Main page arrow Articles arrow History arrow History of ships arrow A Mayflower története
A Mayflower története PDF Print E-mail

By Tyrman, on 2004. October 19. Tuesday 18:49

Average user rating :    (0 vote)

Views : 20747    

Favoured : None

Published in : Articles, Ships History

There are no translations available

A Mayflowert 1606 körül az angliai Leigh-ben építették. Bár pontos adatok nem maradtak fent róla, mint általában a korabeli hajókról, azért tudjuk róla, hogy egy 26 méter hosszú 180 tonna teherbírású galeon volt.

Image

Az első hiteles feljegyzések 1609-ből származnak. Ezen feljegyzések szerint ebben az időben Christopher Nicholls, Rober Child, Thomas Shorte és Christopher Jones voltak a tulajdonosai. Az ezt követő tíz évben a Mayflower az Anglia és Franciaország közti kereskedelemben vett részt. Főleg szövetett szállított majd bort vett helyette fel, és szállított vissza. Csak két kivételről tudunk, bár lehet több nem feljegyzett is. Az egyik egy norvégiai a másik egy hamburgi út.

Az ok amiért e hajó neve mégis bekerült a történelembe az az út, amely 1620 júliusában vette kezdetét amikor is az angliai puritánok egy csoportja új hazát keresve kihajózott Leydenből a Speedwellel, hogy Southamptonban találkozva a Mayflowerrel már két hajón folytassák útjukat. Sajnálatos módon azonban a Speedwell nem volt egy Atlanti Óceáni utazásra alkalmas állapotban, és ki kellett kötnie Plymouth. Így egy hajóval kellett folytatniuk az útjukat. Mivel húszan inkább a maradás mellett döntöttek így végül a Mayflower 104 emberrel a fedélzetén 1620 szeptember 6.-án kifutott Plymouth kikötőjéből, és elindult az Újvilág felé. Ezzel kezdetét vette Amerika felfedezésének egy új korszak, a civil lakosság áttelepedése. 1620 november 9.-én látták meg a földet Cape God-i Truronál, és november 11.-én szálltak partra Provincetown kikötőjében. A kemény tél után, amely sok ember, köztük a legénység felének, életét követelte a Mayflower 1621 április 5.-én futott ki akikötőből és nem több, mint 31 nap alatt tette meg az utat Angliáig.

Ettől kezdve a hajó története misztikum ködébe vész. Ezután már csak kétszer említik a nevét egyszer Jones kapitánnyal összefüggésben 1621-ben és a kapitány özvegyével kapcsolatban 1624-ben.

Adatok:

  • A hossza a gerincen kb 18.5 méter.
  • A teljes hossza kb 26 méter, amelyhez kb 4.5 méter orrdísz
  • Szélessége kb. 7,5 méter (fedélzettartó gerenda) 
  • A belmagasság a fedélzetek között nem haladta meg a 1.5 méter.
  • Raktér 3,4 m mély

 

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2007. August 30. Thursday 09:17


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (0), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2022 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett