Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Vitorlás hajómakett
Az arab ghanja

Találatok 11 - 13 / 13

Írta: Tyrman () 2007. február 27. Kedd 08:01

Írta: Tyrman 2007. február 27. Kedd 08:01

Nos Hajómester azt hiszem jobban utána kell nézned a témának. :) A sebek (xebec) a jelenlegi kutatások alapján közeli rokonságban állnak a karavellákkal, azok pedig az iszlám (mór) terjeszkedés idején jelentek meg a portugál vizeken (első említésük 1255). A dau csak egy összefoglaló név az arab hajókra. Pontosítva Flamencot a karavella, így a sebek is, a sambuk-kal és a baghala-val áll rokonság. A karavella (bár ez se egy konkrét hajó formát és vitorlázatot jelent) jelenleg ismert formáját Tengerész Henrik ösztönzésére nyerte el. ő pedig minden tengerészeti tudást összegyűjtetett, ami csak fellelhető volt az akkor ismert világban. További érv az arab származás mellett, hogy az egyik nyelvészeti kutatás szerint a karavella az arab "qarib" szóból származik. De, hogy fokozzam a dolgot a vörös-tengeri hajók formáját a kínai dzsunkák ihlették. :) Így végül is az sebek a dzsunka egy leszármazottja. Bár hasonlóság a gálya és a sebek között is fenn áll ez még sem zárja ki Flamenco által leírtat. Hisz egy-egy új hajótípus kialakulásakor mindig a már meglévő és jól bevált hajók a kiindulási alapok. Néha több típusból jön létre egy újabb. De esetünkben hangsúlyozva, hogy a jelenlegi tudományos kutatások szerint, a sebek inkábba karavella, mint a gálya leszármazottja.Bővebben olvashatok majd a témáról, ha elkészül a cikkem a XV. Századi európai hajózásról.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2007. február 26. Hétfő 22:24

Írta: hajómester 2007. február 26. Hétfő 22:24

Hát hogy Landstöm mit irt azt nem tudom, mert nekem nincsennek meg a könyvei, de hogy a sebek nem a dauból fejlődött ki az fix. Az egész szerkezete a gályával azonos, azt pedig a bizánci és velencei hajóépítők alakitották ki. Az arab dau tudomásom szerint a keresztes háboruk idején eltünt a Földközi tengerről, és csak a Vörös tengeren, valamint az Indiai óceánon maradt meg. A mediterránumban pedig a muzulmánok is a keresztények által kialakított tipusokat kezdték használni.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: bádogos () 2007. február 26. Hétfő 20:16

Írta: bádogos 2007. február 26. Hétfő 20:16

Üdvözöllek FlamencoEzidáig is tudtam , hogy öreg róka vagy a szakmában, de ez csucs . Lehet ,hogy 3OO óra alatt megépitetted a hajót,de a másik 3OO órát a téma megismerésére forditottad és nem is akármilyen szinten.Gratulálok az épitéshez és a szakértői minöségű cikk megirásához is. üdv bádogos

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Vissza a cikkhezmXcomment 1.0.5 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett