a fartökére.(Kép késöbb)
A másik:
A Sponung
Az "5 kg-os" Német-Magyar Müszaki Szótár szerint: horonyereszték, szádalás
Ez tkp. az eredeti hajóknál egy a kb. a gerinc fele magasságában végigfutó nút, ami az orr- s fartökénél is folytatódik, s ebbe van beleresztve a gerincnél a legalsó palánk, az orr-s fartökénel pedig a palánkok kifutó vége.
Egy kis elmélet:
A gerinc vastagsága középen 650 mm, ill. a modellen 13mm. De a gerinc vastagsága az orr s a tat felé egyre csökkent, bár nem egyforma mértékben, de a külömbság modell méretben nem jelentös. Ezért a gerinc vastagsága, az orr-s fartökénél, s ezáltal az orr-s fartöke vastagsága is 11-11 mm.
Az ál Sponung kialakitás a következöképpen történik: Az orr-s fartökére kétoldalt egy-egy 1mm vastag réteges lemezt , ez együtt 10mm, a gerincre pedig egy 2x8 mm-es fenyölécet ragasztunk, ez pedig együtt 12mm. Miután én mindig duplán palánkozok, s a felsö palánkozáshoz 0,6 mm-es bútor szinfurniért használok, az igy késöbb felragasztott furniércsikokkal együtt megkapjuk a 13 ill. 11 mm-es vastagságot.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk1_1.JPG.html
A 2 mm vastag fenyölécet azután a végek felé le kell vékonyitani. (Képek késöbb)
( A komplett bordázat elkészitésének munkaideje 68,5 óra )
S akkor elkezdhetjük a palánkozást.
Alsó palánkozáshoz sokféle fafajtát használhatunk, én ált. hársot vagy jávort használok, de jó a fenyö is, és sok otthoni kollégák szerint a bükk is, de én azt még nem használtam. De pl. a mahagonit, meg annak a külömbözö fantázianevü változatait, mint pl. a sapielly messze ivben el kell kerülni, s el lehet felejteni. Nem lehet jól hajlitani, akármeddig fözöd, s törik szálkásodik.
A legjobb vastagság 1,5-2mm. Az 1 mm-es tul vékony, s a 2 mm felettiekkel nehéz dolgozni.
Az alsó palánkozásnál elvileg teljesen mindegy a lécek vezetése, hogy iveltek e s mennyire , vagy akár egyenesek.
De miután valahol el kell kezdeni, ez nálam a következöképpen nézett ki:
Az elsö lécet az alaptól 140 mm-re helyeztem el. Ez a távolság gyakorlatilag szintén mindegy,de ajánlatos kb. a föborda legnagyobb szélességének a közelében elhelyezni. Egy lécet a föbordára ebben a magasságban egy acél gombostüvel rögzitek, s ezt a magasságot berajzolom a többi bordára is. S aztán elkezdem a bordákat a Proxxonba fogott mini tányércsiszolókoronggal srégelni.A lécet a gombostü körül el tudom forgatni, s igy hozzáférek a bordákhoz. De készüljetek fel rá, hogy a kétoldali elsö lécek pontos felhelyezésére rá fog menni 2-2 óra, de ez nagyon fontos, hogy ezek a lécek szépen fussanak. De semmi vész, a többiek már gyorsabban mennek, mert már van mihez illeszteni s viszonyitani.
Meg lehet azt is csinálni, hogy a bordák "másik"oldalára felrajzoljuk a srégelés vonalát, különösen az elsö s a hátsó bordáknál, de én erre lusta vagyok, s a srégelést nikkelezett szemmérték után csiszolom, ha a bordákat pontosan fürészelted ki, s pontotsan rögzitetted öket, ez elég jól kiadja a lécek futását.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk2_2.JPG.html
A palánkok rögzitésére a ragasztásnál régebben félbe tört acél gombostüt használtam. Ma már csak gél pillanatragasztót használok, ami azonnal megfogja a palánkot. Ezzel haladok a leggyorsabban. Van egy kisebb s egy nagyobb hátránya. A kisebb, hogy ha nem vigyázol, akkor a kezedre is ragad. Ami ugyan nem túl vészes, ha csak nem "allegóriás" vagy"algériás" a böröd,s egy kis meleg vizben áztatás után a TV elött egy tompa élü faragókéssel le lehet vakargatni.
A nagyobb hátránya, hogy nem éppen olcsó. A legolcsóbb a Conrad-nál kapható 20 grammos tubus 5 Euro.
Egy ekkora hajóra keményen elhasználok 20-30 tubust. De megszoktam, mert kényelmes.
De ma már a fehér hidegenyvek is kötnek 5 perc alatt.
A léceket ha lehet egy darabból rakom fel, de ennél a modellnél több helyen toldani kell, mert az 1 m hosszu lécek rövidek.
A toldásokat lehetöleg középre kell tenni, mert a toldások az elsö s a hátsö görbületeknél nem igazán jól sikerülnek.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk3_1.JPG.html
Ami a lécek hajlitását illeti: a forrasztópákás hajlitás is jó módszer, föleg nagyon kis sugarak hajlitásánál, de a nagyobb ivek hajlitásánál egy vasaló csöre is megteszi, én évek óta ezt használom. Nem túl jó véleményem van viszont a mindenféle lécgörbitö, léchajlitó találmányokról, kütyükröl, amiknek nem sok hasznuk van. A gyáriak csak a pénzt húzzák ki a zsebedböl, a saját kitalációk gyártásába ölt munkaórákat meg jobb a modell épitésére forditani.
A léceket nem kell feltétlenül gözölni, de a forró vizben való áztatás nem árt, de az idötartam függ a felhasznált fától.
Még néhány dolog:
Kb. 1700-ig a hajótervezés ill. épités majdcsak gyakorlati tapasztalatokbó állt. Az un. három rádiuszból álló föbordaszerkesztés, ami után a többi bordát is szerkesztették, a hajó hátulján de kifejezetten az orrnál nehézségeket okozott, amiket a gyakorlati épitésnél kellett kiigazitani. De a legnagyobb probléma az volt, hogy az igy szerkesztett s épitett hajók hátulja s eleje túl "sovány" lett, s igy ott kicsi volt a felhajtóerö.
Mindezt észre lehet venni az 1620-ból származó, jobban mondva akkor megjelent "Értekezés a hajóépitésröl... " cimü müben, ami az elsö komoly angol irodalom ebben a témában, s állitólag Matthew Baker irta. De még Dean is az 1670-ben irt Doktrinájában is ezt a módszert használja, mutatja be, ill. fejleszti tovább, de a három sugár módszertöl nem tud megszabadulni. Az egész más módszerek szerint épitett hajók korszaka az 1700-as évek után kezdödött.
Mindezt már nagyon jól tapasztaltam a flamand galeon rekonstruálásánál is, és most a Prince Royale-nál is, habár ennek a rajzait már CAD-val csinálom, de ennek ellenére az orr felöli elsö bordákat egyszerüen nem lehet pontosan megszerkeszteni ezzel a módszerrel. Ezért aztán nem is csoda, ha az épitödobozok gyártóinál is itt a legtöbb a pontatlanság, hiszen a korabeli hajóépitö mesterek is - többek között - ezzel a problémával küszködtek.
Ezért aztán itt csak annyit lehet tenni, hogy érzés után a lécek lehetö legyegyenltesebb szép futását kell magvalósitani.
Elöfordul, hogy ezekböl a bordákból elég sokat le kell csiszolni, vagy forditva, fel kell öket "hizlalni".
Mint pl. a következö képen látható X-el jelölt helyen látható legelsö orrbordánál látható hézagot ki kell tölteni.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk4_1.JPG.html
Ezért aztán a "zöldfülüeknek" sem elkeseredni, ha nem sikerül valami elsöre. A pontosság egy fontos dolog, csak éppen nem szabad elfelejteni, hogy mi egészen mást értünk pontosság alatt, mint a korabeli hajóépitök. Amikor már a mai asztalosok is 0,5 mm pontossággal dolgoznak, s a gépészek már 0,001 mm-essel, akkor furcsának tünik, hogy az angol
Inch vagy Zoll 25,4mm, s igy annak a tizedrésze óriási 2,54 mm! Pedig a korabeli hajóépitök a seggüket verték volna a Szahara homokjába, ha 2,54 mm-es pontosságot el tudtak volna érni!
Ezért szerintem egy jól megépitett hajómodelltest szépsége nem is annyira az un. pontosságban rejlik, hanem a palánkok
s dörzsfák szemmel láthatóan szép töretlen ivelésében. Egy kész modellen senki nem fogja lemérni - s nem is tudja modern laseres készülékek nélkül - hogy a 12. bordád a vizvonalon tizedmiliméter pontosan mondjuk 112,7 mm széles, de
ha a palánkok s a dörzsfák futása tele van pupokkal és mélyedésekkel meg mindenféle oda nem illö csavarodásokkal,
azt még a "legladikosabb ladikos" ( leglaikusabb laikus) is észre fogja venni.
Na ennyit mára. A következökben folytatom a további palánkozással, ahogy haladok. Na nem kell megijedni, alighanem beletelik még néhány napba, mire újra untatni foglak benneteket, elég idö a regenerálódásra s hogy kipihenjétek magatokat a fárasztó szövegem-böl,-ból, -töl,- tól - na osszátok be, el, le, föl magatoknak.
 
Logged Logged  
 
Last Edit: 2009/12/11 22:05 By Flamenco.
  The administrator has disabled public write access.
      Topics Author Date
    thread link
Még egyszer a palánkozásrol
Flamenco 2009/11/12 22:53
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
hajómester 2009/11/13 12:59
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Flamenco 2009/11/13 20:30
    thread link
thread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Flamenco 2009/12/11 18:53
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Flamenco 2009/12/15 22:48
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
moose 2010/02/17 18:43
    thread link
thread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Flamenco 2010/02/18 15:53
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
moose 2010/02/18 18:35
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Flamenco 2010/03/28 22:25
    thread link
thread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Flamenco 2011/07/22 22:28
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
moose 2011/07/23 10:23
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
hajómester 2011/07/23 20:07
    thread link
thread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Flamenco 2011/07/23 23:14
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Tyrman 2011/07/24 07:02
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
hajómester 2011/07/24 21:22
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Tyrman 2011/07/25 05:58
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread linkthread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
hajómester 2011/07/26 21:15
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread linkthread linkthread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
Tyrman 2011/07/26 21:55
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
hajómester 2011/07/24 21:26
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
maxor 2012/06/28 19:09
    thread link
thread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
kisstibi 2012/06/29 07:33
    thread link
thread linkthread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
hajómester 2012/06/29 16:50
    thread link
thread linkthread link Vá: Még egyszer a palánkozásrol
maxor 2012/06/29 21:29
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett