Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Alapismeretek
Néhány szó a hajóágyúkról

Vissza a cikkhez

Az adott hozzászólás

Írta: csónakos () 2007. december 03. Hétfő 22:41

Írta: csónakos 2007. december 03. Hétfő 22:41

Flamenco lenne egy kérdésem - az ágyú elsütése elött az oldalkötelet kiakasztották, mert az lassító áttétel a súly miatt ?

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 2 válasz megjelenítése

2 válasz

Írta: Flamenco () 2007. december 04. Kedd 21:46

Írta: Flamenco 2007. december 04. Kedd 21:46

En azt irtam, hogy a hátrahuzo kötel(ek)et akasztották ki. Nem értem, mit értesz ezalatt: " mert az lassito áttétel a suly miatt. 
Nincs tudomásom rola, hogy az oldalköteleket kiakasztották volna, s nem is találom logikusnak. 
1. - Miután az ágyu elörehuzása után az oldalkötelek 2 - 2 blokkja egészen közel került egymáshoz, s ha kiakasztották volna öket, akkor az ágyu visszafutása után a csigasort ujra szét kellet volna hátrafelé huzni, hogy a hátso blokkok kampojait ujra be tudják akasztani a lafetta oldalain találhato szemekbe, amire nemigen volt idö a csatában, valamint valoszinüleg nagy összavisszaságot okozott volna. 
2. - Söt valoszinüleg a hátrahuzo kötelek surlodása a blokkokban segitett lassitani az ágyu visszafutását. Csak éppen biztositani 
kellet ezeknek a köteleknek a szabad futását, azaz a szabad hátso végeket ugy kellett a fedélzeten feltekerni, hogy sehol se csomosodjanak össze, mert ha az egyik oldalon egy csomo befutott volna egy blokkba, az felborithatta volna az ágyut. 
Van valamelyik könyvemben egy régi autentikus szöveg a korabeli tüzérek számára, ahol is az ágyu töltésének, irányzásának s 
elsütésének az egyes lépéseit ill. parancsait mutatják be. Ha érdekel megkereshetem 
Fl.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2007. december 04. Kedd 23:51

Írta: hajómester 2007. december 04. Kedd 23:51

Így van, és hozzáteszem, hogy a kötelek kiakasztása veszélyes is lett volna, mert ezek nem csak az ágyú mozgatására, hanem a helybentartására is szolgáltak. A kitolt ágyut, ha nem lőttek vele azonnal, a helyén kellett tartani, nehogy az esetleg a megbillenő fedélzeten visszafusson. Ugyanígy volt a visszahuzó kötéllel. Mindaddig amig az ágyú bent volt feszesen kellett tartani, nehogy előrefusson és a töltéssel foglalatoskodókat a hajófalhoz szorítsa. Ezért kellett a nagy lövegekhez kettő darab is belőle. 
Mellesleg végeztem egy kis számitást a hátrarugás erejének a megállapítására. Nos az nem volt valami nagy ,a lövés pillanatában a hátramozgás sebessége, olyan 1,2-1,5 m/sec lehetett, ami egy gyalogló ember sebességének felel meg, ez is a gördülő ellenellás és a kötelek fékezése miatt gyorsan lecsökkent. Tehát az oldalköteleket a kezelők akár a lövés pillanatában is tarthatták, az nem rántotta el őket.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...mXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett