Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Vitorlás hajómakett arrow USS Lexington
USS Lexington PDF Nyomtatás E-mail

Sebestyén Gábor, 2004. október 17. Vasárnap 16:30

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 23574    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Modern hajómakettek

Az első világháború végén rengeteg hadihajó volt szolgálatban. Sőt ! Annak ellenére, hogy a háború végetért, a győztes nagyhatalmak 1918 és 1920 között újabb hajók építését tervezték.
A hajó
 
A változó gazdasági helyzet azonban terveik megváltoztatására kényszerítette őket. Ez a változás a Washington-i flottaegyezményben öltött testet, melyet 1921 - ben irt alá az USA, Anglia, Japán, Olaszország és Franciaország. Az egyezmény gyakorlatilag előirta, hogy ki, milyen hajókkal rendelkezhet. Következménye pedig az lett, hogy számos hajó építése nem jutott túl a tervezőasztalnál, illetve a már félkész hajókat még a hajógyárban lebontották. Ezen hajók egyike a USS Lexington. Eredetileg őt és testvérhajóit csatacirkálóknak tervezték (lásd Cc1 kép), és a fentebb említett egyezmény miatt törölni kellett az építést. Ám egy kiegészítés lehetővé tette, hogy repülőgép-hordozónak építsék át. Ezért őt és testvérhajóját a Saratoga-t így fejezték be, az osztály többi hajójának megrendelését pedig törölték. A Lexington 1922-ben állt szolgálatba és a második világháború kitöréséig számos hadgyakorlaton vett részt. Háborús karrierje azonban sajna rövid volt. Alig fél évvel az USA hadbalépése után 1942 májusában a Korall-tengeri csatában japán légitámadások következtében elsüllyedt.
A makett
A makettet 6 éve nyertem egy versenyen. Ez volt az első makett, ahol fotomaratást használtam a hajón és a repülőgépeken. A kit-et meglehetősen egyszerű volt összerakni, noha kidolgozottságában nem éppen ez a legszebb Lexington makett. Másrészt, mint az a fotókon is látszik nem mindent sikerült élethűre csinálni. Az egyik igazán szembeötlő hiba a repülőgépek szárnya. A valóságban nem felfelé vannak hajtva, hanem oldalra, a gép törzsével párhuzamosan. A dioráma alapja a makett dobozának alsó része, melynek belső oldala feketére és sötétkékre van festve, a tetejére pedig egy üveglap van ragasztva.

Képek a makettről

 
   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. november 19. Hétfő 20:09


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 1 a(z) 1 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (1), English (0)

Írta: EDE () 2004. szeptember 09. Csütörtök 11:55

Írta: EDE 2004. szeptember 09. Csütörtök 11:55

Szerintem szép makett, gratulálok. Azért jó lenne tudni, ki a gyártó (Fujimi??), mi a méretarány. Ha jól látom, vannak rajta TBF torpedóvető gépek. Nem okoskodás képpen mondom, de a Lex-en azokat már nem használták, mire a TBD-ket lecserélték volna, elsüllyedt.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 1 a(z) 1 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett