Főoldal arrow Információk arrow A hozzászólásokról
A hozzászólásokról
Írta: Aller Máté   
2009. március 31. Kedd 21:10
Kritika: magyar néven bírálat, valamely művészi alkotás (könyv, festmény, szobor, zenemű) tulajdonságainak, kiválóságainak és hibáinak megállapítása. (Tolnai Nagylexikon)

Egy alkotást, akár egy fotót, egy festményt vagy egy hajó makettet elkészíteni igen-igen nehéz, emellett mindenki más: több-kevesebb kézügyességgel vagy ismeretanyaggal kezd hozzá, képességeinek és határainak ismeretével vagy éppen annak teljes hiányával. A kritikusnak ezzel szemben sokkal könnyebb dolga van: szabadon, szája íze szerint írhatja le véleményét. Ennek az oldalnak nem a negatív kritikák gyűjtése a célja, hanem az állandó fejlődés és egymás segítése. Ennek eszköze pedig az építő kritika! Építő kritikát meg kell tanulni adni, és meg kell tanulni fogadni. Épp egy hobbi-oldalt böngészel, kedves Olvasó, amiből tanulni szeretnél, új ismereteket szerezni, új technikákat és módszereket megismerni. Esetleg szeretnél minőségi munkát kiadni a kezedből, ne adj Isten cikket írni róla, majd a nagy nyilvánosság elé állni, építményedről jó és rossz véleményeket várni, mint egy eleven céltábla.

Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot az építő kritika adásáról, hogy az tényleg építő legyen.

 1. HA NEM TUDOD, MIRőL BESZÉLSZ, NE BESZÉLJ RÓLA!
  Ne kritizálj semmit, ha nem vagy tájékozott az adott témában! A nemzetközi szakirodalom könyvtárakat tölthet meg, néhány könyv elolvasása után senki sem lesz szakértő. Természetesen leírhatod, sőt írd is le: Te mit olvastál, hallottál, láttál, tanultál, mert új információval szolgálhatsz. Ezekből kialakulhatnak mások számára is hasznos beszélgetések.
 2. NEVEZD MEG AZT, AMI TETSZIK!
  Még ha nem is érzed úgy, hogy abban a helyzetben vagy, hogy építő kritikát fűzhetnél egy alkotáshoz, attól még elmondhatod, hogy mi TETSZETT benne. Próbálj meg többet mondani mint, hogy „Jó munka!” vagy„Szép hajó!”. MIÉRT jó munka? MITőL szép? Fejtsd ki, mert az alkotót érdekli. Nem nehéz olyan hozzászólást írni, amely ezt megmagyarázza. Te TUDOD, hogy miért tetszik valami, amikor ránézel. Csak mondd el!
 3. MONDD EL, SZERINTED VALAMIN MIKÉPP LEHET TÖKÉLETESÍTENI!
  Ez a legfontosabb rész, ugyanis a szerző (és mindenki, aki elolvassa a hozzászólást) ebből tanulhatja a legtöbbet. Ez viszont nem azt jelenti, hogy kioktató hangnemben nyilatkozhatsz más munkájáról. Nem ismerheted az építők körülményeit, technikai felkészültségét, tapasztalatát. Lehet azt is mondani, hogy „Hát ezt már százszor mondtam, hogy nem így kell csinálni”, de akkor tartod tiszteletben az alkotót, ha hasonlót írsz: „Nézd, én ezt ebből és abból az okból, így és így csinálnám.” Ha nem tudod megfelelően és tájékozottan alátámasztani a gondolataidat, akkor ne pazarold az idődet! Mindenki szívesen veszi az adott témában tapasztaltak tanácsát. FONTOLD MEG ALAPOSAN a szavaidat, mielőtt megnyomod a „Küld” gombot. Olvasd vissza a hozzászólásodat és gondolj arra „Hogyan érezném magam, ha ezt a hozzászólást az én művem kapcsán írták volna?”. Ha TUDOD, hogy feldühödnél tőle, akkor szövegezd át. Az internet viszonylagos anonimitása nem mentség arra, hogy bántó legyél.
 4. NE FELEDD, NEM MINDENKI KÉRI A TE „SEGÍTSÉGED”!
  Jogod van megmondani valakinek, hogy valamit másképp csinálnál, de neki is joga van azt mondani: „Köszönöm, de nem. Nekem úgy tetszik, ahogy van.” Így tehát jó, ha megtanuljuk: ne hozzunk ellentmondást nem tűrő hangon és viszonylag rövid időn belül "csalhatatlan" ítéleteket. Ha ezt az elvet betartjuk, azzal nemcsak elismerjük, hogy bírálatunkat vélemény, nézet formájában is ki tudjuk fejezni, hanem azt is bizonyítjuk, hogy mások véleményét szintén figyelembe kívánjuk venni. Ha valaki nem kíváncsi a véleményedre/kritikádra az még nem feltétlenül jelenti, hogy beképzelt, vagy arrogáns!
 5. A KRITIZÁLÁS NEM AZ EGYETLEN MÓDJA A „JÓ” HOZZÁSZÓLÁSNAK!
  Vannak, akik azért választották ezt a hobbit, hogy értelmesen töltsék el a szabadidejüket, és inkább csak örömüket szeretnék lelni a hajó makett építésben. Emellett vannak építők, akik számára ez már szinte több mint hobbi. Az ide látogatók céljai igen széles skálán mozognak, így hozzászólás írásakor tartsd észben ezt. Úgyszintén, ne feledd, hogy a pozitív hozzáállás sokszor értékesebb lehet, mint a negatív kritika – főleg, ha az megérdemelt és pontosan körülírt. Ebben az esetben ugyanis azt erősítjük meg az alkotóban, ami jó, ezzel arra sarkallva őt, hogy azt folytassa. Ilyen száj í zzel sokkal inkább motivált lesz a hibák kijavításában, mintha a sárba taposnánk az önbizalmát. A dicséret azért is fontos, mert a kezdők látják, mi az, amit a régi motorosok/hajósok jónak ítélnek. Nagyon fontos azonban, hogy ne dicsérgessünk csak úgy a levegőbe, mert ezzel többet ártunk, mint használunk!
 6. NE FELEDD A KÜLÖNBSÉGET VÉLEMÉNY ÉS TÉNY KÖZÖTT!
  Egyértelműnek tűnik, mégis rendkívül sok ember hajlamos elfelejteni, hogy pusztán azért, mert Nekik nem tetszik valami, vagy nem tudnak róla, az nem jelenti azt, hogy az „rossz”. Jogod van nem szeretni valamit, nem tudni valamiről. Így hát mielőtt nekiállsz a billentyűzeteddel sértéseket fröcsögni a hozzászólásaidban valaki szellemi termékével kapcsolatban, egy pillanatra jusson eszedbe, hogy nem Te vagy minden művészetek és tudományok orákuluma, és semmi jogod, hogy azt mondd másoknak, hogy az életük művének érzett építmény a ganajdombra való.
 7. A HOZZÁSZÓLÁS NEM A MAGÁNÜZENETEK CSERÉJÉNEK HELYSZÍNE!
  Ha valakiről személyes véleményed van, az oldalon tudsz privát üzenetet írni. A széles közönségnek információt és építő kritikát adj, a személyes érzelmek CSAK KETTőTÖKRE vonatkoznak.

Kulturális aspektusai is vannak a hozzászólás vagy éppen a leszólás témájának. Valamiért mi, magyarok, nem szeretünk dicsérni. Úgy hírlik, hogy Svédországban olyan sztereotípia van a magyarokról, hogy mindig szomorúak, mindig sírnak, sopánkodnak valamin. A magyarok valamiért jobban szeretik kritizálni az embereket. Valamiért azt hisszük, hogy a „jó” az természetes, és a „rossz” az, amit meg kell említeni, ki kell javítani. És azt már észre sem vesszük, hogy összetiporjuk egy ember kicsinyke önbizalmát, és lehet, hogy egy tehetséges kezdőt ijesztünk el egy jó hobbitól csak azért, mert most kezdte és nincsenek tapasztalatai és információi. Attól, hogy valakinek pozitív visszajelzést adsz, egyáltalán nem biztos, hogy elszáll magától és rögtön nagyképű lesz (ettől valamiért jellemzően mindenki retteg, ok nélkül!), viszont megtámogatod az önbizalmát, megállítod a térdreszketését, egy kis bátorságot csepegtetsz belé, hogy jó irányban indult el.

Az oldal adminisztrátorai, a fentieknek megfelelően fogják végezni munkájukat!

 

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett