Main page arrow Articles arrow Others arrow Models arrow A Pinta építése !!!
A Pinta építése !!! PDF Print E-mail

By Tyrman, on 2004. October 19. Tuesday 20:04

Average user rating :    (0 vote)

Views : 21126    

Favoured : None

Published in : Articles, Intermittent

Article Index
A Pinta építése !!!
Page 2
Page 3
Page 4

 

A képsor a fedélzeti pallók felrakásának folyamatát mutatja be. A cikk ezen részébe azért kerültek be, mert az előző részben nem sikerült megmutatnom, hogyan csináltam.

Kész a hajó két fedélzete.

Ez a képsor a hajó fenékvíz-szivattyújának készítését ábrázolja. A történethez hozzátartozik, hogy ez már a második szivattyú. Az első balsafából készült, de az utolsó lépéseknél sikeresen eltörtem. Ezért előrőlkezdtem az egészet, ezuttal fenyőt használtam (gázgyújtó gyufát).Ebből vágtam és reszelgettem ki a 13+2 dongát, a szivattyúkarját, a zárófedelet, és a talpfát. Hurkapálcából pedig a kifolyó nyillást, valamint a szivattyú magját alkotó elemet. A dongavasak Imi tanácsára sörösdobozból lettek kivágva. A dugattyúszár és a kapcsolódó mozgó elemek 0.3 mm-es drótból. Összessen 34 alkatrészből lett összeállítva a szerkezet.A dongafákat, Imi tanácsára amit ki kell emelni, hisz számomra nagyon hasznos volt, úgy készítettem, hogy a gyufaszálakból (sikerült ünnepi gyufaszálat beszerezni, ami kb 150 mmm) 1x1 mm keresztmetszetű léceket vágtam és reszeltem. Ezeket kétvégüknél fogva leragasztottam, majd kb 75 fokos szögben trapéz keresztmetszetűre reszeltem. Erre azért volt szűgség, hogy szépen egyenletesen tudjam a dongákat a mag köré felrakni. Többé kevésbé sikerült is. Majd megfelelő méretű darabokat vágtam le. Ezeket ragasztottam a 4mm-es hurkapálca "mag" köré. Mivel később úgy se látszik a szerkezet belseje, ezt itt megtehettem.A 3. és 4. kép a pácolás elötti állapotot mutatja. Itt már látszik a szivattyú zárófedele és a talpfa is. A talp 3 a fedél 4 lécből lett ragasztva. Valamint látható a kifolyócső is. A végleges darabon nem ez látható, mivel sikerült ezt a darabot elrepesztenem. Jelenleg nem rendelkezem kisméretű fúróhegyekkel. A csövön látható furatot tűvel véstem. A fenyő azonban nagyon könnyen reped szálirányba.

Itt a pácolás (vizesalapú tölgy pác) utáni, teljesen szerelt állapotban látható a szivattyú. A dongavasakat még festeni fogom feketére, hogy mivel azt még nem döntöttem el. Imi erre is tett több javaslatot, majd tesztelem őket.A 2. képen a pillanatragasztó okozta hiba látható. Tapasztalatlanságom miatt, sok került a fára. Tanácsot kérek mindenkitől, akinek van ötlete, hogyan lehetne eltávolítani ezt a kemény réteget.Végül 3. képen a szivattyú egy 1 Ft-oson áll. :) Ezt a képet csak a méret érzékeltetése miatt tettem be. Egyébként a szivattyú törzsének átmérője 6mm a törzs magassága 14mm.

Nagyjából itt fog helyet kapni a hajón a szerkezet.

    
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2009. April 28. Tuesday 17:21


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (53), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett