Főoldal arrow Cikkek arrow Egyebek arrow Modellek arrow Nukleáris tengeralattjáró a tudományos kutatás szolgálatában
Nukleáris tengeralattjáró a tudományos kutatás szolgálatában PDF Nyomtatás E-mail

Bodnár Sebestyén, 2004. október 20. Szerda 19:50

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 22087    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Tengeralattjárók

Ötödször indult tudományos kutatóútra az arktikus jégtakaró alá 1999 áprilisában a USS Hawkbill nevû nukleáris tengeralattjáró. Csak az ilyen hajók képesek arra, hogy heteket töltsenek a jégtakaró alatt, ha pedig kell, a jeget áttörve emelkedjenek a felszínre.

A SCICEX (Scientific Ice Expedition) névre keresztelt vállalkozások elsõdleges célja az Arktikus-óceán hátságainak a felderítése. Erre a célra két szonárt visz magával a tengeralattjáró. Az egyik úgynevezett oldalra nézõ szonár, amellyel a fenékdomborzat térképezhetõ fel a hajó két oldalán. A másik lefelé nézve az óceánfenék struktúráját tapogatja le 200 m mélységig. Olyan területeket tudnak így részletesen vizsgálni, amelyekrõl nagyon keveset tudunk, mert felszíni hajókkal csak elnagyoltan vizsgálhatók.

Az 1999-es expedíció céljai között volt a Gakkel-hátság vizsgálata. Ez Földünk leglassabban szétcsúszó óceáni hátsága, ezért itt a vulkanizmus gyengébb, mint a többi hátságon. Ez módot nyújt arra, hogy részletesebben vizsgálják, mint a több veszélyt rejtõ, erõsebben vulkanikus hátságokat. Alaszka partjai közelében azt vizsgálták, meddig terjedt és milyen vastag volt a jég a legutóbbi eljegesedés során. A Lomonoszov-hátságon azt kutatták, hogyan alakult ki az Arktikus-óceán egyik medencéje, az Amerázsiai-medence. Norvég területi vizeken a Jermak-plató üledékrétegét tanulmányozták.

A szonáros méréseken kívül a víz tulajdonságait is vizsgálták. Ezen a téren az 1999-es feladat az Arktikus-óceánt körbefolyó és határoló Cirkumpoláris-áramlat vizének a vizsgálata volt érzékelõkkel és mintavétellel. Tanulmányozták az áramlás vizének hõmérsékletét, sótartalmát és kémiai összetételét. A tengeralattjáróról öt nap alatt tudták elvégezni azt a mérést, amely jégtörõrõl egy hónapnál is többet igényelt volna. Egy hónap alatt pedig már annyit változnak az adatok, hogy a mérés kezdetén és végén mért adatok egymással összehasonlíthatatlanok lennének.

1999

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. november 20. Kedd 08:48


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 
Hozzászólás nyelve: Magyar (0), English (0)

Hozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

Még nincs hozzászólásmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett