Main page arrow Articles arrow HMS Victory építése 1:50 méretarányban
HMS Victory építése 1:50 méretarányban PDF Print E-mail

By Horváth Zoltán, on 2009. November 09. Monday 22:33

Average user rating :    (1 vote)

Views : 75709    

Favoured : 4

Published in : Articles, Under Construction

Article Index
HMS Victory építése 1:50 méretarányban
2. rész
3. rész
4. rész
5. rész
6. rész
7. rész
8. rész
9. rész

  Már korábban tettem egy ígéretet, hogy leírom: hogy készült el a Victory oldalán lévő díszes bejárat.. Addig kellett várnom, míg a második sorra nem került, hogy jó fotókat tudjak készíteni a folyamatról.

kep_1_sm.jpgItt fönt látható a második „ kész termék”.

Mikor az elsővel – azaz a bal oldalival – elkészültem, úgy döntöttem, hogy lett annyira jó, hogy kiérdemelje a végleges jelzőt. Ezért még akkoriban félretettem az erre szánt faanyagot, gondosan rárajzolva a két oldal-konzol mintáját. Lombfűrésszel kivágtam, majd reszeléssel, csiszolással finomítottam a konzolokat.

kep_2_sm.jpg

Ezt követően fölrajzoltam a domború, cirádás minta főbb tekervényeit. Tű segítségével a vonalakra faragasztót vittem föl, majd ebbe a ragasztóba fokozatosan beleragasztottam egy alkalmas vastagságú hímzőfonalat. Ez körülbelül úgy megy, hogy 5 mm ragasztó fölvitele után jön a fonal, majd ismét ragasztó.. és így tovább. Nem olyan lassú a dolog, amilyennek látszik..

Nekem kb. 30perc/oldal idő jött ki eredményül. A továbbiakban a mintát lehet ragasztó-cseppekkel finomítani..kep_3_sm.jpg

Még egy fontos momentum: a fonal ugyebár szőrös, szöszös. Hogy ezt megkössem, az egész elkészült mintát vékonyan bekentem még egy réteg faragasztóval.

Száradás után festés matt feketére, mert ez az alapszín.

A munkadarab nagyságára lehet következtetni a beleszúrt gombostű méretéből..
kep_9_sm.jpg

Kétoldalt már kész a fekete mintázat, de ezek a konzolok elöl is díszesek. Szép levélmintázat borítja mindkettőt, valamint van rajtuk egy-egy tekert díszítőelem is. A levélmintázat nagyját belefaragtam, a tekert valamit kis karton-darabból készítettem el.

Mivel itt is matt fekete az alap, ezért újabb festés következett.

Közben a konzolok által tartott ívelt féltetőt is kireszeltem puhafából. Ebben a csalás csak a legbelső, legvékonyabb lépcsős díszítés, ez kartonból van.

kep_5_sm.jpg

Ennek a tetőnek a színe is matt fekete.. A képen éppen száradnak az alkatrészek.


kep_6_sm.jpg

Arany festéshez spray-t használok, csak belefújom egy kisebb műanyag kupakba és egy kis arany pigmenttel megbolondítom – aztán jöhet a „3 szálból álló ecset”. Szóval az ecset igen vékony, hogy a vékony vonalakat meg tudjam festeni.

Egy megjegyzés a festéshez: jobb az eredmény, ha inkább hűvösebb, esős, párás, és nem túl meleg időben festünk, mert az ecsetben lévő festék sokkal jobban kenhető. Melegben gyorsabb a száradás..kep_7_sm.jpg

Erre a féltetőre is több pöttyöt kellet volna festenem, de a festék egyszerűen nem fogadott szót. A körbe futó arany csík a karton-betét élére van pingálva..


kep_8_sm.jpg

Azért más fejlemények is történtek a hajón. Külső glettelés, finom csiszolás és kétszeri vékony festés. Ezt a festést már véglegesnek szánom. A képen a tat jobb oldala látszik az első festés után. A második réteget majd hűvösebb időben viszem föl. Egy komplett hajóoldal kb. egy hétvége – azaz kétszer fél nap.

kep_9_sm.jpg

Közben már a fölső ágyúfedélzet kb. 90%-ával elkészültem. Rövidesen fölérek a fölső fedélzetre..   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2013. January 15. Tuesday 15:18


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (1 vote)

 
Comment language: Magyar (11), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett