Main page arrow Articles arrow Others arrow Models arrow Gyantaöntés
Gyantaöntés PDF Print E-mail

By lucky, on 2005. September 13. Tuesday 08:49

Average user rating :    (0 vote)

Views : 24642    

Favoured : None

Published in : Articles, Tools

There are no translations available

Avagy Lucky (Lukács Tamás) tanácsai apró alkatrészek tömeges gyártására.

  Egy meglévő és nehezen megoldható problémára szeretnék megoldást kínálni. A maketteken rengeteg apró alkatrész fordul elő.Ezeket sok teljesen egyforma példányban egyedileg előállítani problémás.A megoldás: egy darabot kell tökéletesre elkészíteni, és ezt kell "klónozni". De hogyan? Erre is van megoldás a vegyiparnak hála. A műgyanta.

A szükséges anyagok: formagumi; műgyanta; keverőedények; injekciós tű +fecskendő; keverőpálca; forma szekrény (ebbe kerül a gumi); mesterdarab; papírtörlő; egy edény amibe majd a fel nem használt gyanta kerül. Célszerű még egy alátét (pl tálca) alkamazása, mivel a kifolyt anyagok erősen szennyezöek és nem biztos, hogy a ruházatból eltávolíthatóak.

01.jpg

Az injekciós tű hegyét le kell vágni, sorja nem lehet rajta.

02.jpg

Az első lépés a mesterdarab előállítása.Itt fontos, hogy a lehetőségeinkhez megfelelő alaktrész bontásban készüljön.A kész alaktrész állhat több öntvényből is.Második nagyon fontos dolog, hogyha a mesterdarab hibás akkor az öntvény is az lesz! Ez egészen kis hibákra is igaz.A mesterdarab bármilyen anyagú lehet (akár egy kit alkatrésze is, de készülhet saját úton is).

02a.jpg

A második lépés a forma előállítása.Ez lehet egy részes, két részes, több részes.Én eddig az egy és két részes formákat használtam, illetve egy általam másfél részesnek elnevezett formát. Ez tulajdonképpen egy olyan két részes forma, aminél az egyik oldalán a két fél forma össze van kapcsolva a forma anyagával.

03a.jpg

3b.jpg

03c.jpg

A formaszekrényt egyszerűen műszaki rajzlapból szabom ki a jó öreg palást kiterítéses módszerrel, majd Technokol Rapiddal vagy ragasztószalaggal összeragasztom.A méretezésénél fontos, hogy elég gumi kerüljön a mesterdarab minden oldalára.

04a.jpg

04b.jpg

  A mesterdarabra tartószerkezet kerül, ami egyszerűbb részeknél egyúttal az öntöcsonk szerepét is betölti. Itt fontos az, hogy a mesterdarab ne tudjon elmozdulni a formaszekrényben addig, mig a gumi megszilárdul.

05.jpg

A forma gumi két részből áll.Az egyik rész maga a gumi, a másik az edző. A gumit fel kell keverni a használat előtt, addig míg egészen homogén lesz.

06.jpg

A formagumit bekeverjük, itt (és a műgyanta keverésekor is) fontos a pontos adagolás. Ez termékenként eltérő lehet, akárcsak a kötési és a fazékidő (a fazékidő alatt az anyag feldogozható, eztán kezdödik a szilárdulás, ami akár 48 óra is lehet a teljes szilárdság eléréséig). Itt célszerű egy mércével elátott edényt használni a gumihoz és egy fecskendőt az edző adagolásához.

07.jpg

A bekevert gumi egy részét a formaszekrénybe öntjük, de nem töltjük meg teljesen, hiszen a mesterdarabnak is kell hely. A mesterdarabot bekenjük a formagumival figyelve arra, hogy minden részen legyen belőle.Különös figyelmet kell fordítani a mélyen fekvő részekre, a sarkok belső oldalára, mivel itt szeret a levegő megszorulni.Ez a hiba később (az öntés során) hibás terméket eredményez, ami csak új formával javítható. Érdemes tehát oda figyelni. Ha a formaszekrényben kevés lenne a gumi, és nem lepné el a mesterdarabot akkor a hiányzó mennyiséget pótolni kell

08.jpg

A formagumi megszilárdulása után a mesterdarabot el kell távolítani a formából.Itt lehet eldönteni, hogy egy részes, vagy több részes lesz-e a forma. Az öntést orvosi fecskendővel végezzük.De nem azzal amivel a gumi edzőjét mértük ki!

09.jpg

Fontos a gyors munkavégzés, az előkészített munkafelület, mivel a gyanta bekeverése után nincs sok időnk, és a kész anyagot a formába is kell juttatni a fazékidő alatt. A két összetevőt (ami a gumihoz hasonlóan gyantából és edzőből áll) külön-külön felszívjuk a fecskendőbe.A dugattyút teljesen hátrahúzzuk. Az ujjunkal befogjuk a fecskendő csőrét, majd a fecskendöt gyors mozdulatokkal mozgatni kezdjük, aminek hatására a fecskendőben lévő anyag összekeveredik.Az előre kikészített edénybe kb 1-2 ml anyagot kinyomunk a fecskendőből, mert a csőrben nem keveredik rendesen a gyanta.A szintén előre kikészített injekciós tűt felhelyezzűk a fecskendőre és megkezdjük az öntést. Az öntés során a levegő beszorulási helyeire oda kell figyelni, mivel az ilyen helyeken lévő levegő zárványt( buborékot) okoz a kész öntvényen. Célszerű alulról önteni, hagyni hogy a levegőt a gyanta szorítsa ki a formából. A forma belsejét ki lehet kenni a gyantás tűvel ezzel is segítve a levegő távozását.

10.jpg

11.jpg

Öntés után a tűn egy másik fecskendővel többször levegöt fúvatunk át, tisztítás céljából. Amennyiben a tű eldugulna két választásunk van: vagy új tűt használunk, vagy kitísztítjuk régit. Erre a legcélszerűbb egy fúró alkalmazása.Égetéssel ne próbálkozzunk mert a salak és a koksz nem ég ki és ott marad a tű belsejében. Ezt nehezebb eltávolítani mint a gyantát. Szintén ne hagyjunk a gyantás tűben semmit (pl drót) mert a gyanta ragasztóként fog viselkedi és igen nehézzé teszi a tű tisztítását.A megszilárdult gyanta a fecskendőből a dugattyú eltávolítása után kiüthető. Ezzel a fecskendő ki van tisztítva. A formából a megszilárdult gyantát eltávolítjuk, ellenőrizzük a munkánkat. Ellenőrizzük az alakhűséget, a zárványok helyzetét. Ha azok nehezen javítható helyen vannak, vagy a gyanta nem teljesen töltötte ki a formát (alakhiba), akkor sajnos az alkatrész selejtes, újat kell önteni. Ha sorja keletkezett volna, akkor azt a teljes kötés után egyszerűen egy fogkefe segítségével lehet eltávolítani

12.jpg

13.jpg

A műgyanta alkatrészek kizárólag cianoakrilát alapú pillanatragasztókkal ragaszthatók. Az általam használt anyagok (létezenk más tipusú gyanták és gumik is eltérő adatokkal): Formagumi :RTV-515 Beta-7 edzővel . Ez egy egységként (kit-ként), de külön-külön is beszerezhető. Fazékidő kb 6-8 óra, kötési idő 24 óra. Legkisebb egység 454g gumi+ 50ml edző

14.jpg

Műgyanta: Biresin G26A és Biresin G26B, külön-külön komponensenként forgalmazzák. Legkisebb egység 1kg komponensenként. Fazékidő gyakorlatilag 2-3 perc, a gyári adatok szerint 4-5 perc. Ennél az időnél a már melegedő gyanta rohamosan sűrűsödik ezt már igen nagy erővel lehet átpréselni az injekciós tűn, ezért írtam a kisebb értéket. A teljes kötési idő 24 óra, kb 20 perc után a formából ki lehet venni, de ekkor még puha, könyen hajlítható. A teljes kötés után már kemény, hajlítani nem lehet inkább eltörik. Megmunkálása min 180-as csiszolópapírral lehetséges. A kompononsek külön külön a polisztirolt oldják, de a megszilárdulás után már nem reagálnak semmilyen oldószerre, melegités hatására elégnek, és semmilyen anyagot nem oldanak.

15.jpg

Ezzel a technológával aktuális makettünkre rendkívül részletes, és teljesen egyforma alkatrészeket készíthetünk.

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2005. September 13. Tuesday 08:49


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (8), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett