Main page arrow Articles
XV. századi karakk építése

Go back to the article

Comment in question

Posted by: wercome () on 2008. October 15. Wednesday 09:30

Posted by: wercome on 2008. October 15. Wednesday 09:30

Tényleg nagyon szép, különösen a csónak és az ácsolatok. Két pici problémám van a festéssel: túl élénknek találom a színeket, valamint a palánkok eltűntek a festék alatt. De lehet, hogy csak a fotó csal.

 

» Reply to this comment...

» See all 2 replie(s)

2 replies

Posted by: hajómester () on 2008. October 16. Thursday 20:00

Posted by: hajómester on 2008. October 16. Thursday 20:00

Hát igen a festés.Nagy dilemma ez, amikor rászánjuk magunk erre a lépésre, mert bizony ekkor elfedjük sok hónapi gondos munka eredményének bemutatását. 
Magam is sokat próbálkozom ezen kérdés megoldásán, és azt hiszem találtam megoldást. Az egyik az, hogy közönséges tempera festéket használok.Ennél egy tubusból kinyomom a szükséges mennyiséget, vízzel hígítom és ezzel festek, aztán száradás után a felületet lenolajos fabeeresztővel átkenem. 
A másik az, hogy zsírkrétát használok. Ekkor a fát először fabeeresztővel kezelem, és megszáradás után zsírkrétával bedörzsölöm, és az egészet egy ruhával finoman átcsiszolom., de előtte a visszamaradt törmeléket le kell fújni, vagy porecsettel eltávolítani, mert ha ezt is bedörzsöljük, azokon a helyeken sötétebb lesz.Ha még sem egyenletes a színhatás, akkor ismét fabeeresztőt kenjük fel az egészet, és újra finoman átdörzsöljük.  
A nagyobb felületek kezelésére ezt a második eljárást találtam jobbnak.  
Az nagyon lényeges, hogy az alapfelület nagyon simára legyen munkálva, glettelés, vagy más réskitöltés nem lehet. Aztán végül az egészre kell egy nagyon vékony lakkréteg, mert ezek a festékek érintkezéskor nyomot hagynak. 
Ja, és a bedörzsölés mindig szálirányban történjen. 
Kár, hogy mindezt a sebek lefestése után fedeztem fel, így bemutatni hajón nem tudom, de a sebekre tervezett csónak építésénél megpróbálom majd ezt alkalmazni. 
Ennél az eljárásnál a festéken a fa természetes erezete átüt, és a palánkozás is látszik. 
Mindezt kipróbáltan azon módon, hogy több lécet egymás mellé ragasztva a palánkozást utánoztam.  
Az ötletet egy művészettörténeti könyv olvasásakor kaptam, ahol említést történik egyes festők által készült krétarajzokról.

 

» Reply to this comment...

Posted by: wercome () on 2008. October 17. Friday 08:35

Posted by: wercome on 2008. October 17. Friday 08:35

Jobban szeretem a festést, de egészen meghígítom és inkább többször festem le. Plusz előny a szórópisztoly, de sokszor lusta vagyok előszedni, leginkább a fehér színnél szoktam használni. 
Furcsa ez a zsírkréta, de csak a gyerekkori emlékeim vannak róla, gondolom ma már jobb minőségűek.

 

» Reply to this comment...mXcomment 1.0.5 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett