Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Construction
Soverign of the Seas építése

Go back to the article

Comment in question

Posted by: hajómester () on 2008. September 16. Tuesday 15:00

Posted by: hajómester on 2008. September 16. Tuesday 15:00

A hajó mindaddig nagyon szép, amíg meg nem jelenik rajta az a tömérdek fémből öntött borzalom. Dobozból nem olyan nagyon nehéz hajó makettet építeni.

 

» Reply to this comment...

» See all 6 replie(s)

6 replies

Posted by: mephistomi () on 2008. September 16. Tuesday 18:37

Posted by: mephistomi on 2008. September 16. Tuesday 18:37

ne bántsd, mert el kell jutni addig, hogy maga akarja faragni a díszeket. addig is kell a részeredményekhez is a sikerélmény, gondolj bele hogy két éve épít, még legalább két-három év mire végez. és nem biztos hogy a Közl. Múzeum számára épít, hanem a maga örömére, egy asztal sarkán, éjszakánként - ez esetben eléggé hervasztó a véleményed, ha megengeded. A másik, hogy szerintem a kitből építkező is ember, aki lehet hogy előbb-utóbb profi lesz, de ahhoz idő, több hajó, hibák és építő jellegű hozzászólások, tanácsok, segítő kezek kellenek. Valószínű az utóbbiak miatt rakta fel a művét erre a honlapra. Meg kellene becsülni a kezdők próbálkozásait, senki nem születik mesternek. Én drukkolok ezeknek a srácoknak, már csak azért is, mert még mindig kevesen vannak. Természetesen ha ez a tizedik hajója, és egy bérépítő vérprofi keze alatt inaskodott évekig és ez lenne a mestermunkája, akkor maximálisan igazat adok Neked, ez esetben kérlek tekintsétek a szavaimat tárgytalannak.

 

» Reply to this comment...

Posted by: hajómester () on 2008. September 17. Wednesday 15:56

Posted by: hajómester on 2008. September 17. Wednesday 15:56

Nem tudom mi a bajod a hozzászólásommal. Az első részében dicsértem azt ami dicsérni való, a másodikban bíráltam azt ami nem jó. Azt meg talán elismered, hogy sokkal egyszerűbb a kész darabokat összeragasztani, mint azokat elkészíteni, gyakran úgy, hogy rajz sincs róla, hanem magának az építőnek kell azt is megcsinálni szakkönyvek alapján. A kitből épült hajók minőségének az alapja elsősorban az építőjének a pénztárca vastagsága. Ez a kitt is most 1200 dollár áron van, ami kb. olyan 190 ezer forint. Nem hiszem azt, hogy a makettezéssel kacérkodók ezen az úton fogják a gyakorlatot megszerezni. Sőt ez az összeg elrettentő lehet. 
Ez a kurta-furcsa cikk se nagyon tetszik, semmi bemutatás az építésről, semmi magáról az építőről. Ezt az egészet ahogy van simán felrakhatta volna a galériába.

 

» Reply to this comment...

Posted by: wercome () on 2008. September 17. Wednesday 17:43

Posted by: wercome on 2008. September 17. Wednesday 17:43

Szerintem kár lenne ebbe a vitába ismét belefutni! Nekem sem tetszenek a fémöntött "faragványok", de elég nagy tudás, tehetség, kitartás és merészség kellene egy ilyen hajó összes díszének kifaragásához. Az már a profi kategória! Ha továbbra is ilyen szépen csinálja, összhatásában egy nagyon szép makett kerekedhet ki belőle, közelről nézve meg egy Mercedesben is lehet hibát találni!

 

» Reply to this comment...

Posted by: hajómester () on 2008. September 18. Thursday 14:19

Posted by: hajómester on 2008. September 18. Thursday 14:19

Nem akartam én vitát, de a kritika elmaradása oda vezet, mint Viola hajójánál, mindenki dicsérte, aztán a végén Moha kimondta az igazságot., kíméletlenül. Most már aztán minden úgy marad nála is, ahogy van, mert nem tud változtatni. Ezek a díszek nemcsak látványilag rosszak, hanem nem is ilyen volt a hajó díszítése, erről több korabeli rajz tanúskodik. A Modell Magazin 1999-es számában bemutat egy makettet erről a hajóról, ami nem is fából, hanem műanyagból készült, látványilag mégis sokkal jobb mint ez. Mivel itt nem lehet képet közölni beteszem a galériába, akit érdekel ott megtekintheti. Gyakran elhangzik a kijelentés, magadnak építed, ez igaz mindaddig, amíg valaki nem teszi közzé, attól kezdve már nem az övé, hanem mindenkié, akit foglalkoztat.Sokan megnyilatkoztak, csak az építő nem, ha már olyan szűkszavú volt, talán reagálhatna valamit.

 

» Reply to this comment...

Posted by: mephistomi () on 2008. September 18. Thursday 15:27

Posted by: mephistomi on 2008. September 18. Thursday 15:27

nem hiszem hogy ne tudna változtatni, a hajó jelenlegi állapotát és a díszeket látva ez szükséges és lehetséges is lenne, maximum két hét pluszmunkát jelentene.  
Példaként, hogy lehet jót kihozni az öntött formákból (hobbiszinten), ott van a Gretel építése, amelyhez mellesleg türelmes és oktató, a tapasztalataidat megosztó hozzászólást, bátorítást kapott a részedről a szerencsés építő. Egyetértek hogy menetközben kell a hibákat korrigálni, azonban sajna a statisztikák szerint csak évente van találkozónk (idén volt egyáltalán????). Az meg, hogy ki mennyiből (mibe kerül a kit) tanul, a saját dolga. A pozitív példa ott van személyetekben, a munkáitokban mindenki előtt, hogy lehet kit nélkül is építkezni, jobb minőségben, egyedi munkákat (olcsóbban mint a kit!!!), és akkor nem csak arról szól a nóta, hogy mereven vagy kevésbé mereven kövessük a leírást vagy a sokszor hibás rajzokat, hanem sokkal többről, ami valóban nem vehető meg pénzen, csak évek kitartó munkájával sajátítható el. Én pl. építettem néhány kitet mire eljutottam odáig hogy többre vágyom, de ahhoz hogy bele merjek vágni egy nagyobb vállalkozásba, szükségem volt a kiteken szerzett tapasztalatokra. Meg rátok is, a tudásotokra, kritikákra és bátorításra egyaránt.

 

» Reply to this comment...

Posted by: hajómester () on 2008. September 18. Thursday 15:48

Posted by: hajómester on 2008. September 18. Thursday 15:48

Nem vagy egyedül, mással is kezdődött úgy a kapcsolatom, hogy először megsértődött, de aztán tisztáztuk a dolgot, és azóta is aktívan levelezünk. Hátat fordított a kitteknek, és elkezdte első komoly munkáját ami biztatóan halad.Nem akartalak Téged se megsérteni, megnéztem már többször a munkáidat nagyon szépek, és az a véleményem, hogy mindezt kit nélkül is meg tudnád bármikor csinálni. Én magamnak nem követelem a mindentudó szerepét, sőt irtózok tőle. Ennek a hajónak a megépítésébe sose mernék belekezdeni, mert nincs hozzá elég tehetségem, tehát azt mondom, mindenki olyat válasszon amivel elboldogul, és ezt ajánlanám minden kedves társunknak.

 

» Reply to this comment...mXcomment 1.0.5 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett