Main page arrow Articles arrow Others arrow Models arrow Horthy Miklós tengerész élete
Horthy Miklós tengerész élete PDF Print E-mail

By Bodnár Sebestyén, on 2004. October 20. Wednesday 19:42

Average user rating :    (0 vote)

Views : 23466    

Favoured : None

Published in : Articles, Hungarian history

There are no translations available

Horthy Miklós 1868-ban született Magyar tengerész. A kommunisták, el akarják ítéltetni, de a bíróság nem találja bűnösnek. Németországba, majd Potugáliába megy, ahol 1957-ben meg is hal.

Horthy Miklós 1868 ban született. Tengerésztisztnek tanult. Hosszú ideig Ferenc József szárnysegédje volt. Az első Világháborúban a Novarra cirkáló parancsnokaként Otrantónál győztes tengeri ütközetet vív, ahol megsebesül. A háború Elvesztése után visszavonul Kenderesre a birtokára. Az1919 es vörös terror tombolásakor a Szegeden gyülekező forradalom ellenes antikommunista tisztek meghívják, hogy álljon az élükre. Itt szervezi meg az u.n. Fehér hadsereget, mely a  "Kommun" bukása után helyreállítja a törvényes rendet.
1920-ban Kormányzóvá választják és 24 éven át vezeti az országot. Vezetésével üzenünk hadat a Szovjet Uniónak, de amikor a szoviet csapatok elérik az ország határát,1944 okt. 15 -én váratlanul bejelenti a rádióban, hogy Magyarország feltétel nélkül leteszi a fegyvert.
Ezzel az ország lakósságának nagyrésze nem értett egyet. Még a tisztikar sem, pedig az esküt tett Horthyra. De ezt a parancsát megtagadták és tovább folytatták a harcot az ellenség ellen. Horthy ekkor lemondott és átadta a hatalmat Szálasinak, aki a harc továbbfolytatása mellett volt. A háború után Horthyt megidézték a Nürnbergi törvényszék elé, de ott nem találták bűnösnek. Ezért hazug állítás a kommunisták által évtizedekig hangoztatott "Horthy fasizmus" -1945 után előbb Németországban majd Porttugáliában telepedett le. Itt halt meg 1957 ben.

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2009. May 04. Monday 23:18


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (0), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett