Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Sailing ship models arrow A Prince de Neufchatel építése
A Prince de Neufchatel építése PDF Print E-mail

By mephistomi, on 2004. October 19. Tuesday 19:32

Average user rating :    (0 vote)

Views : 23044    

Favoured : None

Published in : Articles, Intermittent

There are no translations available

A Kikötőben ismertetett Constructo-kittből készülő Prince de Neufchatel építését mutatjuk be ebben a cikksorozatban. A makett 1:50-es, hossza kb. 110 cm.
Nagyításhoz katt a képre

 

A végük felé vékonyodó árbocok és vitorlarudak csiszolását úgy csináltam hogy a munkaasztalhoz rögzített fúró tokmányába befogtam a rudat (megpróbáltam központosan hogy megforgatva ne üssön), majd közepes fordulaton durva csiszolóvászonnal (80-100-as) a nagyját lecsiszoltam, ezt követte a 200-as papírral a finom csiszolás. Akinek ez sem elég jó, felpolírozhatja 400-assal.

Figyelem: kis darab vásznat (és nem papírt!) kell használni, különben feltekeri a fa és eltörik a rúd! 

Nagyításhoz katt a képre

 

A vitorlarudak különböző mértékben vékonyodnak el. A rudak végének kialakítása: a fúrótokmányba fogott és végleges formára csiszolt rúd végét egyik kézzel stabilizálom (szabadon foroghat az ujjaim között csak megtámasztom hogy ne hajoljon ki), és a rúd végéhez illesztett háromszög keresztmetszetű tűreszelővel közepes fordulaton kireszelem a kívánt alakúra.

Nagyításhoz katt a képre

 

Ez a legkisebb vitorlarúd a Prince...-en. Ennek a kialakítása nem nehéz, először az egyik felét csiszolom meg, majd a másikat. A problémás rudak azok, amelyek 20-30 cm hosszúak, 6 mm átmérő középen és ez vékonyodik el 1,5 mm-ig a végére. Ezeknél a következőt csináltam: középen átlósan elvágtam a rudat majd megcsiszoltam őket a kívánt alakra és méretre, ezután pedig a vágási felületeket összeragasztottam. 

Nagyításhoz katt a képre

 

A leghosszabb keresztvitorlarudakat középen szét kellett vágni és csiszolás után összeragasztani (a lecsiszolt véggel befogva rendkívül törékennyé váltak...). A bumrudaknál ez nem volt probléma.

Nagyításhoz katt a képre

 

A hajótest a fedélzet burkolása és a mellvéd elkészítése után.  A mellvéd rétegelt lemezből van, melyet először ívre kell hajlítani, utána került rá a belső burkolat, kivágni az ágyúnyílásokat és a lőréseket, majd a külső burkolat és újból a lőrések kivágása. A mellvéd végleges vastagsága 6 mm-es. A lőrések belülről 1 mm vtg Manzonia faanyaggal lesznek burkolva.
A fedélzetet 10 cm hosszú, 5 mm széles (1 mm vtg) furnérral borítottam, egymáshoz képest 1/3 hossz távra eltolva. A lécek szélét 2B-s grafittal színeztem. Még gondolkodom a szögek megjelenítésén illetve a pácoláson (túl vajszínű). Ezt még a lakkozásig eldönthetem...
Ezután kezdődhetett a palánkozás, melyet a fedélzet irányából kezdtem a gerinc felé haladva.
 
Nagyításhoz katt a képre

 

A hajótest az elkészült palánkozással (egy rétegű) a csiszolás előtt. A palánklécek az orr felé elvékonyodnak, ezek ívét a felrakás és száradás után szikével alakítottam ki.

Nagyításhoz katt a képre

 

A tattükör palánkozását a csiszolás után fogom elvégezni, mivel a csiszolás miatt keletkező résekbe ékeket kell tenni. A tattükör borítása takarni fogja a palánklécek végeit.  

Nagyításhoz katt a képre

 

A palánkozás ezen a részen nem sikerült szépen, azonban a palánklécek 2 mm-es vastagsága elbírja az összecsiszolást anélkül hogy annyira elvékonyodna a léc hogy rés keletkezzen.

Nagyításhoz katt a képre

 

A csiszolást kézifúró tokmányába fogott gumialátétes csiszolókoronggal végeztem (-tük, mert kétemberes munka).

Nagyításhoz katt a képre

 

A gerinc mentén van javítanivaló, a csiszolókorong letépte az utolsó palánklécet. 

Nagyításhoz katt a képre

 

A csiszolás után a hézagok nagyobbak lettek. Az ékek beillesztése és összecsiszolása után ezek a rések nyomtalanul eltűnnek. 

Nagyításhoz katt a képre

 

Úgy nézem nincs szükség még egy réteg palánkra, bár egy vérbeli profi talán vitatkozna ezzel az állásponttal.

A csiszolás után bútorjavító viasszal eltüntetem a kisebb réseket és a furatok helyét.

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2009. April 28. Tuesday 17:19


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (11), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett