Main page arrow Articles arrow A Golden Hind építése
A Golden Hind építése PDF Print E-mail

By wercome, on 2005. February 27. Sunday 10:40

Average user rating :    (2 votes)

Views : 57795    

Favoured : 5

Published in : Articles, Sailing ship models

Article Index
A Golden Hind építése
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 7
Page 8
Page 9
Page 10
A hajó szinte már teljesen kész, de néhány apróság elmaradt. Az egyik a mentőcsónak, melyhez elég nehezen fogtam hozzá. Az interneten találtam elkészítési módokat, de néhány részletnél kétségeim voltak. Mindenesetre egy fenyőléc darabból kialakítottam a csónak formáját (ez is könnyebben ment, mint gondoltam!) és felcsavaroztam egy rétegelt lemezre, bejelöltem a bordák helyeit és kifúrtam akkorára, hogy a borda anyagát „szép húzósan” bele lehessen dugni.

A bordákat elég kis ívekbe kellett hajtani, ezért mindent bevetettem: először beáztattam, majd az egyik oldalon beraktam a lyukba a borda egyik végét, forrasztópákával melegítve ráhajtottam a formára, becsúsztatva a másik oldali furatba, ezek tartják a helyén a bordákat. Az egyik félelmem az volt, hogy a végén a csónakot levágva a formáról szétugrik az egész, ezért a pákával jól megvasaltam, ezért látszik a pörkölődés, de azért vigyáztam, hogy ne égessem el.

A palánkozást a legfelsővel kezdtem, mert ez adta meg a csónak felső ívét. Egyébként végig körtefát használtam, 2x0,5 mm-es deszkákat.
Elkészült a palánkozás, egy-két helyen látni rést, fénycsíkot a lécek között, de remélem az egész hajó elvonja a figyelmet az apró hibákról.

Levágtam a csónakot a mesterdarabról és nagyon megkönnyebbültem, hogy nem nyílt szét, a palánkok (no meg a bordasütés) szépen megtartották a formáját.

Hatalmas lécekből készült a lábrács is, kis távtartókkal ragasztottam össze.

A peremmel elszórakoztam, mire a megfelelő ívekre meghajlítottam.

A kész csónak.

Ha egyszer elkezdek dolgozni…

Előkapartam szerszámkészítői múltamat, mikor elkezdtem a horgonyok készítését. Végre egy kis fém!!! Mint látható, több darabból készült, jó kis reszelési gyakorlat volt, szerencsére a rezet nem túl nehéz megmunkálni.

Az alkatrészeket cinnel forrasztottam össze, a nehézsége csak az volt, hogy néha három-négy kéz kellett volna!

A forrasztás után megigazítgattam reszelővel, megcsiszoltam és festettem. A fa abroncsait a nálam jól bevált boroskupakos alufóliából (lásd 2. rész) készítettem, ennek csak az a baja, hogy nehezen viseli el magán a festéket, főleg az éleken.
Már csak a lámpa maradt. A rajz (ábra) szerint hatszögletű, ezért hatszög réz anyagból lett megesztergálva az alsó és felső része, az összekötő elemeket 0,5-ös rézlemezből vágtam, reszeltem ki. Jó tűreszelő és egy kis türelem kell hozzá, nagy mozdulatokat nem kell végezni!
Az ideiglenesen összerakott lámpa.
A kész lámpa lefestve, és ami nem látszik (bár jobban tudnék fotózni!), be van „üvegezve”.


   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2007. September 06. Thursday 12:35


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (2 votes)

 
Comment language: Magyar (67), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett