Főoldal arrow Cikkek arrow Irodalom arrow Bemutatók arrow Milyen is a mamoli?
Milyen is a mamoli? PDF Nyomtatás E-mail

FLINT, 2004. október 17. Vasárnap 19:02

Átlagos értékelés :    (2 szavazat)

Megtekintések száma : 24285    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Bemutatók

Sokunknak bizonyára megfordult a fejébe hogy valami maradandót alkotna, amit mások is (pl. laikusok) is értékelnek. Ebből és a magam szórakoztatása végett kezdem(kezdtünk) makettezni , meg persze a hajók szeretete miatt. Hogy mit is készítsünk az a türelmünk és pénztárcánk kérdése. Ahogy a boltokat jártam, keresve a megfelelő hajómakettet, ráakadtam 1 gyöngyszemre amely azóta is "rabolja" az időmet.
Ez a hajó nem más volt mint a San Rafael, amit 1434-ben készítettek a hajómesterek.Típusát tekintve caravel, amellyel Alfonso Goncalvez (portugál felfedező) kalandozott Afrika partjai mentén. Maga a hajó 3 árbócos, 3 négyzetes, 1 orr és 1 hátsó vitorlával felszerelve.Ágyú nem található a hajón.
A makett maga 1:115-ös kicsinyítésű, és végleges kicsinyített méretei L 325mm H 275mm, hogy a valóságban mekkorák a méretei nemtudom, mert nem találtam a NET-en valóságos adatokat(eddig még). Részemről szerelem volt első látásra, mivel még az ára is barátságos volt (5800HUF). Hasonló méretűeket eddig csak 10rugó körül láttam. A nehézségek már megvételkor jelentkeztek mivel nem akármilyen ragasztó kell hozzá, és egy bútorokkal kereskedő nagybevásárló központba küldtek ragacsért. Végülis még aznap beszereztem a ragasztót amely jóminőségű, és faragasztóhoz képest gyorsan szárad. Alig vártam hogy hazaérjek és végre kettesben legyek a frissen megszerzett hajómmal. Hazaérve felbontottam a csomagolást és nagyon meglepődtem. A műanyag makettekhez szokott szemem nagyon elcsodálkozott. A dobozban alig pár darab léc volt, 1 hajótest és apróságok, pozitívum hogy kötélzet is tartozott a készlethez :o), mégpedig egy jó minöségű nyulásmentes. Szépek a mentőcsónakok és a horgonyok is szépen vannak kidolgozva. Sok festékre nem volt szükségem csak barnára és feketére.
Tartozék továbbá 1 tervrajznak látszó tárgy is, amely mutatós ugyan de nagyon semmitmondó:o( Első olvasásra rájöttem, hogy az angol német spanyol tudásom igen szegényes mert 8-10 szer el kellett olvasnom, hogy mit akar épp. Felszerelést tekintve nem túl sok dolgot sorol fel csak 8 féle fúrót, csiszolópaírt és különböző szúró- vágoszerszámokat. Persze elsőre eljutott az agyamig, hogy nem rendelkezem sem lombfűrészautomatával sem faesztergával. De ezek persze később derültek ki :o))
Az első két lepés nagyon könnyen ment csiszolás ,furás ,ragasztás....stb. De mikor az orrdiszt saját két kezemmell kellett kifaragnom, és ami ráadásul az előírt faanyagból ki sem fért, szal maga Leonardo sem tudta volna pontosan elkészíteni. Így tehát saját kreativitásomat kellet felhasználnom mire kiizadtam. A tervrajzról még annyit, hogy az első lépésben a fedélzet deszkázása 1x5-ös deszkából van a következőn pedig 1x2-es látszik, tehát akkor döntsem el hogy melyik tetszik? Viszont tök mind1 hogy döntök a faanyag igyis úgyis nem lesz elég!
Viszonylag még a gyártás elején tartok de már annyit szenvedtem mint 1 normál müanyag makett elkészítésével. De hol van még a kötélzet? :o)) Beletellik egy kis időbe mire végzek vele:o) De egy makett értékét az is befolyásolja hogy mennyit törödünk vele. A fa hálás anyag de sokat kell vele törödni mire megadja magát.
Végezetül egy kis jellemzés: Szerintem akkoris jó vásár volt, bár minden erőmre kitartásomra, kreativitásomra szükségem van ,dehát a könnyen elért eredményeket az ember amúgy sem becsüli :o) A makett maga jó minőségű csak kisporolták belőle az anyagot és nem foglalkoztak az apróságokkal ami hiba, mert mint tudjuk az apróságokban van a lényeg!!!
   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. szeptember 26. Szerda 22:50


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (2 szavazat)

 

Megjelenítve 5 a(z) 5 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (5), English (0)

Írta: Stoneman () 2007. december 04. Kedd 10:14

Írta: Stoneman 2007. december 04. Kedd 10:14

Felbátorodtam. Vettem egy dobozos Black Prince-t a MAMOLI-tól (http://www.mamolimodel.com/eng/mv46.htm). A doboz a szép. ami benne van az tetszetős, de nem estem hanyatt tőle. Remélem karácsony körül már nekieshetek.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 5 válasz megjelenítése

Írta: moha () 2007. december 03. Hétfő 22:29

Írta: moha 2007. december 03. Hétfő 22:29

Szerintem nem kell elkeseredni. Én a napokban vettem egy marha régen megrendelt Gretel Yacht-ot a Mamoli-tól. 18.000 forint volt, és a doboz TÖREDÉK annyi alkatrészt sem tartalmaz, mint az Artesania-tól az Independence, ami 24.000 forint volt és háromszor akkora lesz. Valójában alig van valami a dobozban, ráadásul vitorla címszó alatt csak 1 db vászon és csináld magad mozgalom. Ha hozzákezdek építeni, fénykép is lesz. A különbség az Artesaniahoz képest eddig úgy láttam, hogy az anyagminőség. Az Artesania dobozában rettentő sok kütyü van, de sajnos a fa minősége elég gyatra. A Mamoli meg elég drága, viszont a faanyag ránézésre, tapintásra is jobbnak tűnik, illetve nem lézervágott lapokból kell kitördelni-fűrészelni az alkatrészeket, hanem minden külön van és nem görbe, mint a veszedelem. Azért lehet, hogy ennyit nem ér. Nagyobb hajónál BIZTOS, hogy belenéznék minden gyártó dobozába, amibe csak tehetném.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: Stoneman () 2007. szeptember 27. Csütörtök 12:21

Írta: Stoneman 2007. szeptember 27. Csütörtök 12:21

Kicsit elszomorodtam. 
Gondlotam, hogy veszek egy mamolis Lousi Royalt, de ha ilyenekre kell számítani, akkor aggódom.  
Nem találtam még olyan helyet, ahol megnézhetném a vásárlás előtt, pedig jó lenne. 
Nem tud valaki ilyet, vagy esetleg személyes tapasztalat a hajóval kapcsolatban?

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: lakosm () 2005. március 24. Csütörtök 15:15

Írta: lakosm 2005. március 24. Csütörtök 15:15

Hi Flint!egy-ket foto feltoltese ide megoldhato?

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: viola () 2004. február 15. Vasárnap 19:31

Írta: viola 2004. február 15. Vasárnap 19:31

A konkrét hajót nem ismerem , de a problémával mármint a szűkös anyag és gyér rajz ill. leírás okozta problémákkal ma is. A Victory 8 panart )amit most építek 1: 78 ban hasonkóan szűkmarkú. Összesen nem mered 10 cm rudanyag miután elkészül minden ami rudból van. Ha elszúrunk valamit lehet szeledgálni. Én németből elég jó vagyok , mégis többször el kell olvasnom mit szeretne mondani a leírás. Aztán más van a rajzon más a leírásban , és más anyag a dobozban. Nem baj. Kitartás FLINT !!. Csak igy tovább. Üdv.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 5 a(z) 5 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett