Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Construction arrow Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől PDF Print E-mail

By Dömösi Imre, on 2012. January 22. Sunday 23:00

Average user rating :    (0 vote)

Views : 22470    

Favoured : None

Published in : Articles, Under Construction

Article Index
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől 2. rész
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől 3. rész

Legutóbb ott fejeztem be, hogy a belső palánkozás elkészült és a palánkok fedélzet feletti ívének kialakítása komoly fejtőrést okozott. Felrajzoltam az ágyunyílásokat és kivágtam, illetve elkészítettem az ágyunyílásokba a kereteket és beragasztottam, hiszen megfelelően simára képtelen votam kivágni.

imag0259_k.jpg

Ágyunyílások ok

Következett a küső palánkozás. Közben a változatosság miatt elkészítettem a fedélzet borítását. Többször is. Az első réteg ami bükkből készült nem tetszett, nem rajzolódtak ki a fedélzeti deszkák öszeillesztésénél a vonalak. Próbáltam berajzolni grafit ceruzával, de nem teszett. Ezek után úgy döntörtem, hogy jön az újabb réteg, immár fenyőből és hogy az illesztések is mutassanak a fedélzeti "deszkák" oldalát 4B-s ceruzával satíroztam. Az ábrán látható a bükk és a fenyő kezdet a mellette levőn egy rész készen, durva csiszolás után. Hozzá kell tennem, hogy ezt az első újabb réteget később lefeszegettem és harmadszor is megcsináltam, mert a kész felület iránya mintegy fél fokot eltért a fedélzet képzeletbeli középvonalától. Ez a hiba akkor jött ki, amikor a többi fedélzet borítása elkészült. A belső oldal elkészülte után pirossal festve, illetve a külső palánkozás előtt az ágyunyílások körbefestve

FedélzetPalánk2

A palánkozás nagyon sokáig tartott, de nagyon élvezetes volt. Néhány fotó róla:

 

Külső palánk 1

Felraktam a korlátok alapjait és még módosítottam plussz és minusz ahol kellett a feső kontúrt, hogy tetszetős legyen a hajó vonala.

Berajzoltam a dörzslécek helyét és felragasztottam.

Az előfedélzeten amire még ezután jön a fenyő borítás a pácokat probálgattam. Elkezdtem felrakni az oldalsó léceket és miközben dolgoztam a hajón, sajnos kicsúszott a kezemből és ezt az orr rész bánta, letörött. Kialakítottam az oldalsó fülkéket és szembesültem azzal, hogy a tervrajz szerint beépített és sok gondot okozó tartó konzol (fülke alatt) teljesen felesleges és nem is megfelelő. Simán lecsiszoltam. A tat tükröt is módosítanom kellett, ráragasztottam egy újabb réteget, emelnem kellett 2 mm-t a magasságán is. Gondolom az építési pontatlanságok. Nagyon sokat dolgoztam azokkal a alkatrészekkel, amelyek eredendően a kitben öntvények voltak.

Megkezdtem a korlátok elemeinek a legyártását és felragasztását. Az anyag továbbra is bükk.

Kipróbáltam a kikisérletezett és kevert színt azon a helyen, ahol egybként festemi óhajtom. A korlát és a lécek az oldalon viszont ilyen lesz.

Lefestettem az oldal azon részeit feketével ami a rajz szerint ilyen. Borzalmas!!! Pocsékul néz ki, agyonütötte a hajót! Amint megszáradt lecsiszoltam és kikevertem egy sötétszürkét és láss csodát, sokkal jobb (alatta levő kép). És miközben ez megtörtént pótoltam a letört orr részt is.

Jött a pácolás.

Hát erre (tat tükör ablakai) nem vagyok olyan büszke, de összességében elég jó mutat. Fájdalmam, hogy a tatfedélzet homlokoldal magassága valahol piszkosul elment, kevesebb lett. Olyannyira, hogy kénytelen voltam a 2 ablak é 2 ajtó helyett 3 ablakot rakni, hogy a szemnek mutasson. Igazából a bordák magasságábók kellett volna adódni, de ezen már nem kesergek. Tanulság: sokkal előbbre kell gondolkodni, mint ahogy a pillanatnyi építési fázis megkívánja. És nem győzöm hangsúlyozni a pontosság fontosságát! A kezdeti minimális pontatlanságokból nekem rendkívül sok korrekcióra volt szükségem.

És most miután még néhány részt elkészítettem igy állok:

7

Nagyon szúrja a szemem a tatfedélzet homlokoldal magassága illetve az ajtók hiánya. Egy kicsit csalok, tényleg csak pár milimétert és megcsinálom újra. Ezen a képen látszik immár a két ablak a két ajtóval.

p1080649_k.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Még valami bántotta a szemem, de már pácolás befelyezése óta. Sajnos a külső palánkokat nem sikerült 100%-osan felragasztani, a szélek néhol a levegőben vannak és csiszolással sem tudtam kijavítani. A pácolás gyonyörűen kihozta a hibát. Azon törtem a fejem, hogy miképp tudnék ragasztót bejuttatni bontás nélkül a borítás alá. Megpróbáltam fluid pillanatragasztóval. Befolyattam a résbe és nagyon gyorsan egy ruhával, nagyon erősen nyomva rádörzsölgettem a levegőt kiszorítva a léc alol. Gyönyörűen sikerült, elszórakoztam vele vagy másfél órát, de igyekeztem a legkisebb ragasztás hiányt is megszüntetni. Természetesen újra csiszoltam finommal és újra pácoltam. Szebb lett a felület mint amilyen előtte volt.

Most elmegyek nyaralni a görög tenger mellé, de tudom alig tudom majd kivárni pár nap után, hogy újra építhessem!

 

    
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2012. August 30. Thursday 06:39


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (11), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett