Főoldal arrow Cikkek arrow Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől PDF Nyomtatás E-mail

Dömösi Imre, 2012. január 22. Vasárnap 23:00

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 26945    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Építés alatt

Tartalomjegyzék
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől 2. rész
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől 3. rész

Felragasztottam a tat tükröt és hevenyésztem egy tartószerkezetet az ott található ágyúk számára.Tehát ott tartottam, hogy a takart fedélzet borítást megcsinálom, mert később nem lehet hozzáférni. Már most látom, hogy elcsesztem, mert itt két kezdőpontból indulnak a lécek, míg a rajzon három léc van elcsúsztatva egymás mellett és úgy ismétlődik a sor újra.

fedélzet

És akkor jön a palánkozás. Kicsit félek, mert a lécek felülete nem szép és vastagságban is van eltérés. Abban bízom, hogy majd a csiszolás, illetve a felület gittelése jó végeredményt hoz a 2. palánkréteg felrakása szempontjából. Miközben a különböző munkálatokat végeztem sajnos először az előfedélzet tartóbordájának egyik majd a másik felső ívét is sikerült eltörnöm. Megragasztottam, majd újra mindkettőbe belekapaszkodtam és ismét eltörött. Elraktam, ha majd a fedélzet felragasztása következik újra odaragasztom

Sok módszert olvastam a palánkozásről. Nekem leginkább a fa csapokkal történő palánkozás tünt a legkézreállóbbnak. Vettem 2 doboz keményfa fogpiszkátót. Hogy ne hasadjon a léc, odaszorítva a helyére előfúrtam a lécen keresztül a bordába és a kettőtört fogpiszkálót finoman belevertem annyira, hogy felfeküdjön a bordára teljesen. Természetesen ahogy olvastam, vízben beáztattam a léceket és pákán hajlítottam a megfelelő ívre. Ideiglenesen finoman felszegeztem, amikor a végéhez értem ahol megint komolyabban kellett hajlítani, illetve közben is újra és újra visszaszedtem ahányszor kellett a pákás művelethez. A végén ragasztót kentem a bordákhoz, illetve ahol felfekszik, az élre is és felcsapoltam immár egy kicsit erősebben. Volt olyan délután, hogy összesen 4 db palánkot sikerült feltennem. A végefelé már ugyanannyi idő alatt ment a nyolc is. Hát vannak szint eltérések a léc vastagság eltérése miatt (csiszolókorongon való lehúzás) TAPASZTALAT! Volt egy adag léc amit benn felejtettem a vízben és beépítettem másnap. Nagy hiba volt! Száradás után 1 mm-es rést hozott ki a fa összehúzódása. A fa színe is jóval sötétebb maradt. Következő tapasztalat! Ahogy olvastam a fórumon 75 W-os pákát szereztem be. Égeti is a lécet becsületesen. Mire a második réteget rakom fel mindenféleképpen kell csinálnom rá egy nagyobb tömegű hajlítófelületet, mondjuk sárga, vagy vörösrézből! Talán úgy nem fog égetni. Szerintem ebben Hajós Joe fog tudni segíteni. Láthatóak a fotón a palánk keskeny oldal irányú hajlításoknál elszenvedett hosszanti égési nyomok.

Lássuk képekben:

Az első palánkok

Hú nagyon tetszik!
Hát mit ne mondjak elég csúnya a vonalvezetése a léceknek. A 2. felületen ezt másképp kell csinálnom!

Szeretném megkérdezni a tapasztaltabb makettező társaim, hogy mit csináltak volna másképp mint én?

Összefoglalásként amit leszűrtem tanulságul:
- pontosabb, precízebb kivitelezés (bordák merőlegességének beállítása és rögzítése). Néhány borda ferde a gerincre, talán tudok kissé csalni a későbbiekben, valószínüleg nem fog látszani a hajótesten
- megfelelő gépek használata (legalább egy finom kis körfűrész, amivel vékony léceket lehet vágni finom felülettel)
- a palánkozást nem párhuzamosan csináltam a két oldalon váltakozva, csak az első 6-6 palánknál. Szerencsére nem vitte ki a formából a hajót.
- modellező balsa ragasztó helyett valami más használata, már beszereztem...

Befejeztem az alap palánkozás felrakását. Nagyjából összecsiszoltam és látom, hogy az asztalos tapasznak nagy szerepe lesz a szép felület kialakításában.
Egyszer vékonyan kigletteltem mindkét oldalt és át is csiszoltam. Még egyszer lekentem ott ahol anyaghiány volt a felületen. Látom, hogy mindkét oldalon az orr résznél, rossz borda kontúr miatt (a rajzon ilyen) 1-1 horpadást fel kell töltenem gittel. Ez kb. még két kenés és két csiszolás. Most itt tartok, utolértem magam itt a cikk írásában is.

Ki kell alakítanom a palánk fedélzeti részét, be kell szabnom a végleges formára és magasságra. Van ahol még magasítanom kell és van ahol le kell szednem a magasságból.
A bemérés gondot okoz. Mit vegyek bázisnak? Csináltam egy sóját, a hajót úgy állítottam be hogy a vízvonal szint a vízszintes.

Ez lehet, hogy megnehezíti a beméréseket, hiszen a gerinc nem párhuzamos a bázis síkhoz a sója alapjához, viszont a rajzon így van megadva. Tudnék ezen változtatni Photoshopban, de érdemes-e? Ti hogy csináljátok? Miképp csinálnátok? Mivel méritek be az ágyunyílások helyét? Valami talpas kütyüvel, ceruzát befogva a rajzról leszedve a méretet?

Akkor egy kis bizonytalanság:

Itt a tervrajz, itt pedig egy kép Mordaunt kitből készült hajóról, melyik legyen? A rajzon egyértelműen a korlát a fedélzet szintjéből indul a maketten nem! A fedélzetnek nincs akkora domborulata, hogy eltakarja a fotón látható vörösre festett belső palánkot. Vagy mégis? Mit tennétek? Én hajlok a fényképen látható megoldásra.

Szeretném, ha mások is hozzászólnának, hogy mit lehetett volna jobban célszerübben csinálni és szeretném ha elmondanátok a véleményetek   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2012. augusztus 30. Csütörtök 06:39


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 10 a(z) 11 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (11), English (0)

Írta: hajómester () 2012. szeptember 07. Péntek 17:49

Írta: hajómester 2012. szeptember 07. Péntek 17:49

Eszméletlenül sokat dolgozhattál rajta, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen nagy haladás látható. 
Szeretnék rákérdezni, hogy milyen tervrajzot használsz? Nekem az Euromodell változat van meg, nem tudom, hogy rajta kívül van-e más? Szerintem nincs. 
A problémák. Egyik a dörzsfák. A tervrajzon nem így van, hanem egy széles, összefüggő sávot alkotnak. A hajó építése idején ez nem volt még bevett szokás, így azt mondom, hogy a tervrajzzal szemben a Te megoldásod a jobb, de viszont nagyon vastagok a dörzsfák, le kellene belőlük venni, nem jól mutat. 
A poopdeck. A nekem meglévő rajz nem teljes, és így nem tudom hol a hiba. Te csináltál valamit rosszul, vagy eleve a rajz rossz. A kisebb hajókon a poopdeck alatti kabin első része egyébként mindig nagyon alacsony volt, gyakran csak négykézláb lehetett bemenni. 
Az alacsony beosztású személyzetnek volt itt lakóhelye, de raktárként is funkcionált.  
A munkád egyébként dicséretet érdemel, nagyon szép.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: csónakos () 2012. szeptember 04. Kedd 15:53

Írta: csónakos 2012. szeptember 04. Kedd 15:53

Szia Imre! 
Igazi gyöngyszemet választottál, kedvenceim ezek a barokk hajók! Szimpatikus a hozzáállásod és a lelkesedésed és jók a meglátásaid. Néhány észrevételem lenne sajnos már csak utólag, a palánkozásnál több fogyasztás szebb íveket adott volna, a fő dörzslécnél nagyon felfut az orrnál( kicsit csónak hatása van), a bükk erre a munkára szerintem nem szép, de összhatásában a színe nekem tetszik. A gépek körüli problémát jól látod, enélkül nem lehet szépen építeni. A körfűrészedet ne dobd ki, mert abból lehet egy használhatót készíteni! Fémfűrésztárcsák megfelelnek erre a célra( 0,5 - 1mm vastagságú). Az élezést is meg kell oldani, mert ha kopott beégeti a fát. Várom a folytatást!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: wercome () 2012. augusztus 31. Péntek 09:33

Írta: wercome 2012. augusztus 31. Péntek 09:33

Nagyon szépen alakul a hajód, látszik, hogy sokat dolgozol rajta. 
Én is éppen az oldalzseb konzolján gondolkodtam, több gondot okoz, mint hasznot, főleg, hogy nem lapokból, hanem tömbösen akarom megcsinálni a fülkéket. 
Azt nem teljesen értem, hogy miért sötétszürkére festetted az oldalát, tattükröt pedig feketére? Szerintem a pácolás után a fekete sem lett volna olyan elütő, hozzáteszem az arany színű díszítések még jobban kiemelkednének.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: Flamenco () 2012. február 23. Csütörtök 21:55

Írta: Flamenco 2012. február 23. Csütörtök 21:55

"Szeretném megkérdezni a tapasztaltabb makettező társaim, hogy mit csináltak volna másképp mint én? " 
 
Talán segit valamit, ha elolvasod, én hogyan palánkozok. ;)  
Flamenco

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 5 válasz megjelenítése

Írta: hajómester () 2012. február 20. Hétfő 13:17

Írta: hajómester 2012. február 20. Hétfő 13:17

Az általad leírtakhoz két dologban szeretnék hozzászólni. 
1. Szerintem túl szélesek lettek a palánkok. Ezzel látszólag időt és munkát lehet megtakarítani, de a felrakása nagyon nehéz lesz, és végül nem jutottunk ezzel előbbre. 
A palánkok felületén kívül láthatók az égésnyomok. Ezt nem értem hogy lehet. A palánknak a hajlítás felőli oldalát kell melegíteni. Mindig szépen, lassan haladva előre, a páka alatt csúsztatni és felfelé hajlítani az anyagot. A beáztatás azért fontos, mert a fában beivódott víz felforr, ezzel puhítja az anyagot és mellesleg gátolja az anyag megégését. Túl sokáig nem kell áztatni, max 5 -10 perc. Ha már nem forr benne a víz és még hajlítani kellene, akkor újra tegyük vízbe és kezdjük elölről az egészet. 
Ezek a mostani pákák sajnos nem valami jók erre a célra. Erről magam is értekeztem a galériában az " Unicorn" építésénél. 
Azzal lehet segíteni a problémán, hogyha befejeztem a hajlítást kikapcsolom. Ez már azért is ajánlott, mert túlhevülés következtében kiéghet a betét. 
Ha mégis hosszabb ideig kell használni, akkor a nyélhez közelebbi részt használjuk melegítésre, mert az a rész más kevésbé van fűtve. 
2. A váltakozva felrakásról Marjai miatt az a téveszme alakult ki, hogy ezt nem követjük az elhúzza a hajót. Ez ostobaság. 
A borda szerkezetet nagyon masszívra kell kialakítani, már csak azért is, mert a palánkozás előtt formára kell csiszolni. 
A huplik valószínűleg azért alakultak ki, mert ez a formára csiszolás nem sikerült tökéletesen. 
A váltakozó oldali felrakás egyetlen dolog miatt fontos, hogy ezáltal biztosítani lehessen a palánkozás szimmetrikusságát. 
Ezt ugyan meg lehet csinálni akkor is, ha nem így tesszük, de az sokkal nagyobb gyakorlatot és figyelmet követel. 
Ezért azt javaslom, hogy a második réteg felrakásánál a kétoldalipárhuzamos felrakást kövesd.. 
Nincs csúnyább hajómodell annál, ahol a két oldal szimmetrikussága hiányzik. 
Azt meg, hogy egy palánkozást egyforma szélességű csíkokból fel lehet rakni felejtsed el. 
Minden palánkot másképp kell kiszabni. 
Ha ezt követed szép lesz a hajó héjazata.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: wercome () 2012. február 18. Szombat 16:15

Írta: wercome 2012. február 18. Szombat 16:15

Igen jól haladsz. Az alsó palánkozás végül is mindegy, hogy néz ki, csak a formát jól adja. 
Hát igen, a kitek rajzai nem túl pontosak és egyértelműek. Ilyenkor szoktam megnézni más hasonló maketteket, néhány könyvet és a végén eldöntöm melyik változat tetszik, ill. melyik lehet a valószínűbb. 
Ebben az esetben is az oldalnézeti rajz és a metszet több helyen nem egyezik. Mindenféleképpen a vízvonalat kell bázisnak venni. Én az oldalnézetet vettem alapul az ágyúnyílások helyzetének megállapítására, felrajzoltam a bordákat az oldalnézeti rajzra is, ezek adták a hosszirányú helyzetet, a függőlegest pedig a vízvonal. Valamikor csináltam egy talpas-ceruzás kütyüt, de igazából egy nagy tolómérőt használtam, de egy mérőszalag is megfelel annak a néhány pontnak a kijelölésére. 
Ugyanezt a módszert fogom használni a hajó felső kontúrjánál, és azonnal ki fog derülni, hogy a tatnál hogyan jön ki a fedélzet és a korlát. 
Csak így tovább, várom a folytatást.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: kisstibi () 2012. január 25. Szerda 17:59

Írta: kisstibi 2012. január 25. Szerda 17:59

Én már rendeltem furnért 0,6-os és 0,9 mm -es méretben is. Hát mit mondjak, egyszerre nem kevés mennyíség amit lehet rendelni tőlük, a minimum az 1 kötés, ami nem mindegyiknél egyforma, de kb 10m2 körül van. Nekem 3 féle kellett, kb 20 eFt volt postaköltséggel együtt.Erről én már a fórumban is írtam. Az együttrendelés jó ötlet, csak gondolom vagyunk egy páran az ország minden részéről. Ez biztos hogy hátrány, de mint egy jóbarátom szokta mondani: Mindent meg lehet oldani.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: hajómester () 2012. január 25. Szerda 11:59

Írta: hajómester 2012. január 25. Szerda 11:59

Üdvözletem Imre! 
Nem nagyon értem a tatrész elkészítésének problémájáról írtakat. Azt tudom, hogy kétdimenziós rajzokból összehozni egy téridomot nem könnyű. Két felület síkban kimunkálható, csak a harmadik az, ami síkból a térbe nem vihető át.. 
Nekem ilyenkor az a módszerem, hogy a két síkot rámásolom egy megfelelő vastagságú deszkalap megfelelő oldalára, amit aztán kifűrészelem., majd a hajótest két oldalán leszerelhetően a helyére rögzítek.. Aztán elő a ráspolyt és kireszelem a harmadik felületet megfelelő formára. Ehhez egy félgömbölyű fa és egy durva fogazású ugyanilyen fém reszelő szükségeltetik. Ez utóbbi a finomabb befejező munkához. Ilyenkor persze csak szemmérték alapján lehet dolgozni, de ha képzeletben követem a majdani héjazat ívelését a végeredmény jó lesz.  
Az igazi probléma valójában az, hogy a két oldal szimmetrikus legyen.Ezt a szimmetriát az egész hajóépítésben nagyon kell figyelni.Lehet, hogy sokan nem hiszik el, de a két oldal közötti, akár csak egy mm-es eltérés is egy jó megfigyelő számára érzékelhető lesz. 
Persze amit írok az fölösleges szószaporításnak fogható fel, mert a problémát ahogy látom megoldottad, tehát nem is neked írom valójában, hanem másoknak tanulságképp. 
A bevezetőhöz annyit, hogy fiatalon engem is Marjai "A történelmi hajók modellezése" indított el ezen az úton és valamikor én is megépítettem a temzei bárkát.. Persze ma már nem mutogatnám sehol, mert bizony nem volt valami igényes munka.  
A lényege az volt akkor még, hogy úszott a vízen és nem borult fel.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: kisstibi () 2012. január 24. Kedd 21:13

Írta: kisstibi 2012. január 24. Kedd 21:13

Szerintem egy nagyon szép hajó lesz, és a cikkbő is nagyon sokat tanulhaunk majd. Azért örülök, hogy sikerül meggyőzni. Csak így tovább. kíváncsian várom a folytatást.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Tyrman () 2012. január 24. Kedd 18:11

Írta: Tyrman 2012. január 24. Kedd 18:11

Az általad "C"-nek jelölt rész a kedvencem a hajókon. :) Ez az általunk ismert három dimenziós tér minden irányában görbe. :) 
Pont ezzel a résszel kínlódok a delftship-ben. De, ha meglesz, akkor már csak az osztósíkokat kell felvennem, és több darabból rakhatom össze, így könnyebb lesz a helyes formát megközelítő alakot létrehoznom.  
Lehet te is jobban járnál, ha a hajó tengelyével párhuzamos síkokra osztva feldarabolnád a formát az ismert méretek alapján (széle, közepe stb...) és ezeket csiszolnád össze.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 10 a(z) 11 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

További hozzászólások...mXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett