Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Barkács
Szalagfűrész vs. Körfűrész & lombfűrész

Vissza a cikkhez

Az adott hozzászólás

Írta: hajómester () 2010. december 24. Péntek 22:00

Írta: hajómester 2010. december 24. Péntek 22:00

Sky Looker ! 
Azt hiszem, hogy ezzel a cikkel nem lesz az itteni makettezők többségének a szíve csücske, nekem is legalább nem. Amiről az írása szól az semmi más, mint egy olyan embernek a hencegése, aki tele van pénzzel és bármit megvehet amit akar.  
Amit itt bemutatott az nem több mint egy reklám, ami alapján akinek van hozzá erőforrása, az simán leshopingolhatja ezeket az eszközöket a vonatkozó helyekről. 
A magyarázó szöveg az nudli, annak semmi értelme. 
Nagyon sokan, így magam megvásárolnánk ezeket a gépeket, ha lenne hozzá pénzünk. De nincs, és így élünk a magunk egyszerű szegényes eszközeivel, és csinálunk olyanokat amilyeneket lehet, építgetjük a hajóinkat uúy ahogy tudjuk..

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 11 válasz megjelenítése

11 válasz

Írta: wercome () 2010. december 25. Szombat 10:11

Írta: wercome 2010. december 25. Szombat 10:11

Ugyan már Hajómester...! Karácsony van! Örülj neki, hogy van pénze és erre költi. Valóban olvastam már jobb cikket is, de aki kezdő, esetleg gépet akar venni, annak értékes lehet. Hozzáteszem a külföldi makettezők nagy része simán profi gépeket használ. Egyébként meg a végeredmény , vagyis a hajó, a lényeg!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2010. december 25. Szombat 16:30

Írta: hajómester 2010. december 25. Szombat 16:30

Igazad van Wercomme! 
Elöntött az indulat, ha ez a cikk nem karácsonykor jelenik meg biztosan nem így reagálok, de szinte provokációnak éreztem azok felé, akiknek nem adatik meg ez a lehetőség. 
Belátom ilyen a világ. 
Sajnálom hogy így történt és bocsánatot kérek Skylokertól és mindazoktól, akik a véleményemet sértőnek találták.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: SkyLooker () 2010. december 25. Szombat 16:43

Írta: SkyLooker 2010. december 25. Szombat 16:43

Sajnálom ha indulatokat váltottam ki, abszolút nem hencegésnek szántam, azt hiszem a lényege nem jött le. 
A lényege az lett volna, hogy nem kell megvásárolni a drága gépeket, hanem egy olcsó szalagfűrésszel meg lehet oldani. 
Gazdagnak nem mondanám magamat. Biztos vagyok benne, hogy nem jobbak a lehetőségeim mint másnak, csak máshova csoportosítjuk. Én pl. nem iszom, nem dohányzom, nem tartok fenn drága háztartást, nem megyek el nyaralni, nem síelek, nem veszek plazmatévét, nincs ipodom, nincs gyerekem, egyszóval semmire nem költök.  
Szeretném komolyan csinálni ezt a hobbit, ehhez meg ezek a gépek kellenek. Amúgy tudom, hogy másnak nem adatik meg. 
Szívesen felajánlom, hogy ha valakinek szüksége van palánkra, vagy rácsra, vagy valami ilyesmire, amit nem tud megoldani, akkor annak szívesen adok olcsón. 
SkyLooker

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: bubu () 2010. december 29. Szerda 10:11

Írta: bubu 2010. december 29. Szerda 10:11

Tisztelt Hajósok! Én elsősorban úgy gondolom: a makettezés arról szól, hogy építsünk valami szépet ( mondjuk hajót ).. Természetesen komoly műhely és gép háttérrel lenne ez ideális - ezt vagy elő tudjuk teremteni, vagy nem. Szerintem mindegyikünkel előfordult már, hogy valamilyen feladat során egyszer csak hiányát látta valami okos berendezésnek. Ha nincs rá keret, vagy egyáltalán nem lehet ilyet kapni, akkor is meg lehet (meg kell) csinálni valahogy. Ezért vannak pl. a barkács rovatban cikkek; ezért találkozgatunk időnként, hogy egymástól tanuljunk és egymást segítsük tapasztalatokkal, ötletekkel. Szerintem, ha bármelyikünk összehozott valami 'spéci' masinát, szívesen segít másnak is az utánépítésben. Valamint mivel az élet különböző területeiről hozott össze bennünket ez a hobby, több szakma tapasztalatait építhetjük be a munkáinkba, illetve jó eséllyel találhatunk valakit a csapatban, akinek a mi problémánk a 'kisujjában van'..  
Jó építést és Boldog Újévet kívánok!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Gateway () 2011. január 02. Vasárnap 18:45

Írta: Gateway 2011. január 02. Vasárnap 18:45

Tisztelt Makettező Társak! 
Úgy gondolom, hogy már megint feleslegesen kavarodtak fel az indulatok! Én ebben a cikkben egy rövid  
barkács gépismertetést és ezek technikai felhasználását találtam és nem többet. Azt (gondolom), hogy 
teljesen felesleges egymás gépparkját anyagi lehetőségei alapján megítélni. Ha valaki valamiért többet 
áldoz a kész profi gépekre, az a szíve joga! A cikk nyitó mondata: Sokat álmodoztam arról, hogy legyen egy Proxxon asztali körfűrészem. nem arra utal, hogy csak bemegy valaki a boltba és vesz egy több tízezer forintos gépet& Úgy gondolom ezért (is) felesleges lenne elítélni a cikk íróját. Abban meg 
valószínűleg egyetértünk, hogy ha lehetőségünk lenne, akkor mindnyájan a legjobban áhított gépeket vennénk meg magunknak tekintet nélkül az árára és a meg ítélésünkre. Viszont sokkal fontosabbnak találnám, hogy ha valaki valamilyen gépet vásárol, akkor írja meg a személyes tapasztalatait, véleményét 
Legyenek azok jók vagy rosszak. Sajnos sokszor a drága gépek sem hozzák azt a műszaki színvonalat, ami a kategóriájukban elvárható lenne. Ha mi már megjártuk valamivel, akkor felejtsük már el a régi magyar mondást, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is és írjuk meg a negatív tapasztalatokat, hogy más ne járjon így. Természetesen akkor sincs tragédia, ha valakinek nem telik a kész gépekre. Akkor marad az ötletekkel teli barkácsolás! Jómagam szívesen nézegetem a lengyel és orosz internetes oldalakat és a mai napig, elcsodálkozom az itt bemutatott gépek, szerszámok ötletességén ( kerékpár első tengelyből körfűrész, eszterga és hengercsiszoló). Talán érdemes lenne ezt a témakört kicsit jobban kitárgyalni, mert biztosan sok jó megoldás kerülne napvilágra (mint pl. hajómester ceruzahegyezőből készített gyalugépe). 
Igyekszem majd nem csak a számat jártatni, hanem rövidesen bemutatni és véleményezni a saját gyári és barkácsolt darabokból álló gépparkomat. 
Üdvözlettel: Gateway

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: SkyLooker () 2011. január 02. Vasárnap 20:14

Írta: SkyLooker 2011. január 02. Vasárnap 20:14

Szervusztok 
 
Azt hiszem bennem is ez fogalmazódott meg, mutassuk be, mivel mit lehet csinálni, miben mi a hiba. Azt hiszem nem árt ha tanácsokat adunk ez ügyben is egymásnak, segítjük egymást. Én is szoktam gépeket építeni (egyet be is mutattam) és tudom, hogy nálunk a szükség hoz sokszor jó ötletet.  
 
Szervusztok

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2011. január 03. Hétfő 10:27

Írta: hajómester 2011. január 03. Hétfő 10:27

Azt gondoltam, hogy a cikk szerzőjéhez intézett bocsánat kérésemmel mindent lerendeztem és nem kell többet hozzászólnom, de azt nem tarom etikusnak, hogy a cikk tartalmát a szerzője ezután alaposan átdolgozta. 
Hogy ne legyen hasonló konfliktus, ezért inkább a szakmai oldalról kívánok hozzászólni. A szalagfűrész egyenes vágásra alig alkalmas, az asztalos iparban is inkább kanyarító fűrészként használják. A körfűrésznél is, ha nem vidia betétes, nagyon kell figyelni a fogak hajtogatására és a köszörűlésre, mert ha az nem jó azonnal félre megy. 
Ha valaki palánkokat kíván vágni, ahhoz a körfűrész sokkal alkalmasabb. Én építettem kettő ilyen gépet is. 
Az egyik itt található Link Text Az öszköltség kb.12 ezer forint volt, a többi a kreativitás terméke 
A másik is itt látható, az ára nulla forint, mert kiselejtezett anyagokból készült.  
Nem sokan nézték meg eddig, pedig sokkal inkább használhatók, mint az agyon reklámozott Proxon gépek. Hogy miért nem a cikkek között van, azért mert nekem nem sikerült eddig cikket írni. 
Ehhez csatlakozik még a gyalugépem, amivel a körfűrész által felvágott anyagot tized mm-es pontossággal tudom méretre dolgozni. 
Hozzá tenném még, hogy nincs műhelyem, csak egy kis erkély tartozik a lakásomhoz.. A gépeket itt használom, amire ritkán kerül sor. Egy-két órás munkával annyi alapanyagot termelek, ami hónapokra elég. 
A makettjeimet a lakásom lakóterében készítem. Azt gondolom, hogy a makettezők többsége csak ezt az utat tudja követni. és erre kér segítséget. 
Még egyszer elnézést kérek azoktól, akiket az első hozzászólásommal megsértettem.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2011. január 03. Hétfő 10:36

Írta: hajómester 2011. január 03. Hétfő 10:36

Úgy látom a link beszúrása nem működik. ezért megismétlem. http://galeria.hajomakett.hu/main.php/v/users/haj__mester/Gepek/

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: SkyLooker () 2011. január 03. Hétfő 12:49

Írta: SkyLooker 2011. január 03. Hétfő 12:49

Szervusz 
 
Hajósmester, a cikket, melyhez hozzászóltál nem változtattam meg. A kötélverősből kiszedtem egy-két megjegyzést, igazítottam rajta, de lényegileg, szakmai oldalról nézve nem változtattam semmit.  
 
A bocsánatkérésedet elfogadtam, pont. 
 
Mint ahogy említettem, a Proxxon gépek minőségét átértékeltem, lehet, hogy finomra sikeredett a vélemény. Sok kritikát tudnék róluk írni.  
 
A te gépeidet már akkor megnéztem, amikor cikként megjelent. Ötletesnek találtam, volt egy próbálkozásom, de egy kis baleset miatt letettem a körfűrész építéséről. A gyaludat irigyelem, viszont egy kérdésem volna hozzá: hogyan élezed? 
 
A cikkemben, melyben szakmailag próbáltam megközelíteni a kérdést, azt írtam, hogy tapasztalatom szerint szebben, jobban és gyorsabban lehet palánkokat vágni. Próbáltam szalagfűrésszel és körfűrésszel is. Ez csak az én tapasztalatom, nem kötelező érvényű.( A körfűrészen keményfém lapka van.) Egyébként több képet/videot nézegetve, azt láttam, hogy a fűrészárút sok esetben szalagfűrésszel készítik, de láttam már körfűrésszel is. 
 
Szervusz

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2011. január 03. Hétfő 14:09

Írta: hajómester 2011. január 03. Hétfő 14:09

Szia Sky Looker !  
Azt gondolom, hogy a részemről ilyen szerencsétlenül sikerült megnyilatkozás, az ne legyen a további kapcsolatok alapja. 
Ahogy látom mindketten el vagyunk kötelezve a hajómakettezés irányába keményen. 
Más a szemléletünk, más a lehetőségünk, más a gyakorlatunk, de mindez nem kell hogy szembe állítson bennünket. 
Én egy kissé eldurvultam, mert úgy éreztem a kezdetektől, hogy nem találok itt megértést, mert mindig sokan ellenem fordultak.az őszinteségem miatt, pedig csak a jó szándék vezérelt. 
Nos e rövid önvallomás után vissza a szakmához, a gyalugép marófejét nem lehet élezni. Ha elkopik ki kell cserélni. Van egy tartalék fejem, de még nem volt rá szükség. 
Az ipari gépek legtöbbje is hasonlóan működik ma már, az életlen szerszámot egyszerűen kidobják. 
Az ilyen gépeknél mint a Tiéd, vagy az Enyém, ha nem figyel az ember könnyen lehet baleset. Ez már velem is előfordult, de nem a gép a hibás, hanem a figyelmetlenség. Hogy melyik a jobb a körfűrész, vagy a szalagfűrész, ez ne mi döntsük el. 
A kötélverő gépről írott cikked az kimondottan jó, de hiányolom a hozzá fűzött magyarázatot. 
Én például úgy csinálom a kötélverést, hogy a befogott szálakat addig sodrom, míg a hosszúságuk két harmadára rövidülnek, utána összesodrom őket a másik oldalról egy pászmába, persze közben mindvégig tartani kell a megfelelő feszességet. 
Ha erre nem figyelek nagyon laza lesz a sodrás, és olyan lesz mint a gumi, nyúlik. 
Nos remélem ezzel a nézeteltérést lezárhatjuk és maradhatunk a továbbiakban jó viszonyban lévő makettező társak. 
Ja és persze szeretném látni mielőbb azt az épülő Santa Mariát.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: kriszmesz () 2011. március 02. Szerda 00:09

Írta: kriszmesz 2011. március 02. Szerda 00:09

Én ebből egyáltalán nem olvasom ki a hencegést. Talán görbébb az út a kelleténél, de hasznos infókat is tartalmaz. Ha nem tapasztaljuik meg a gépek gyakorlati értékeit, sohasem tudjuk meg, mire is jók valójában. Kétségtelenül több pénz van a háttérben de nem hiszem, hogy a rongyrázás lett volna az eredeti szándék.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett