Főoldal arrow Cikkek arrow Történelem arrow Admirálisok, kapitányok arrow Francis Drake - (1540 körül - 1596)
Francis Drake - (1540 körül - 1596) PDF Nyomtatás E-mail

lakosm, 2004. október 18. Hétfő 20:38

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 18925    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Admirálisok, kapitányok


Angol tengerész. Korának leghíresebb kalóza, babonás ember, de remek stratéga volt.

Az 1577-1580 között szervezett legsikeresebb portyája nem várt eredménnyel zárult: Magellánék után másodikként hajózták körül a Földet.

Drake 5 hajóval indult. Zászlós hajóját Golden Hind-nek (Arany Szarvas) hívták. Magellán útvonalát követte. A Magellán-szoros után nagy viharban szétszóródott kis flottája. Dél felé hajózva megtalálta azt a szabad átjárót a két óceán között Dél-Amerika déli végénél, amelyet később őróla neveztek el. Ezután észak felé hajózott Dél-Amerika partjai mentén. Kirabolták Valparaisót. Kiigazították a spanyolok által rajzolt térképet, amelyen Dél-Amerika partjai - valószínűleg szándékosan - rosszul voltak feltüntetve. Callao kikötőjébe éjszaka siklottak be, ahol kihallgatták a szomszédos hajók matrózait. Az így szerzett információ alapján hajnalban utána eredtek egy ezüstöt szállító spanyol hajónak, majd kirabolták.Ekkor elhatározta, hogy Amerikát észak felől fogja megkerülni. Egészen az északi szélesség 480-áig hajóztak. Mivel Amerika partjai északnyugat felé húzódtak, visszafordultak, s a mai San Francisco-öbölnél vetettek horgonyt. Megjavították hajójukat, majd egy "hivatalos" színjátékot rendeztek az ott lakó indiánok statisztálásával: Új-Albion néven Anglia javára birtokba vették a területet.

Ezután Drake úgy döntött, hogy nem a Magellán-szoros felé tér vissza Angliába, hanem átkel a Csendes-óceánon. A Maluku-szigeteknél élelmet és vizet vettek fel, majd a Jóreménység fokának érintése után tértek haza Angliába.Megérkezésükkor a spanyol nagykövet a kalóz Drake kiadatását követelte, de Erzsébet angol királynő kedvenc kalózát ehelyett lovaggá ütötte, s tüntetőleg sétált vele, miközben a spanyol követ toporzékolt dühében.

Drake volt az első hajóskapitány, aki hajóját körbevezette a Földön. Később jelentős szerepet játszott az angoloknak a spanyol hadiflotta, a Győzhetetlen Armada felett aratott győzelmében.

Image


   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. augusztus 22. Szerda 10:42


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 
Hozzászólás nyelve: Magyar (0), English (0)

Hozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

Még nincs hozzászólásmXcomment 1.0.5 © 2007-2022 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett