Főoldal arrow Cikkek arrow Történelem arrow Magyar történelem arrow Horthy Miklós tengerész élete
Horthy Miklós tengerész élete PDF Nyomtatás E-mail

Bodnár Sebestyén, 2004. október 20. Szerda 19:42

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 19583    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Magyar történelem

Horthy Miklós 1868-ban született Magyar tengerész. A kommunisták, el akarják ítéltetni, de a bíróság nem találja bűnösnek. Németországba, majd Potugáliába megy, ahol 1957-ben meg is hal.

Horthy Miklós 1868 ban született. Tengerésztisztnek tanult. Hosszú ideig Ferenc József szárnysegédje volt. Az első Világháborúban a Novarra cirkáló parancsnokaként Otrantónál győztes tengeri ütközetet vív, ahol megsebesül. A háború Elvesztése után visszavonul Kenderesre a birtokára. Az1919 es vörös terror tombolásakor a Szegeden gyülekező forradalom ellenes antikommunista tisztek meghívják, hogy álljon az élükre. Itt szervezi meg az u.n. Fehér hadsereget, mely a  "Kommun" bukása után helyreállítja a törvényes rendet.
1920-ban Kormányzóvá választják és 24 éven át vezeti az országot. Vezetésével üzenünk hadat a Szovjet Uniónak, de amikor a szoviet csapatok elérik az ország határát,1944 okt. 15 -én váratlanul bejelenti a rádióban, hogy Magyarország feltétel nélkül leteszi a fegyvert.
Ezzel az ország lakósságának nagyrésze nem értett egyet. Még a tisztikar sem, pedig az esküt tett Horthyra. De ezt a parancsát megtagadták és tovább folytatták a harcot az ellenség ellen. Horthy ekkor lemondott és átadta a hatalmat Szálasinak, aki a harc továbbfolytatása mellett volt. A háború után Horthyt megidézték a Nürnbergi törvényszék elé, de ott nem találták bűnösnek. Ezért hazug állítás a kommunisták által évtizedekig hangoztatott "Horthy fasizmus" -1945 után előbb Németországban majd Porttugáliában telepedett le. Itt halt meg 1957 ben.

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2009. majus 04. Hétfő 23:18


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 
Hozzászólás nyelve: Magyar (0), English (0)

Hozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

Még nincs hozzászólásmXcomment 1.0.5 © 2007-2022 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett