Főoldal arrow Cikkek arrow Történelem arrow Hajók története
Építődobozok

Vissza a cikkhez

Az adott hozzászólás

Írta: Veszett Roka () 2009. február 26. Csütörtök 13:54

Írta: Veszett Roka 2009. február 26. Csütörtök 13:54

Jó a cikk, elismerésem érte. Most mégis szeretném a másik oldalról megvilágítani a dobozos kitek világát. 
 
A legfontosabb két tényező amit szem előtt kell tartani a pénz és a hely. 
Lakótelepi társainknak esélye sincs arra, hogy egy íróasztalnál nagyobb helyen dolgozzanak. Kisgépek, faanyag... ugyan. Marad a dobozban félkészre vágott szükségmegoldás. Egyszerűen nincs más lehetőség. Erre a cikk is kitér, és sajnos ebben mindenki egyet fog érteni. 
Kispénzű (valljuk be: emiatt általában helyben sem bővelkedő) társaink pedig nem engedhetik meg maguknak a 81 ezerbe kerülő Billing Boats hajót, megveszik tehát -sokszor fogcsikorgatva- ugyanabból a 35 ezres Constructot. ők azok akik sokszor éjszakákon át csiszolják finomítják és reszelik a hajót, hogy a lehetőségekhez mérten pontos makettet kapjanak. ők vágnak gombostűből szegeket, söröskonzervből pántokat a gyári helyett. De ilyenkor bizony fel kell áldozni a pontosságot, mert az építés és a hobbi fontosabb mint a méretarány. És ők azok akik sokszor elképesztő mennyiségű munkával építenek szép maketteket a rendelkezésre álló anyagokból. De kénytelenek felhasználni és a lehetőségekez mérten feljavítani a silány ágyúkat is, mert egyszerűen nincs lehetőségük jobbat készíteni. 
 
Mindezek ellenére a pontosságra törekedni kell. Anyagot gyűjteni, dolgoknak utánanézni mindenki tud. Nem lehet egy pontatlanul megépített kitet azzal mentegetni, hogy ez volt a dobozban, erre volt lehetőség. Ugyanakkor láttam már sok egyéni, tervrajz alapján épült maketten is ordító aránytalanságokat (derékvastagságú kormánykerekek és társaik). 
Ezek azért nagyobb hibák, mert az építőjüknek lett volna lehetősége pontosabb munkára, mégis megelégedett a pontatlannal.  
 
A segítség pedig... nos, a kezdő makettépítő (mint anno én is) nem tudja megitélni a dobozban látott, megtapogatott, megszaglászott anyagok minőségét. Nem tudja, hogy ez éppen jó vagy silány. Tehát megkérdezi a tapasztaltabb kollégákat, információt gyűjt. Ebben benne lesz egy óriási adag szubjektív vélemény, mindenki elmondja amit tapasztalt. Kezdő makettezőnk pedig (mint anno én is) pedig megpróbálja rendszerezni a sokszor egymásnak ellentmondó véleményeket. Ez alapján dönt, és belefog az építésbe.  
 
Mindenkinek tisztában kell lennie a saját korlátaival. Hiába a sok információ, azokat alkalmazni is kell tudni. Tanulni, tapasztalni a kitek kifejezetten alkalmasak. Aki éjszakákon át csiszolt, javított és szenvedett az olcsó kittel, az később sokkal könnyebben és nagyobb örömmel épít meg egy jó minőségű készletből egy csodás makettet, amire ugyan évekig gyűjtött, de egy életen át lesz rá büszke. A személyes tapasztalatot semmilyen tanács nem képes pótolni. Mégis a legfontosabb a személyes ambíció, a még jobbra való törekvés.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

1 válasz

Írta: Aldaris5 () 2009. február 26. Csütörtök 14:50

Írta: Aldaris5 2009. február 26. Csütörtök 14:50

A cikk Flamenco Épitödobozos modellek tuningolása c. cikkel teljes kepet mutat a kezdoknek is mint jomagam. Az elso hajomat (tudatlanul) a Constructotol vettem es csak munka kozben vettem eszre hogy mi jo es mi rossz a kitben. (a froccsontott darabok alig). Ha moha cikkje elobb jon, talan okosabban valasztok modellt, s kevesebbet dolgozok vele. Most "kenyszerulok" a melyvizbe ugrani faragni, upgradelni es altalaban belemelyedni a temaba... Ujabb almatlan ejszakak... 
 
Udv, Aldaris

 

» Válasz erre a hozzászólásra...mXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett