Főoldal arrow Cikkek
HMS Victory építése 1:50 méretarányban

Vissza a cikkhez

Az adott hozzászólás

Írta: Flamenco () 2010. szeptember 13. Hétfő 23:18

Írta: Flamenco 2010. szeptember 13. Hétfő 23:18

Ahoi! 
Mindig ujra átnézegetem a fotoidat a Vicidröl, fenomenális a részletgazdagságod. Egy megjegyzés az utolso fotohoz, "az emelvény szerü valamihez": valoban ez alatt volt elrejtve a kormánylapát legfelsö része. De miért? A lapát funkciojához nem lett volna szükséges a lapát szárát ilyen magasra felhozni, mert a lapát vizszintes rudja ha jol sejtem 1 vagy 2 fedélzettel lejebb volt. Mire akkor ez a felhosszabbitás? Nos, tudomásom szerint ennek a következö oka volt: elöfordulhatott (volna), hogy a lapát rudja eltörik. 
A lapátnak ebben a felsö részébe is volt egy négyszögletes lyuk faragva. Az esetben, ha az also rud eltört -volna - habár ilyenröl nem tudok - lehetöség volt ebbe a lyukba egy ideiglenes rudat rögziteni. Habár ez nem biztositotta kielégitöen a kormányozhatóságot, mert a kétoldali tiszti kajütök megakadályozták a rud teljes elforgathatoságát, de arra jo volt, hogy legalábbis arra az idöre biztositott valamiféle iránytartást, amig az also rudat kicserélték.  
Hozzá kell tennem, hogy a kormánykerék feltalálása kb. az 1710-es évek táján egy addig soha nem látott, hallott 40-40 fokos oldalirányu kitérését biztositotta lapátnak. A korábban használatos "botkormányos" kormányszerkezettel csak 10-10 fokos eltérést tudtak elérni! Létezik egy angol modell a korai 1700-as évekböl, ahol a kormánykerék mellett, a korábbi botkormány csapágya is láthato. 
Persze a fejlödés ebben az esetben is valosz. lépcsözetesen következhetett be. A régi fajta lapos fartükör egyik nagy hátránya volt, hogy a majd függöleges tükör kormányrudnyilása viharos idöben sok vizet vett fel. Ezen persze megprobáltak azzal segiteni, hogy a kormányrud s a nyilás között egyfajta rugalmas bör tömitést szegeltek fel. Amikor visszatértek a lapos tükörröl az ives tükörre - mint a Vicinél - a tatgerenda fölötti iv - Gillung megoldotta a problémát, azzal, hogy nem egy majd fügöleges tükrön ment át a rud, hanem a lapát felsö része felért a hajótestbe s ott volt a rud beerösitve. Valoszinüleg késöbb jöttek rá, hogyha a lapát felsö részét még tovább felmagasitják, akkor ezzel lehetöséget teremtenek egy segédkormánylapátrud beépitésére.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

1 válasz

Írta: bubu () 2010. szeptember 14. Kedd 08:23

Írta: bubu 2010. szeptember 14. Kedd 08:23

Szia Flamenco! 
Amit a kormánylapát végéről írtál, nagyon érdekes. Köszönöm! A Victory "gépészetét" elemezgetve nem láttam rá utalást, hogy innen esetleg lehetett volna szükség esetén működtetni. Közvetlenül ez alatt a padló alatt van a kormányrúd az alsó ágyúfedélzeten. Én inkább arra gondolok, hogy a lapát gyors cseréjéhez (leemelés, fölemelés) adta meg a szükséges mozgásteret, meg esetleg a vasalatokhoz némi hozzáférést tett lehetővé. Valóságban maga a kormánylapát legalább 9 méteres, tehát igen nagy és biztos nehéz is. Ezt már pusztán rúddal irányítani biztos elég embertelen feladat lett volna. 
A hajótest nyílását, ahol a kormánylapát kijön, valóban bőrrel vették körbe, mint a mai autók sebességváltó karját, sőt még az ágyúablakok felhúzó kötelei is kaptak ilyen bőrből készült bevezetőt.. meg az árboc tövek is a fölső fedélzeten. 
Üdvözlettel! Bubu

 

» Válasz erre a hozzászólásra...mXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett