Main page arrow Articles
A HMS Speedy építése.

Go back to the article

Comment in question

Posted by: csónakos () on 2007. November 16. Friday 22:44

Posted by: csónakos on 2007. November 16. Friday 22:44

Máté, de jó látni hogy már az első hajódnál szép, átgondolt munkát mutatsz nekünk. Jó a palánk és a gerinc találkozása. Nem tudom hogy készítetted a palánk rombusz formáját, ha nem párhuzamosan hanem szögbe tolod el a körfűrésztárcsa mellett akkor ilyen formát kapsz. Egy apró megjegyzést szeretnék tenni, nem kell feltétlenül a palánkot megszakítani, elég ha imitálod a toldást. Szerintem sincs a hajómodellezésben misztikus fogások, egy dolog számít milyen lesz a végeredmény! Továbra is érdeklődéssel várom a folytatást! :)

 

» Reply to this comment...

» See all 2 replie(s)

2 replies

Posted by: allermat () on 2007. November 18. Sunday 22:04

Posted by: allermat on 2007. November 18. Sunday 22:04

Jó ötlet, amit mondasz, nem gondoltam rá. Másrészt kényszerpályán voltam, a rendelkezésre álló anyag miatt. Tapasztalataim szerint egyben csak akkor lehetett volna megcsinálni a palánkokat, ha azokat kiszabtam volna furnérból. Nekem viszont csak 10mm széles csíkok álltak rendelkezésre, ahogy írtam, így maximum az orrnál tudtam szabni belőle (ahol kellett).  
A rombusz alakot (helyesen paralelogramma :) ) egész egyszerűen kézzel csiszoltam mindkét élbe, minden egyes palánknál. Be kell fogni satuba a palánkot, ferdére csiszolni (eléggé középkori módszer, de majd szólok, ha kitaláltam valami "gépiesítettebbet").

 

» Reply to this comment...

Posted by: hajómester () on 2007. November 19. Monday 14:35

Posted by: hajómester on 2007. November 19. Monday 14:35

Máté! Ezt a két tanácsot, az egy darabból kiszabott palánkról szerintem felejtsd el. A palánkok lefutása tökéletes igy is, sehol törés nem látszik. Csónakos egyszer végtelen precizitással akarja a valóságos hajóépitést követni, máskor meg mint itt is alapjaiban térne el tőle. Ahogy irtad a palánkok hossza 6-8 méternél nem volt nagyobb, nem is lehetett. Képzeld el a hajóépítőket, ahogy mondjuk 25 m hosszú, 100 fokos gőzből kiemelt palánkkal futkosnak, hogy 10 perc alatt a helyére tegyék mielőtt visszakeményedne és a behajlitás pillanatában kiderülne, hogy 5 cm-rel hosszabb a kelleténél és nem lehet az orr vagy a fartőke vájatába beilleszteni. Ez a makettnél is nem egyszer előfordul, hogy szinte tizedeket kell lecsiszolni, hogy pontosan illeszkedjen. Fölösleges a dolgokat tulbonyolítani. De maradjunk csak a makettnél, ha most a Revenget építenéd 80 cm hosszu palánkokat kellene egyben kiszabni, ilyet senki se csinál.

 

» Reply to this comment...mXcomment 1.0.5 © 2007-2023 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett