Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Construction
Mordaunt építése 1:75-ben egy kezdőtől

Go back to the article

Comment in question

Posted by: wercome () on 2012. February 18. Saturday 16:15

Posted by: wercome on 2012. February 18. Saturday 16:15

Igen jól haladsz. Az alsó palánkozás végül is mindegy, hogy néz ki, csak a formát jól adja. 
Hát igen, a kitek rajzai nem túl pontosak és egyértelműek. Ilyenkor szoktam megnézni más hasonló maketteket, néhány könyvet és a végén eldöntöm melyik változat tetszik, ill. melyik lehet a valószínűbb. 
Ebben az esetben is az oldalnézeti rajz és a metszet több helyen nem egyezik. Mindenféleképpen a vízvonalat kell bázisnak venni. Én az oldalnézetet vettem alapul az ágyúnyílások helyzetének megállapítására, felrajzoltam a bordákat az oldalnézeti rajzra is, ezek adták a hosszirányú helyzetet, a függőlegest pedig a vízvonal. Valamikor csináltam egy talpas-ceruzás kütyüt, de igazából egy nagy tolómérőt használtam, de egy mérőszalag is megfelel annak a néhány pontnak a kijelölésére. 
Ugyanezt a módszert fogom használni a hajó felső kontúrjánál, és azonnal ki fog derülni, hogy a tatnál hogyan jön ki a fedélzet és a korlát. 
Csak így tovább, várom a folytatást.

 

» Reply to this comment...

» See all 1 replie(s)

1 replies

Posted by: bubu () on 2012. February 18. Saturday 20:58

Posted by: bubu on 2012. February 18. Saturday 20:58

Szia Imre! 
A két rétegű palánkozás azért jó, mert az első réteg adja a szilárdságot (ez lehet kevésbé szép), majd úgyis a második réteg adja meg a külső kinézetet. Én az első réteget valami puhább fával készíteném - ezt könnyebb hajlítani, meg csiszolni. Hajlításhoz jó módszer a vizes fa és a forrasztópáka valami kiegészítő íves fejjel. Ragasztónak az Expressz fa ragasztót (Henkel) ajánlanám - 10 perc után akár csiszolni is lehet a fát. Én a palánkok élét is bekenném ragasztóval, aztán ideiglenes rögzítésnek gombostűvel akár minden bordához oda lehet szögelni. Ha ferdén ütöd be a gombostűt, elérhető, hogy a kívánt irányba nyomja a palánkot - célszerűen a másik palánkhoz.. 5-10 perc múlva ugyanaz a gombostű már mehet a következő palánkhoz.  
Más. Ha a gerinc a bordákkal nem valami sablonban van, akkor biztonsági okokból nagyon javallt a két oldali szimmetrikus palánkozás az eltekeredés elkerülése végett. Örülök, hogy ezúttal szerencséd volt! Szurkolok a szép külső burkoláshoz...További jó építést kívánok! Bubu :)

 

» Reply to this comment...mXcomment 1.0.5 © 2007-2021 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett