Main page arrow Articles arrow XIII. századi francia nef építése
XIII. századi francia nef építése PDF Print E-mail

By Szikora László, on 2015. November 05. Thursday 08:19

Average user rating :    (1 vote)

Views : 29686    

Favoured : None

Published in : Articles, Under Construction

There are no translations available

kepnev000.jpg Általában nem szoktam több dologba egyszerre belevágni, de valahogy megakadtam a Mordaunt építésével (alkotói válság?). A 2014-es találkozón viszont kaptam Tyrmantól egy könyvet, a Cinque Ports nefjeirõl, mely egy tervrajzot is tartalmazott, és teljesen rábuktam, mivel régóta nézegettem ezeket a bástyás, ácsolt hajókat, és gondoltam összeütök egyet a következõ találkozóra. Persze, az összeütés egy kerek évbe tellett, még az ilyen egyszerûnek kinézõ hajóval is igen sok munka volt, néhány buktatóval tarkítva.
kepnev000.jpg A rajz átlagos, de használható, valamint a könyv sok segítséget ad, bár német nyelvû, az ábrák és néhány szó ismeretével el lehet rajta igazodni. De azért valami érdekességet bele kellett vinnem. Belefutottam az interneten egy francia XIII. századi nef adataiba, mely egy kicsit nagyobb az angol nefnél és megtetszett a rajzocska is róla, a gótikus bástyalábakkal és a francia liliomos díszítésekkel.
kepnev000.jpg Ismét a jó kis tervezõ programomat (Solid Edge) hívtam segítségül, bevittem az eredeti bordarajzokat, mely alapján kialakult a hajótest, átméreteztem egy kicsit, majd megállapítottam az új bordázatot. Természetesen sûrûbbre vettem, hogy könnyebb legyen palánkozásnál az íveket tartani. A bástyákat is átalakítottam a hajó mérete miatt, illetve a gótikus lábazatot is megálmodtam. Annyiból szerencsés a helyzet, hogy ezekrõl igen kevés, az is elég torz, ábrázolás van, tehát ez adott némi szabadságot, olyanra rajzolhattam, ami nekem tetszik.
kepnev000.jpg A bordázatot 4 mm-es rétegelt lemezbõl vágtam ki, de ismét megfogadtam, hogy máskor nem használom ezt az anyagot. Hiába, nem szeretek vele dolgozni! Beszakad, törik, nehéz a kemény ragasztó miatt formára csiszolni… Az orr- és fartõkét többször letörtem egy-egy óvatlan mozdulattal.
kepnev000.jpg Amitõl pedig nagyon féltem: a klinker palánkozás. Természetesen utánanéztem, hogy pontosan hogyan kell ezt csinálni, de gyorsan elvetettem még a gondolatát is annak, hogy minden bordába belereszeljem minden palánk helyét (akkor tovább tartana, mint a Mordaunt!). Szóval az álklinker mellett döntöttem, mely csak imitálja a palánkok fedését, de elég jól néz ki.
kepnev000.jpg A palánkokat a szokásos módon elkészítettem (kicsit vastagabbra), majd egy szögben bemart vezetõ csúszkát csináltam, melyet befogtam a marógép satujába, majd fölé álltam a maróval, beállítva a végleges vastagságot. Ezután csak át kellett tolni közte a léceket. A mart felület nem valami szép, mivel nem volt meg a megfelelõ fordulat, de ez belülre került.
kepnev000.jpg A bordázatot lefelé fordítva rögzítettem, mivel így lefelé kellett nyomnom a palánkokat, könnyebb volt az íveket tartani, illetve rések sem lehettek a palánkok között, mert ezt már késõbb nem lehet tömíteni, összecsiszolni. Itt már le van törve az orrtõke!
kepnev000.jpg Az két végén szokás szerint bevéstem a palánkok helyét, hogy megfelelõen rögzítve legyenek. Egyébként pillanatragasztóval dolgoztam, pákával melegítve elõhajlítottam a palánkokat a vészesebb íveknél (szinte csak ilyen volt!), illetve röviden (3-5 perc) áztattam rögzítés elõtt. Így, hogy a palánkok keresztmetszete nem téglalap volt, sokkal nehezebb volt szépen hajlítani.
kepnev000.jpg Így nézett ki nyersen a palánkozás.
kepnev000.jpg Ami eddig nem nagyon látszódott, a bordák közé kis hasábokat kellett beragasztanom, mivel nem volt elég merev a bordázat fõleg az összecsiszolásnál. A számok a hasábok méreteit mutatják, néhány tizedmilliméter eltérés azért akad közöttük!
kepnev000.jpg Az orrnál és a farnál, ahol a palánk becsatlakozik a gerincbe, el kellett csiszolni/lapítani a palánkok végét, így csak egy vonal/ív látszik. Ezt a Youtube-on láttam egy csónakkészítõnél.
kepnev000.jpg Azért a palánkokat meg kellett csiszolni, a kisebb töréseket, hibákat eltüntetni, illetve a pácoláshoz minél simábbra elõkészíteni. Ehhez a mûvelethez kis hasábokra különbözõ durvaságú csiszolópapírokat ragasztottam…
kepnev000.jpg …és szépen egyesével többször átcsiszoltam.
kepnev000.jpg Pácolásra elõkészítve, felragasztva a kormánylapát tartóelemei és a fedélzettartó gerendavégek. A négyes képen látszik, hogy eredetileg a bordákon voltak a gerendavégek, de palánkozás elõtt arra jöttem rá, hogy sokat nehezítene a palánkozáson, ha kerülgetnem, illesztgetnem kellene, így levágtam és utólag imitáltam kis hasábok felragasztásával.
kepnev000.jpg Elkezdtem a bástyák készítését, egy ragasztósablont martam az oldalfalak összeállításához.
kepnev000.jpg A bástya alkatrészei elõkészítve.
kepnev000.jpg Összeragasztva, pácolva, lakkozva.
kepnev000.jpg A bástyák lábazatával jól elszórakoztam, de ehhez az „egyszerû” hajóhoz kellett valami, ami feldobja, no meg ezekért a gótikus boltívekért rajongok, hát most megkaptam. A hajlított boltív lécek elég nehezen akarták felvenni a formát, egy párszor újraragasztottam, mire ilyen lett.
kepnev000.jpg A hajótest és a bástyák pácolva, lakkozva és gyorsan egymásra rakva, hogy végre látszódjon milyen is lesz.
kepnev000.jpg Itt pihen, alszik a Mordaunt…!
kepnev000.jpg Pácolásra elõkészítve az apróságok egy része: kötélfogók, csörlõ, árbockosár.
kepnev000.jpg A fedélzet ledeszkázva, helyükre kerültek a bástyák és az árboc.
kepnev000.jpg Ezek a hajók nem voltak túldíszítve, csak a bástyák oldalára akasztott pajzsok adnak egy kis színesítést. Ezeket az apró liliomos címereket képtelen lettem volna megfesteni, így egyszerûen kinyomtattam és ráragasztottam pajzsokra.
kepnev000.jpg Egy kis fedélzeti nézet, egész jó képeket csinál a telefonom és kisebb helyre befér, mint egy rendes fényképezõgép.
kepnev000.jpg Most már kezd minden felkerülni a hajóra. A kormánylapát kötelekkel volt rögzítve, nem hiszem, hogy túl hirtelen manõvereket tudtak vele csinálni.
kepnev000.jpg A kormánylapát kötélzete a fedélzeten.
kepnev000.jpg Folytattam a kötélzettel, mely elég egyszerû egy háromárbocos galleon után. A macskafejek készítése volt egy kicsit lassabb, mivel nem kör alakú, hanem ilyen háromszög-csepp forma. Szeletelõs módszerrel csináltam, de a hornyokat az oldalára abszolút kézzel kellett rátenni.
kepnev000.jpg A hátsó tarcskötelek és a csörlõ, mely a vitorlarudat tartja.
kepnev000.jpg Ismét egy közelkép a fedélzetrõl nézelõdve.
kepnev000.jpg A horgonyt vörösrézbõl reszeltem ki, a szára külön lett ráforrasztva. Itt már a festésre vár.
kepnev000.jpg A vitorlán elég sokáig meditáltam, pontosabban azon, hogy rákerüljön-e a címer. A kézzel festést azonnal elvetettem. Elõször a sima vitorlát feltettem, de valahogy túl egyszerû, olyan semmilyen nem volt, valahogy kívánta a címert. Vettem nyomtatható, vasalható transzfer papírt, csináltam néhány próbát, elég jónak találtam. Féltem, hogy túl vastag és fényes lesz, de a fotón egy kicsit tompítottam Photoshop-pal, így egész tûrhetõ lett. Egy dolgot azért elrontottam, mivel vasalódeszkán vasaltam, ami ugye egy kicsit puha, és ahogy belenyomódott a vasaló, egy kicsit homorú lett. Tehát abszolút sima, kemény felületen érdemes vasalni.
kepnev000.jpg Így a találkozóra, egy év alatt elkészült a nef. Csak a zászlók hiányoznak, majd a Mordaunt zászlóival együtt megrendelem.
kepnev000.jpg Nagyon élveztem ennek a kis hajónak az építését, az nagyon tetszett, hogy minden munkafázison végig kellett menni, de nem vált unalmassá, mert mindenbõl csak néhány darabot kellett csinálni. Most visszatérek a Mordaunt építéséhez, de nem tartom kizártnak, hogy idõvel még beszúrok valami kisebb hajót szórakozásként.
   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2015. November 05. Thursday 08:50


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (1 vote)

 

Display 1 of 1 comments

Comment language: Magyar (2), English (1)

Posted by: tszecsy () on 2015. December 21. Monday 17:23

Posted by: tszecsy on 2015. December 21. Monday 17:23

Gyönyörq a hajó. Azt lehet kérdezni, hogyan mivel ragasztottad, hogy ilyen szépen felfekszik és még szegelni sem kellett?

 

» Reply to this comment...

Display 1 of 1 commentsAdd your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett