Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Alapismeretek
Néhány szó a hajóágyúkról

Vissza a cikkhez

Az adott hozzászólás

Írta: Flamenco () 2007. november 24. Szombat 20:53

Írta: Flamenco 2007. november 24. Szombat 20:53

Nem csak az angol, hanem a spanyol tüzérség is meglehetösen hatástalanul müködött. 
A fennt emlitett könyvben - Howard - Az Armada pusztukása - a szerzö igyekezett ( angolos ) elfogultság nélkül ábrázolni a történteket. ( A könyvet egyszerüen el kell olvasni ! ) 
Figyelem: Sajnos a cikkben a 15. és a 16. ábra szövegei felcsrélödtek. Tehát a 15. ábra szövege a 16. ábrához tartozik, és forditva.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 2 válasz megjelenítése

2 válasz

Írta: Maszatomy () 2007. november 26. Hétfő 00:33

Írta: Maszatomy 2007. november 26. Hétfő 00:33

A 15,16 -os kép szövegét megcseréltem.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2008. január 09. Szerda 17:30

Írta: hajómester 2008. január 09. Szerda 17:30

Megfogadva Flamenco tanácsát elolvastam D. Howarth könyvét, na nem most először, hanem most újra alaposan átrágva. Meg elővettem néhány videó kazettát, amiket a TV-ből rögzítettem valamikor, és erről a témáról szólnak. Ami a lényeg, a korabeli adatok teljesen megbízhatatlanok, az angol jelentésekben semmi igazán konkrét nincs, az összefoglalókat zömében olyanok írták, akik részt se vettek a csatában, a spanyolok sokkal többet írtak erről, de ezek a beszámolók nagyon egyéniek, és nagy részük sok évvel később keletkezett. 
A híres csatakígyóval napjainkban lefolytattak egy kísérletet Egy 20 fontossal vízszintes csőállással 600m-es lőtávolságot tudtak csak produkálni. Megpróbáltak vele 150 m-ről egy 5x5-es céltáblát eltalálni, sikertelenül. Utána a célt 50 méterre hozták, onnan se találták el. Ami a siralmas az az volt, hogy a lövés mindig vagy túl rövid, vagy túl hosszú lett. Pedig mindez egy szárazföldi lőtéren zajlott. Tehát a lényeg, hogy igazi harcot csak úgy lehetet volna vívni, ha az angolok összeakaszkodnak a spanyol hajókkal, de ettől meg rettegtek. Vagyis az egész a fürge angol hajókról, meg az angol tüzérségi fölényről csak mese. Az hogy állandóan kitértek a harc elől, az nem épp egy hadászati megfontolásból, hanem a tehetetlenségből fakadt, hiszen állandóan az Armada mögött hátszélben voltak és bármikor összecsaphattak volna vele. A spanyol parancsnokok között voltak olyanok, akik azt szorgalmazták, hogy tegyék partra a szárazföldi erőket, és foglaljanak el egy kikötőt, az angolok ez ellen semmit se tudtak volna tenni. Medina Sidonia azonban végsőkig ragaszkodott a parancshoz, egyesülni Parma herceg erőivel, ami nem is létezett.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...mXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett