Főoldal arrow Fórum
Hajomakett.hu Fórum
Üdvözöljük, Vendég
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.    Elfelejtette jelszavát?
Még egyszer a palánkozásrol (1 fő olvassa) (1) vendég
A végére Hozzászólás a témához Kedvencekhez hozzáadta: 0
TÉMA: Még egyszer a palánkozásrol
#4632
Flamenco (Felhasználó)
Tag
Hozzászólások: 42
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 8 hónapja Karma: 6  
Mindig ujra elöfordul. hogy megjelennek itt új tagok, akik alig várják, hogy életük elsö modelljének "nekiugorjanak", s aztán kapásból észreveszik, hogy bizony segitségre van szükségük. Bár az hogy felhivjuk a figyelmüket arra, hogy olvassák át figyelmesen a Hajómakett oldalait, az is egyfajta segitség, de sok esetben többre lenne szükség. Néhány öregebb gyakorlottabb kolléga erre azt mondja, hogy én is megszenvedtem a kezdetekkel, szenvedj meg vele te is, abból tanul az ember. Ez is egy hozzáállás.
Én elkezdtem már ugyan egy sorozatot a "Hajómodelltestek és palánkozások" cimen, aminek eddig csak az elsö része jelent meg. A második része a Mohánál várja a lektorálást. lévén, hogy magyar cikkben ugye nem lehetnek magyartalanságok, s a magyar ékezetek hiánya is egy probléma. ( Sajnálom, de nekem csak német Tastaturám van. )
Ugyanakkor ha megnézzük a külföldi modellezö oldalak forumaiban megjelenö cikkeket, ill. hozzászólásokat, nyilvánvaló lesz, hogy az ott megjelenö irások se mindig a legutóbbi helyesirási szabályok szerint iródtak. Különösen érvényes ez az általam ismert angol és német nyelvü oldalakra, ahova minden további nélkül irnak külföldiek is, s nem professzori nyelvtudással.
Ezért ugy döntöttem, hogy ezentúl ugy fogom a forumot használni, ahogy azt ezeken a külföldi oldalakon is teszik. Sajnos ebben a forumban csak egy fotót tehetsz egy hozzászóláshoz. (S ez uton kérem a Tamást, hogy tegye lehetövé, hogy több képet is be lehessen tenni !)
Addig is ezt a problémát ugy probálom áthidalni, hogy a képeket beteszem a galériába, s ahol szóba kerülnek, ode pedig beirom a _link_et.
De mivel a galériába is csak egy megadott maximális MB-ig lehet fotókat felrakni, akkor a régebbi fotókat ki fogom törölni, akit érdekel az mentse le magának.

Miután most kezdtem el a következö projektemet, az angol Prince Royale 1610, ezen bemutatom, hogy én hogyan dolgozom.
Hajótestet épiteni s palánkozni majdcsak annyiféle módszerrel lehet, mint ahány modellezö van. Ez a módszerem hosszú évek alatt alakult ki, s az egyre jobb anyagok, ragasztók megjelenésével természetesen egyre változott s fejlödött.
Sokan esetleg más megoldásokra esküsznek, mert azt szokták meg. Mindent lefedö általános megoldás nem létezik, s nincs is rá szükség. Mindegy milyen módszerrel épitesz, ha a végeredmény jó lesz. Viszont miután én már évek óta épitek megbizásból is, nem mindegy, hogy mennyi idö alatt, ill. hogy milyen effektivitással épitem a modelljeimet.
Ami azt jelenti, hogy a lehetö legrövidebb idö alatt, s a legkevesebb fáradsággal - anélkül, hogy ez a modell minöségének a rovására menne - kell dolgoznom.

De térjünk a lényegre:
Amit bemutatok az csak az un. összerakó módszerre érvényes. Igazi bordás modell épitésével itt nem foglalkozom. Egyrészt mert alig hiszem, hogy ebbe sokan belevágnának, másrészt mert arról majd - gondolom - fog a Máté irni, ha elkezdi a következö modelljét.
Néhány adat a modellhez:
Méretarány 1:48, a hajótest hossza - az alsó tükör tetejétöl az az orrtöke tetejéig - a hátsó felépitmények s a gallioncsör kinyulása nélkül 1030 mm, a föborda legnagyobb szélessége palánkozás nélkül 272 mm.
Ez egy három ütegsorors hajó, de módszer minden további nélkül alkalmazható kisebb hajótestekre is.
Anyagok:
A gerinclap 8 mm, a bordák 6 mm vastag nagyon jó minöségü Birke ( nyirfa) réteges lemez.
Az alsó palánkozás 1,5x5 mm-es hársfa lécekböl készül.
Természetesen kisebb modelleknél vékonyabb réteges lemezt használunk.
A bordatávolság 32 mm, azaz az eredeti felállitásból minden második borda van beépitve.
Ez egy nagyon fontos dolog, hogy a bordatávolság ne legyen nagyobb 30-40 mm-nél ( ami sajnos sok dobozos modellnél
jóval nagyonbb), mert akkor nem lehet igazán szépen palánkozni.
Nos ha az anyagok együtt vannak, akkor megkezdhetjük a munkát.
Mivel én mindig fejjel lefelé palánkozok, ez elvileg azt jelenti, hogy minden bordát a a legmagasabb borda felsö éléíg fel kellene hosszabbitani.De mert a galeonoknak nagyon magas felépitményei voltak, ezért minden bordát csak a föborda felsö élének a magasságáig készitettem, plusz 20 mm a rögzitéshez. Igy a kifürészelt bordák egyfajta kerethez hasonlitanak.
A gerinclap és a bordák gépi lombfürésszel ( Németországban ezt hivják dekupir fürésznek ) lettek kivágva.
A sólya 1 m hosszú, 25 cm széles és 2 cm vastag pozdorja lap.
Erre hosszában középre húzunk egy tengelyvonalat, s erre merölegesen a bordabeosztásokat. A föborda elötti bordákat a hátsó élükkel fogjuk az igy berajzolt bordatengelyekre helyezni, a föborda mögötti bordákat pedig az elsö élükkel. Ez azért jó igy, mert a a bordákra a teljes szélességükben fognak a palánkok felfeküdni.
A következö lépésben rögzitjük a föbordát, valamin t egy tetszöleges elsö s hátsó bordát a gerinclappal tájolva. Ezután a föbordától haladva lépésekben rögzitjük a többi bordát, egyet elöre, egyet hátra, mindig a gerinclappal tájolva. A bordák közé kb. középmagasságban távtartókat ragasztunk.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Bord__zat1_1.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Bord__zat2_1.JPG.html
S még mielött valaki megkérdezi, hogy mik azok a gubancok a bordázat belsejében, elárulom, hogy azok a vezetékek a leendö világitáshoz.
És már alig várjuk, hogy nekiugorjunk a palánkozásnak.
Nana, elötte még van egy kis munkánk!
( S mára elfáradtam. Holnap folytatom )
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2010.03.21 20:02 Név: Flamenco.
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4635
hajómester (Felhasználó)
Fanatikus Tag
Hozzászólások: 203
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 8 hónapja Karma: 2  
Nagyon időszerű az, amit Flamenco feszeget. Ez a cikk írás. Nem várható el a azoktól a tagoktól , akik ehhez értenek, hogy mások írásainak megjelentetésével töltsék az idejüket. Azt hiszem sokat segítene ebben, ha lenne egy tájékoztató róla, hogy a program hogy működik. Én bárhogy töröm magam nem tudok rájönni.
A másik javaslatom az, hogy a cikkekhez való hozzászólásnak a fórumon kellene megjelenni. Fölösleges az a rész, mert gyakran egy idő után már nem is a cikkről szól. A Fórumban egyébként a vélemények jobban kifejthetők, mert itt képeket is lehet berakni. Azt hiszem Máténak volt is egy ilyen írása, amihez a fórum volt a hozzászólás helye.
A Royal Prince. Kedvenc hajóm. Mindig kacérkodtam vele, hogy egyszer megépítem. Arról hogy valahol elkészítették volna a tervrajzát, vagy a makettjét még nem hallottam.
Flamenco alkotása tehát páratlan lesz.
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2010.04.15 11:50 Név: hajómester.
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4640
Flamenco (Felhasználó)
Tag
Hozzászólások: 42
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 8 hónapja Karma: 6  
Köszönöm az elismerö szavaidat Hajómester!
Nos akkor, ha már elkezdted, még mielött folytatnánk az épitést, ejtsünk néhány szót magáról a hajóról.
Tkp. ez a hajó volt az elsö háromütegsoros, s nem a Sovereign, mint sokan állitják és hiszik.Pineas Pett épitette, aki késöbb a Sovereign-t is tervezte és elkezdte, de annak épitését már a fia, Peter Pett fejezte be. Ez volt tehát a Sovereign elödje.
Mindkét hajó a maga idejében korszakalkotó volt a hajóépitésben, söt azt is mondhatnánk, hogy a Prince 50 évvel söt a Sovereign 100 évvel elözte meg korát.
A legismertebb ábrázolás a Prince Royale-ról Hendrick Cornelisz Vroom holland festö nagyméretü festménye (203x409cm),
ami jelenleg a Haarlemi Frans Hals múzeumban található, " V. (5.) Friedrich Pfalzi herceg behajózása Vlissingenbe 1613.ápr.29-én" cimmel.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/haj__mester/festmenyek/ arrival.jpg.html
Létezik még néhány másik festmény is, pl. Adam Willearts-tól, és Cornelis Vroorm-tól, aki az elöbbi Vroom fia, valamint egy kép egy ismeretlen festötöl, ami a tükör egyetlen ábrázolása.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ 1612_Phineas_Pett_10.JPG.html
Egyetlen rajz létezik csak, ami nagy valószinüséggel a Prince Royale-t ábrázolja.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Seitenansicht.JPG.html
Vroom festmény után rajzolta Landström is a Prince Royale-ról a "Das Schiff" c. könyvében található szines rajzát.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ PrinceR00.JPG.html
Viszont a modellem ha elkészül, sajnos csak átvitt értelemben lehet páratlan, ugyanis legalább egy modell már létezik, ami Bryan Lavery - Schiffe c. könyvben található.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Scan10127.JPG.html
Megpróbáltuk megkeresni a modell épitöjét, de a könyvkiadótól azt a választ kaptuk, hogy a modell tulajdonosa nem hajlandó semmiféle információt adni. Nos, ez nekem jobb is volt igy, mert egy-két dolog nem tetszik a modellen.
Többek között ami engem a Landström szines rajzában s a modellben is zavar az a szine.
Landström irja: ".... csak a tollak s néhány kisebb részlet volt fehérre festve. A többi faragás zöld alapon aranyozott volt."
Hát kérem szépen, bár én hivatalosan zöld-vörös, a valóságban inkább zöld-barna szintévesztö vagyok, de ettöl a kis hibátol eltekeintve nagyon is szinesben látom a világot.
Nézzétek meg a következö képet, ami egy kinagyitott részlet a festményböl:
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ RPVergr_1.JPG.html
Tessék nekem megmondani, hol van itt a sok zöld? Hol zöld az egész hajóoldal? S hol van majd az összes faragvány aranyozva?
A modellhez:
Kb. két éve még javában benne voltam a flamand galeon épitésében, de már azon törtem a fejem, hogy mi lesz a következö. Már többször emlitettem, hogy nem rajongok a tucatmodellekért.
S akkor eszembe jutott, hogy valamikor a hetvenes évek elején karácsony elött áltam a valamikori Deák Ferenc téri
Hobby boltban, s csorgott a nyálam az éppen beérkezett müag. hajómodell épitödobozok láttán, s többek között ott volt a Prince Royale is az Airfixtöl. (Azóta se láttam többé) De nem volt szivem, s legföképpen pénzem megvenni. Csekély 480 Ft.-ba került, amikor az akkori fizum kb. 2200 Ft. volt.
S ekkor eldöntöttem, hogy a következö a Prince Royale lesz.
Azt már sejtettem, hogy ennek a rajzait is magamnak kell rekonstruálnom. Amikor ezt megemlitettem a Christiannak, aki a Modellmarine.de-nél a vitorlások felelös szerkesztöje, azonnal belelkesedett, hogy azt ö is megépitené, a s utánna még jelentkezett két másik érdeklödö is.
Nos ezek összehordtak nekem minden fellelhetö s elérhetö képet, rajzot s adatot.

De akkor épitsünk tovább.
A palánkozás megkezdése elött még két fontos dolgot el kell intéznünk.
Az egyik, ezt már elöbb kellet volna emlitenem: el kell készitenünk az alsó tükröt, s felszerelni a fartökére.(Kép késöbb)
A másik:
A Sponung
Az "5 kg-os" Német-Magyar Müszaki Szótár szerint: horonyereszték, szádalás
Ez tkp. az eredeti hajóknál egy a kb. a gerinc fele magasságában végigfutó nút, ami az orr- s fartökénél is folytatódik, s ebbe van beleresztve a gerincnél a legalsó palánk, az orr-s fartökénel pedig a palánkok kifutó vége.
Egy kis elmélet:
A gerinc vastagsága középen 650 mm, ill. a modellen 13mm. De a gerinc vastagsága az orr s a tat felé egyre csökkent, bár nem egyforma mértékben, de a külömbság modell méretben nem jelentös. Ezért a gerinc vastagsága, az orr-s fartökénél, s ezáltal az orr-s fartöke vastagsága is 11-11 mm.
Az ál Sponung kialakitás a következöképpen történik: Az orr-s fartökére kétoldalt egy-egy 1mm vastag réteges lemezt , ez együtt 10mm, a gerincre pedig egy 2x8 mm-es fenyölécet ragasztunk, ez pedig együtt 12mm. Miután én mindig duplán palánkozok, s a felsö palánkozáshoz 0,6 mm-es bútor szinfurniért használok, az igy késöbb felragasztott furniércsikokkal együtt megkapjuk a 13 ill. 11 mm-es vastagságot.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk1_1.JPG.html
A 2 mm vastag fenyölécet azután a végek felé le kell vékonyitani. (Képek késöbb)
( A komplett bordázat elkészitésének munkaideje 68,5 óra )
S akkor elkezdhetjük a palánkozást.
Alsó palánkozáshoz sokféle fafajtát használhatunk, én ált. hársot vagy jávort használok, de jó a fenyö is, és sok otthoni kollégák szerint a bükk is, de én azt még nem használtam. De pl. a mahagonit, meg annak a külömbözö fantázianevü változatait, mint pl. a sapielly messze ivben el kell kerülni, s el lehet felejteni. Nem lehet jól hajlitani, akármeddig fözöd, s törik szálkásodik.
A legjobb vastagság 1,5-2mm. Az 1 mm-es tul vékony, s a 2 mm felettiekkel nehéz dolgozni.
Az alsó palánkozásnál elvileg teljesen mindegy a lécek vezetése, hogy iveltek e s mennyire , vagy akár egyenesek.
De miután valahol el kell kezdeni, ez nálam a következöképpen nézett ki:
Az elsö lécet az alaptól 140 mm-re helyeztem el. Ez a távolság gyakorlatilag szintén mindegy,de ajánlatos kb. a föborda legnagyobb szélességének a közelében elhelyezni. Egy lécet a föbordára ebben a magasságban egy acél gombostüvel rögzitek, s ezt a magasságot berajzolom a többi bordára is. S aztán elkezdem a bordákat a Proxxonba fogott mini tányércsiszolókoronggal srégelni.A lécet a gombostü körül el tudom forgatni, s igy hozzáférek a bordákhoz. De készüljetek fel rá, hogy a kétoldali elsö lécek pontos felhelyezésére rá fog menni 2-2 óra, de ez nagyon fontos, hogy ezek a lécek szépen fussanak. De semmi vész, a többiek már gyorsabban mennek, mert már van mihez illeszteni s viszonyitani.
Meg lehet azt is csinálni, hogy a bordák "másik"oldalára felrajzoljuk a srégelés vonalát, különösen az elsö s a hátsó bordáknál, de én erre lusta vagyok, s a srégelést nikkelezett szemmérték után csiszolom, ha a bordákat pontosan fürészelted ki, s pontotsan rögzitetted öket, ez elég jól kiadja a lécek futását.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk2_2.JPG.html
A palánkok rögzitésére a ragasztásnál régebben félbe tört acél gombostüt használtam. Ma már csak gél pillanatragasztót használok, ami azonnal megfogja a palánkot. Ezzel haladok a leggyorsabban. Van egy kisebb s egy nagyobb hátránya. A kisebb, hogy ha nem vigyázol, akkor a kezedre is ragad. Ami ugyan nem túl vészes, ha csak nem "allegóriás" vagy"algériás" a böröd,s egy kis meleg vizben áztatás után a TV elött egy tompa élü faragókéssel le lehet vakargatni.
A nagyobb hátránya, hogy nem éppen olcsó. A legolcsóbb a Conrad-nál kapható 20 grammos tubus 5 Euro.
Egy ekkora hajóra keményen elhasználok 20-30 tubust. De megszoktam, mert kényelmes.
De ma már a fehér hidegenyvek is kötnek 5 perc alatt.
A léceket ha lehet egy darabból rakom fel, de ennél a modellnél több helyen toldani kell, mert az 1 m hosszu lécek rövidek.
A toldásokat lehetöleg középre kell tenni, mert a toldások az elsö s a hátsö görbületeknél nem igazán jól sikerülnek.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk3_1.JPG.html
Ami a lécek hajlitását illeti: a forrasztópákás hajlitás is jó módszer, föleg nagyon kis sugarak hajlitásánál, de a nagyobb ivek hajlitásánál egy vasaló csöre is megteszi, én évek óta ezt használom. Nem túl jó véleményem van viszont a mindenféle lécgörbitö, léchajlitó találmányokról, kütyükröl, amiknek nem sok hasznuk van. A gyáriak csak a pénzt húzzák ki a zsebedböl, a saját kitalációk gyártásába ölt munkaórákat meg jobb a modell épitésére forditani.
A léceket nem kell feltétlenül gözölni, de a forró vizben való áztatás nem árt, de az idötartam függ a felhasznált fától.
Még néhány dolog:
Kb. 1700-ig a hajótervezés ill. épités majdcsak gyakorlati tapasztalatokbó állt. Az un. három rádiuszból álló föbordaszerkesztés, ami után a többi bordát is szerkesztették, a hajó hátulján de kifejezetten az orrnál nehézségeket okozott, amiket a gyakorlati épitésnél kellett kiigazitani. De a legnagyobb probléma az volt, hogy az igy szerkesztett s épitett hajók hátulja s eleje túl "sovány" lett, s igy ott kicsi volt a felhajtóerö.
Mindezt észre lehet venni az 1620-ból származó, jobban mondva akkor megjelent "Értekezés a hajóépitésröl... " cimü müben, ami az elsö komoly angol irodalom ebben a témában, s állitólag Matthew Baker irta. De még Dean is az 1670-ben irt Doktrinájában is ezt a módszert használja, mutatja be, ill. fejleszti tovább, de a három sugár módszertöl nem tud megszabadulni. Az egész más módszerek szerint épitett hajók korszaka az 1700-as évek után kezdödött.
Mindezt már nagyon jól tapasztaltam a flamand galeon rekonstruálásánál is, és most a Prince Royale-nál is, habár ennek a rajzait már CAD-val csinálom, de ennek ellenére az orr felöli elsö bordákat egyszerüen nem lehet pontosan megszerkeszteni ezzel a módszerrel. Ezért aztán nem is csoda, ha az épitödobozok gyártóinál is itt a legtöbb a pontatlanság, hiszen a korabeli hajóépitö mesterek is - többek között - ezzel a problémával küszködtek.
Ezért aztán itt csak annyit lehet tenni, hogy érzés után a lécek lehetö legyegyenltesebb szép futását kell magvalósitani.
Elöfordul, hogy ezekböl a bordákból elég sokat le kell csiszolni, vagy forditva, fel kell öket "hizlalni".
Mint pl. a következö képen látható X-el jelölt helyen látható legelsö orrbordánál látható hézagot ki kell tölteni.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk4_1.JPG.html
Ezért aztán a "zöldfülüeknek" sem elkeseredni, ha nem sikerül valami elsöre. A pontosság egy fontos dolog, csak éppen nem szabad elfelejteni, hogy mi egészen mást értünk pontosság alatt, mint a korabeli hajóépitök. Amikor már a mai asztalosok is 0,5 mm pontossággal dolgoznak, s a gépészek már 0,001 mm-essel, akkor furcsának tünik, hogy az angol
Inch vagy Zoll 25,4mm, s igy annak a tizedrésze óriási 2,54 mm! Pedig a korabeli hajóépitök a seggüket verték volna a Szahara homokjába, ha 2,54 mm-es pontosságot el tudtak volna érni!
Ezért szerintem egy jól megépitett hajómodelltest szépsége nem is annyira az un. pontosságban rejlik, hanem a palánkok
s dörzsfák szemmel láthatóan szép töretlen ivelésében. Egy kész modellen senki nem fogja lemérni - s nem is tudja modern laseres készülékek nélkül - hogy a 12. bordád a vizvonalon tizedmiliméter pontosan mondjuk 112,7 mm széles, de
ha a palánkok s a dörzsfák futása tele van pupokkal és mélyedésekkel meg mindenféle oda nem illö csavarodásokkal,
azt még a "legladikosabb ladikos" ( leglaikusabb laikus) is észre fogja venni.
Na ennyit mára. A következökben folytatom a további palánkozással, ahogy haladok. Na nem kell megijedni, alighanem beletelik még néhány napba, mire újra untatni foglak benneteket, elég idö a regenerálódásra s hogy kipihenjétek magatokat a fárasztó szövegem-böl,-ból, -töl,- tól - na osszátok be, el, le, föl magatoknak.
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.12.11 22:05 Név: Flamenco.
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4665
Flamenco (Felhasználó)
Tag
Hozzászólások: 42
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 7 hónapja Karma: 6  
Na ahogy látom, még mindig nem túl sokan szoktatok rá,hogy többször körülnézzetek a fórumban. Na mindegy, akit érdekel az idetalál.
Nézzük tovább, hogyan készült az alsó palánkozás.
Na szóval ha már mindkét oldalon felraktuk a már korábban emlitett elsö léceket, amikhez továbbiakban a többi lécet igazitjuk, akkor most következik egy kis "rabszolgamunka".
Számomra ez a hajómodellépités legunalmasabb része. De hát ezen is túl kell esni, s ez nem jelenti azt, hogy el kell kapkodni.
De szerencsére itt az alsó palánkozásnál nem muszáj túl pontosan dolgozni, feltéve ha a bordáid vonalai megfelelöek.
Elöször a felrakott "vezetöléctöl"lefelé a gerincig haladunk, a már megszokott módszer szerint, azaz egy lécetz az egyik oldalon s egy lécet a másikon s igy tovább váltogatva. Ennek az eredeti oka az volt, hogy ha elöször csak az egyik oldalon raknánk fel az összes lécet s aztán a másikon, akkor a palánkozás elhúzná a bordázatot.Nos ez valamikos igaz lehetett, amikor a palánkokat a régi asztalos melegenyvvel ragasztották. De kétlem, hogy a mai modren ragasztók használatával, s egy ilyen erös bordaszerkezetre felragasztott 1,5x5-ös hársfa lécek elhúznák a testet. Ettöl függetlenül váltogatva rakjuk fel a léceket, legfeljebb egy kicsit többet kell a testet forgatni.
Én a bordákat nem srégelem le elöre a beépités elött, hanem egy Proxxonba befogott 17 mm-es átméröjü csiszolotányérral mindig az adott léc alatti részeket srégelem.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk5.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk6.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk7.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk8.JPG.html
Nos, ha netén némely kételkedö megkérdezné: lesz e valaha ezekböl az összedobált lécekböl valaha is hajótest - megnyugtathatom öket: lesz.
A több helyen látható két egymás melletti léc "lépcsöfok" magassága max.0,5 mm, tehét az 1,5 mm vastag lécböl marad még böven anyag a csiszolás után.
Ezután felrakjuk a léceket az also dörzsfától felfelé, amig a hely még engedi. A további léceket valamint a bordák felsö részeit majd csak akkor rakjuk fel, amikor a modellt már talpraállitottuk, s a két alsó fedélzetet is beépitettük.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk9.JPG.html
( Az alsó palánkozás munkaideje 54 óra )
S ha eddig kész vagyunk, akkor megint következik egy unalmas munka, de aminek a kivitelezésére nagyon oda kell figyelnünk: a csiszolás
Az itteni ujságok tele vannak olyan cikkekkel, ahol a szerzök azon nyavalyognak, hogy napokig kell csiszolni. Ami azért enyhe túlzás. Persze ha bordák nem jok, akkor talán.
Egy közönséges delta csiszolóval, 80-as és 120-as csiszolópapirokkal megy ez egész gyorsan s a test 90%-át le lehet vele csiszolni, kézzel csak ott kell, ahol szük rádiuszok vannak, az orr s a tat alsó részein. Mindenesetre csak órákig tart, nem napokig.
A csiszolás után a lécek közötti részeket ki lehet fapasztával tömiteni, de nem feltétlenül szükséges. Én a megbizásra épitett modelljeimnél soha nem csinálom. A flamandnál meg ennél a modellnél megcsináltam, de csak azért, mert a kézi finom csiszolásnál igy jobban lehet érezni az ujjunkkal a legkisebb pupokat vagy mélyedéseket is.
Ha a fapaszta megkötött, akkor még egyszer átcsiszoljuk a testet, elöször a delta csiszolóval, aztán pedig kézzel 180-as papirral.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Csiszol__s1.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Csiszol__s2.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Csiszol__s3.JPG.html
Mintha lassan kezdene alakulni, nem?
( Az alsó palánkozás csiszolásának munkaideje 13 óra )

A felsö palánkozás:
A felsö palánkozás szép futását a dörzsfák ivelése határozza meg! Az eredeti hajókon a dörzsfák nem a palánkozásra voltak
ráültetve, mint ahogy a legtöbb modellnél csináljuk, hanem a bordákra, s a közöttük lévö területeket palánkozták be aztán normális palánkokkal, s igy ezek is a dörzsfákkal párhuzamosan futottak.
Modellnél ez a következöképpen néz ki: kb. minden második bordánál felmérjük az alsó dörzsfa alsó élének a magasságait, ill. a helyét. Ezeket a pontokat összekötjük egy ideiglegesen az alsó palánkozásra felszegelt léccel, s egy HB-s ceruzával felrajzoljuk az ivet.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk12.JPG.html
Levesszük lécet, s a megrajzolt vonal mentén felragasztunk egy teljes hosszban átfutó "lécet" 0,5-0,6 mm vastag furniérból. Ennek a szélessége megegyezik a dörzsfa szélességével, vagy valamivel kisebb.
De lehet két keskenyebb léc is, mint pl. nálam az alsó dörzsfa szélessége 6 mm lesz, s ide ill. alá 2 db. 3 mm széles csikot ragasztottam.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk10.JPG.html
Ezek után fel kell rajzolni a vizvonalat, majd az alsó dörzsfa alatt rakjuk tovább a felsö palánkozást lefelé, a vizvonalig dió furniérból, a vizvonaltól a gerincig jávorból.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk11.JPG.html
Folytatás késöbb.
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.12.14 21:10 Név: Flamenco.
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4682
Flamenco (Felhasználó)
Tag
Hozzászólások: 42
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 7 hónapja Karma: 6  
Tkp. a felsö palánkozás további készitéséröl nem tul sokat lehet mondani, azon kivül, hogy itt már azért pontosabban kell dolgozni. Sajnos nagyon sok olyan hajómodellt látni, ahol bizony a palánkok futása nem kimondottan egyenletes, a palánkok között hézagok vannak. és sokan mintha nem ismernék a csiszolópapirt, mert sok helyen az egymás mellett futó palánkok magasságbeli eltérései elérik a 0,5 mm-t is. S ez furcsa módon sokszor még a korifeusokra is igaz, mint pl. a Mondfeld, akinek jó pár modellje van a Berlini Múzeumban kiállitva.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk16.JPG.html
Néhány fotó a felsö palánkozás elörehaladásáról.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk11_001.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk14.JPG.html
Ha a felsö palánkozást a gerincig elkészitettük, akkor fel kell rajzolnunk a második dörzsfa helyét, s ide is ragasztunk egy tájoló "lécet", s azután bepalánkozzuk az elsö és a második dörzsfa közötti területet.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk13.JPG.html
A továbbiakban hasonlóan megyük felfelé a további dörzsfákkal s köztespalánkozással.
Ha azután mindkét oldalon kész vagyunk, akkor hogy ne unatkozzunk, jöhet megint egy kis csiszolás. A felsö palánkozás csiszolásánál is használható a delta csiszoló, de az alsóval ellentétben itt már finomabb papirokat használunk, elöször 120-ast, aztán 180-ast. A szük rádiuszokat itt is csak kézzel lehet kicsiszolni. A csiszolás után elökezeljük a felületet Holzöl-lel, ami olyasmi, mint az otthoni lenolaj. Ez a kezelés megmutatja az esetleges megmaradt kisebb hibákat, amiket utáncsiszolunk.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk15.JPG.html
Ezután elkezdjük a dörzsfákat felrakni. Ezek rögzitésének sorrendje gyakorlatilag mindegy. A dörzsfák ennél a modellnél 6x2, 5x2, 4x2 s igy tovább dió lécekböl vannak, mert a dörzsfák szélessége felfelé egyre kisebb lesz. A forróvizes áztatás után a dörzsfák léceit egy öreg vasaló csörén hajlitom. Ezeket, ellentétben a palankokkal, nem kell folyamatosan ragasztani, elég ha kb. 3 centiméterenként egy csöpp ragasztóval rögzitjük öket, mivel ugyis szögelve lesznek.
A szögekkel van egy kis probléma. Egyrészt mert a valóságban ezeknek a szögeknek a feje kb. un. lencsefejü volt, másrészt az átméröjük kb. 5-6 cm. A modellbltokban kapható sárgaréz szegek átméröje - kb. 1 mm - nagyjából megfelelö lenne, csak az a baj, hogy ezeknek nagyon vékony lapos fejeik vannak. A Bauhausban kapható legkisebb lencsefejü szögeknek a szárátméröje 0,8 mm, s a fejátméröje sajnos 2 mm, ami nekünk egy kicsit túl sok.
De egy kis unalmas házi munkával segithetünk a dolgon.
Két kis gép kell hozzá. Az egyiket rögziteni kell, s ebbe befogunk egy kis homlokcsiszolókövet, a másikba befogjuk a szöget, s igy le tudunk egyenletesen csiszolni a szög fejének az átméröjét kb. 1,3-1,4 mm-re. Mivel ezek a szögek nikkelezett sárgarézböl vannak, ezzel együtt lecsiszoljuk a szögfejek tetejéröl a nikkelezést, hogy késöbb egy-egy csepp un. Brünierungsflüssigkeit-el (ez magyarul azt hiszem olyasmi, mint barnitófolyadék - egy vegyszer ) be tudjuk öket feketiteni.
A flamandnál nem volt ilyen gondom, mert ott a dörzsfák festve voltak, de itt - legalábbis az alsókat - meg akarom öket natúr dióban hagyni.
A felragasztott dörzsfát a megfelelö helyeken elöfúrjuk 0,6 mm-es fúróval a 0,8-as szegeknek.
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk17.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk18.JPG.html
http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/Flamenco/PR/ Pal__nk19.JPG.html
S ezt megint igy folytatjuk, amig mindkét oldalon fel nem raktuk az alsó három dörzsfát.
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2009.12.15 22:56 Név: Flamenco.
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4686
Sz.Gábor (Felhasználó)
Lelkes újonc
Hozzászólások: 21
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 5 hónapja Karma: 0  
Sziasztok!

Bocsássatok meg ha hülyeséget kérdezek és rossz helyen, de "palánkos" jellegű kérdésem van.

Előzményként elmondom gyorsan, hogy emlékeim szerint olvastam itt már erről, de most sokadik nekifutásra sem találok rá a cikkre. Már ha jól emlékszem egyáltalán.

Azt a lehetőséget sodorta elém az élet, hogy alkalmam lesz jó minőségű szárított körtefából palánkhoz jutnom.
De nem szeretném elrontatni, legyártatását hozzá nemértésemből fakadóan.
Nem mostanra tervezem a hajó építését, de a lehetőséggel most tudnék élni.
A palánk szélességéről és vastagságáról találtam infókat itteni cikkekben.
Így csak azt szeretném megtudni, hogy milyen hosszú egy átlagosnak mondható palánk, aminek a mérete a leghosszabb palánkhosszt lefedi és méretarányos egy 1:50 léptékű hajón?
Tényleg! Mekkora fákból volt a hajópalánk?

Köszönöm a választ.
 
Naplózott Naplózott  
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4688
Flamenco (Felhasználó)
Tag
Hozzászólások: 42
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 5 hónapja Karma: 6  
Ahoi!
Nem egészen egyértelmü a kérdésed.
Az igazi hajokon 6 M hosszuak voltak a paláknkok, ami 1:50-ben 120 mm.
Hogy te milyen hosszura vágod öket, az teljesen mindegy, mert a modellen a léceket nem 120mm hoszzu darabokbol rakjuk össze, mert az tul körülményes lenne meg pontatlan.
Én 1 M hosszuakat vágnék.
Ha egyrétegü palánkozást akarsz, akkor a léceket a megfelelö 120-120 mm-enként keresztben csak finoman be kell karcolni, ezzel jelezve a toldásokat. Kétrétegü palánkozásnál meg aztán föleg teljesen mindegy az also réteg léceinek a hossza.
A felsö réteg léceit meg méretre lehet vágni. De olvasd el meg egyszer figyelmesebben a fenti cikket.
 
Naplózott Naplózott  
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4689
Sz.Gábor (Felhasználó)
Lelkes újonc
Hozzászólások: 21
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 5 hónapja Karma: 0  
Szia Flamenco!
Köszönöm a választ! Máris tisztábban látok!
Ez most tényleg csak egy gyors, hajó terv nélküli, inkább "gyártástechnikai" kérdés volt, hogy jól élhessek a felkínált lehetőséggel. Így e válasszal a fejemben, már nyugodtan adom le a rendelést!
A cikket pedig természetesen elolvasom.
 
Naplózott Naplózott  
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4719
Flamenco (Felhasználó)
Tag
Hozzászólások: 42
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 14 éve, 3 hónapja Karma: 6  
Felhivom azok figyelmét, akik a Prince Royalról szeretének továbbra is olvasni, azok az elkövetkezökben a következö _link_ alatt tehetik meg:http://szeibel.makettblog.hu/ , de a makettblog.hu oldaláról is oda lehet navigálni. Valamint ott lehet a flamand galeonról is további irásokat olvasni.
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2011.07.22 22:38 Név: Flamenco.
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
#4977
Flamenco (Felhasználó)
Tag
Hozzászólások: 42
graphgraph
A felhasználó távol van Kattintson ide a felhasználó profiljának megtekintéséhez
Vá: Még egyszer a palánkozásrol 12 éve, 12 hónapja Karma: 6  
1.- A Wilnsdorfi kiállitás - hajomodellek: http://www.modellmarine.de/index.php?option=com_imagebrowser&view=gallery&folder=wilnsdorf11-segel&Itemid=55
2.- A Modellmarine.de: http://www.modellmarine.de/

Ugy tünik, hogy néha kicsit lassan jönnek be.

De betettem öket a blogomba is, ott gyorsabban jönnek be. - http://szeibel.makettblog.hu/
 
Naplózott Naplózott  
 
Módosítás: 2011.07.22 22:56 Név: Flamenco.
  Az adminisztrátor megtiltotta a mindenki által történő hozzászólást.
Az elejére Hozzászólás a témához
Támogatja a FireBoardegyenesen az asztalra hozza a legújabb hozzászólásokat

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett