Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Sailing ship models arrow Magellán expedíciója
Magellán expedíciója PDF Print E-mail

By lakosm, on 2004. October 19. Tuesday 19:03

Average user rating :    (0 vote)

Views : 26110    

Favoured : None

Published in : Articles, Admirals, captains

There are no translations available

1519. szeptember 20-án indult el Magellán flottája a spanyolországi Guadalquivir folyó torkolatából. Ezzel egy nagy kaland vette kezdetét bolygónk felfedezésének történetében: a Föld első körülhajózása.

A Föld gömb alakját már az ókori görögök is tényként kezelték, s bizonyítani is tudták. A reneszánsz idején jutott el az ember addig, hogy ezt az elméleti elgondolást bebizonyítsa. Kolumbusz Toscanelli firenzei földrajztudós térképei alapján vágott neki az Atlanti-óceánnak, hogy átszelve, Ázsiába jusson. Ez nem sikerült, „útban volt” az amerikai kontinens. Magellán volt az első, aki az idővel róla elnevezett szoroson áthaladt.

Fernando Magellán tengernagy – eredeti portugál nevén Magelhaes – 1517-ben ment Spanyolországba, s miután meggyőyődéssel bizonygatta, hogy az Atlanti-óceán és a Déli-tenger (a Csendes-óceán) között kapcsolat van, hosszas alkudozás után Károly király aláírt vele egy szerződést: vállalta, hogy a kincstár felszerel öt hajót, s ellátja két évre elegendő készlettel, ha ő a Föld körülhajózásával eljut a Fűszer-szigetekhez, mivel ez eredetileg Spanyolországhoz tartozott. A 239 fős flottilla 1519-ben el is indult, ám csakhamar viszály tört ki Magellán és a spanyol kapitányok között, s az út folyamán később is sokat kellett küzdenie a lázadó spanyol matrózokkal. Novemberben elérték Dél-Amerikát. A környéket magas indiánjairól Patagóniának nevezték el, ami spanyolul „nagylábút” jelent. Október 21-én a déli szélesség 52. fokán, a Szűz-foknál nyugatnak fordultak. Két hajó előrement, s jelentették: találtak átjárót a Déli-tengerhez. Ám még sokáig bolyongtak a szigetek között, míg valóban kijáratra leltek. Szűk, hegyek közti csatornán hajóztak, az indiánok őrtüzeiről Tűzföldnek elnevezett vidéken.

A Csendes-óceánon azonban egy ütközetbe keveredtek, amelyben Magellán maga is elesett. A flottilla végül 1521. októberében bukkant az áhított Fűszer-szigetekre, útjuk eredeti céljához. Itt szegfűszeget, szerecsendiót és más fűszereket vásároltak, majd elhatározták, hogy a Trinidad, Espinoza vezetésével, visszamegy Panamába, del Cano pedig, aki a Victoria kapitánya lett, nyugat felé tér haza. A Trinidadot visszakergette egy vihar, a Fűszer-szigeteken a portugálok elfogták őket, s csak négyen jutottak haza, 1526-ban. A Victoria 1522. májusában megkerülte a Jóreménység fokát, s végül 1522. szeptember 22-én ért Spanyolországba, körülhajózva a Földet. Az eredeti legénységből csak 18-an érkeztek haza. A tragikus és viszontagságos hajóút mégsem volt hiábavaló, a világ térképeinek teljes átrajzolását eredményezte. Kiderült, hogy a földfelszín nagyobb részét tenger borítja, amely egységes világóceánt alkot.

Forrás: http://www.hetek.hu/index.php?cikk=5675

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2004. October 19. Tuesday 19:03


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (0), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett