Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Construction
Spanyol sebek (1735 körül) 1:50

Go back to the article

Comment in question

Posted by: hajómester () on 2009. July 29. Wednesday 11:02

Posted by: hajómester on 2009. July 29. Wednesday 11:02

Szép munka. A nehezén azt hiszem túl vagy, a hajó formája kialakult, ez az építő számára az első igazi sikerélmény, egyúttal nagy megnyugvás, hogy amit csinál az biztosan jó lesz.  
A cikkben az tetszik, hogy a szerzője nagyon részletes, közérthető leírást ad arról mit hogyan csinált, és azt is közli hogy, a tapasztalat birtokában mit csinált volna másképp.  
Nagyon figyelemre méltó abból a szempontból is , hogy bátorítást akar adni azoknak, akik hajómakett építéssel kacérkodnak, de nem merik elkezdeni, mert azt gondolják, hogy ahhoz drága felszerelések és nagy helyigény tartozik, ami nekik nincs. 
Lám az akarat és a kreativitást mindezeket képes helyettesíteni. A gépek megkönnyítik a munkát, de nem pótolhatatlanok. 
Szakmai hozzászólás: Ha a palánkot nem kívánod melegen hajlítani, akkor nem kell beáztatni. Mellesleg víz hatására minden száraz fa megduzzad. Ne bízz abban, hogy a festés majd takar, ellenkezőleg, éppen hogy kiemel. 
További, jó építést kívánok.

 

» Reply to this comment...

» See all 1 replie(s)

1 replies

Posted by: moha () on 2009. July 31. Friday 09:17

Posted by: moha on 2009. July 31. Friday 09:17

Köszönöm a hozzászólást, nagyon örülök, hogy tetszik a hajó. A palánkozással valóban mindig gondom van. Éppen két napja beszéltük Hajos Joe-val, hogy a bükköt szárazon kéne hajlítani, mert rettentően dagad. A normál magyar dió sokkal jobb, az gyakorlatilag nem dagad meg (tisler-től tudom, ő asztalos). Szerencsére ez csak a púpot érintette, de a második réteg úgyis eltakarja. Ez nagy előnye a két rétegű építésnek, a felső réteget a púpon kívül egyáltalán nem kell áztatni v. előre hajlítani. A festéssel is maximálisan egyetértek, bizony, már észre is vettem, hogy ahol festéspróbát csináltam, azonnal megjelennek az esetlegesen ott maradt ragasztónyomok, ilyesmik. Jól elő kell készíteni a felületet. Az, hogy túl vagyok-e a nehezén, majd kiderül... :). Végülis hajó lesz belőle, de még sok munka hátra van, ahol szintén lehet 1000 féle helyen hibázni. De köszönöm a bátorítást és én is jó építést kívánok!

 

» Reply to this comment...mXcomment 1.0.5 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett