Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Intermittent arrow USS Lexington
USS Lexington PDF Print E-mail

By Sebestyén Gábor, on 2004. October 17. Sunday 16:30

Average user rating :    (0 vote)

Views : 23669    

Favoured : None

Published in : Articles, A modern ship models

There are no translations available

Az első világháború végén rengeteg hadihajó volt szolgálatban. Sőt ! Annak ellenére, hogy a háború végetért, a győztes nagyhatalmak 1918 és 1920 között újabb hajók építését tervezték.
A hajó
 
A változó gazdasági helyzet azonban terveik megváltoztatására kényszerítette őket. Ez a változás a Washington-i flottaegyezményben öltött testet, melyet 1921 - ben irt alá az USA, Anglia, Japán, Olaszország és Franciaország. Az egyezmény gyakorlatilag előirta, hogy ki, milyen hajókkal rendelkezhet. Következménye pedig az lett, hogy számos hajó építése nem jutott túl a tervezőasztalnál, illetve a már félkész hajókat még a hajógyárban lebontották. Ezen hajók egyike a USS Lexington. Eredetileg őt és testvérhajóit csatacirkálóknak tervezték (lásd Cc1 kép), és a fentebb említett egyezmény miatt törölni kellett az építést. Ám egy kiegészítés lehetővé tette, hogy repülőgép-hordozónak építsék át. Ezért őt és testvérhajóját a Saratoga-t így fejezték be, az osztály többi hajójának megrendelését pedig törölték. A Lexington 1922-ben állt szolgálatba és a második világháború kitöréséig számos hadgyakorlaton vett részt. Háborús karrierje azonban sajna rövid volt. Alig fél évvel az USA hadbalépése után 1942 májusában a Korall-tengeri csatában japán légitámadások következtében elsüllyedt.
A makett
A makettet 6 éve nyertem egy versenyen. Ez volt az első makett, ahol fotomaratást használtam a hajón és a repülőgépeken. A kit-et meglehetősen egyszerű volt összerakni, noha kidolgozottságában nem éppen ez a legszebb Lexington makett. Másrészt, mint az a fotókon is látszik nem mindent sikerült élethűre csinálni. Az egyik igazán szembeötlő hiba a repülőgépek szárnya. A valóságban nem felfelé vannak hajtva, hanem oldalra, a gép törzsével párhuzamosan. A dioráma alapja a makett dobozának alsó része, melynek belső oldala feketére és sötétkékre van festve, a tetejére pedig egy üveglap van ragasztva.

Képek a makettről

 
   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2007. November 19. Monday 20:09


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (1), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett