Main page arrow Articles arrow A U.S.S. Nimitz építése
A U.S.S. Nimitz építése PDF Print E-mail

By Sebestyén Gábor, on 2007. January 03. Wednesday 21:34

Average user rating :    (1 vote)

Views : 40575    

Favoured : None

Published in : Articles, Intermittent

Article Index
A U.S.S. Nimitz építése
2. rész
3. rész
4. rész
5. rész

 Az első lépés a csavarok meghúzása volt. Ez kissé talán meghökkentően hangzik, de a gyártó egy számomra érdekes módszert alkalmazott a törzs merevítésére. A középső részt 6 db fémlap merevítette ki, melyek csavarokkal csatlakoztak a törzshöz, a képeken látható módon.

Mondhatni még szerencse, hogy van ilyen kisméretű csavarhúzóm, különben már talán az építés elején megakadtam volna. Bár sajnos akkora villáskulcsom nem volt, amivel az anyákat is megfoghattam volna. Így beletelt kis időbe, míg a 12 csavar és anya a helyére került.

A végeredmény így nézett ki.

  A következő lépés a külső elemek felragasztása volt. Helyükre kerültek a konzolok, platformok és a liftek tartóelemei.

 Mint arra az első részben utaltam, úgy tűnt, az illesztésekkel semmi gond nem lesz. Ez végül nem egészen így volt. Újfent bebizonyosodott, hogy nincs tökéletes makett. A képeken látszik, hogy egy-két helyre bizony kellett a "putty".
 Persze a mennyiségtől ne ijedjen meg senki. A képeken talán soknak tűnik, de csak a csiszolás miatt terült ennyire szét. Egy hibára is szeretném felhívni a figyelmet. A hajó orrán sajnos látszik a gyári illesztés. Ha szemből nézzük, akkor egy V alak látható. Ezt óvatosan lecsiszoltam.

Ezekkel a tömítésekkel együtt elvégeztem az első részletek kialakítását. Felragasztottam a kötélbakokat, a rakodónyílás ajtókat, feljárókat, a hozzájuk tartozó korlátokkal együtt.

Itt találkoztam egy dologgal, ami nem tetszett. A kötélbakok ugyanis műanyag lapokra vannak öntve, melyeket a törzs megadott részeibe kell berakni. Ez egy kicsit elnagyoltnak tűnt nekem és próbaillesztést csináltam. Azt vettem észre, hogyha követem a leírást, akkor a bakok a korlát fölé fognak kerülni. Így némi vágás és csiszolás után elértem a megfelelő eredményt.

 

 

Azon egy darabig törtem a fejem, hogy ezeket a nyílásokat kinyissam vagy sem.

Végül nem tettem. Azért nem, mert egyrészt ezek egy része nem biztosít közvetlen rálátást a hangárfedélzetre. Tehát mondjuk egy sima folyosó van mögöttük, aminek fémfala van. Másrészt nem terveztem világítást beépíteni, úgy gondoltam elég, ha csak a lift környékén fog látszani a hangár egy-egy részlete.

Mikor minden megvolt, következett az első festés.

 

2007.03.07.   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2009. April 28. Tuesday 17:32


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (1 vote)

 
Comment language: Magyar (20), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett