Főoldal arrow Cikkek arrow Történelem arrow Hajók története arrow HMS Bellona
HMS Bellona PDF Nyomtatás E-mail

kaloz, 2005. február 24. Csütörtök 19:43

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 28631    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Hajók története


A HMS Bellona az angol haditengerészet egyik sok kalandot megért sorhajója volt.A cikk eredetije a www.shipmodeling.uw.hu oldalon található, ahol a hajó modelljének elkészítéséhez egyéb információk is megtalálhatóak

A 74 ágyús sorhajók a VVIII. századi tengeri hatalmak flottáinak döntő fontosságú részét képezték. A sorhajó kifejezés a hajórajok egymás ellen vívott harcának alakjából ered. Először ezt a harcmodort az 1665-ben Lovestoft alatt vívott harcban, a második angol-holland háború idején alkalmazták. Az elv az volt, hogy a hajók egymás után hajóztak, és amikor az ellenség hajóinak vonalával szembekerültek, megkezdődött a tüzérségi párbaj. A hajók ezen formációjával szemben támasztott követelmények annyira dogmatikusak voltak, hogy azt a kapitányt, aki a sort megbontotta, halálra ítélték.

A hajók sorban haladása a hasonló tűzerejű, sebességű és manőverező képességű hajók esetében volt a leghatékonyabb. Ennek a követelménynek a legjobban a 74 ágyús hajók feleltek meg, szilárd hajótestükkel, erős fegyverzetükkel, a pótlólagosan felhúzott vitorlázat pedig észrevehetően megnövelte sebességüket kedvező szélben. Az ágyúkat a két ágyúfedélzeten helyezték el. Az alsón a XVIII. század második felének tengeri harcaiban használt legnehezebb fegyverzetet a 36 fontos ágyúkat. A felső fedélzeten 18 fontos ágyúkat helyeztek el. Az orrfedélzeten és az orrbástyán 9 fontos ágyúkat állítottak fel.

A XVIII. század végén a sorhajókat elkezdték felfegyverezni vagy átfegyverezni carronad-ákkal rövidcsövű ágyúkkal, amelyek használata kényelmesebb, és a töltet súlya igen jelentős volt elérhette a 68 fontot.

A Bellona sorhajó építése 1758. május 10-én kezdődött Chatham hajóépítő műhelyében. A hajótestet 1760. február 19-én fejezték be, és 1760. április 8-án a Bellona már elfoglalta helyét a nyugati hajóraj soraiban, csatlakozva Brest blokádjához. 1761 elejéig a hajó és személyzete semmivel sem tűnt ki. 1761 májusában a sorhajót átvezényelték a Tagus folyó torkolatához őrjáratozásra.

Néhány hónap fárasztó és unalmas szolgálat után, augusztus 13-án észrevették a két fregatt Malicieuse és Hermione kíséretében lévő francia 74 ágyús Courageux-ot. A Bellona a Brilliant fregattal együtt követni kezdték a franciákat, ami 14 órán keresztül tartott. Az ütközet másnap reggel öt órakor kezdődött. Néhány óra múlva a Courageux leeresztette lobogóját, a fregattok elhagyták a harc helyszínét.

A francia sorhajón a veszteségek óriásiak voltak 240 halott és 110 sebesült. A hajó elvesztette a fő- és a hátsó árbocát, a hajótest néhány komoly sérülést szenvedett. Az angol veszteségek 6 halott és 28 sebesült, a súlyosabb sérülés csak a hátsó árboc átlövése volt.

A trófea értékét csak igen sok év múlva lehetett értékelni az elfogott Courageux-ot alaposan átvizsgálták az angolok, és az azon alkalmazott konstrukciós megoldásokat sok angol kétfedélzetes hajón alkalmazták.

A hétéves háború befejezése után, 1763-tól 1770-ig a Bellona Portsmouth-ban őrszolgálatot látott el. Azután nyolc évig Chatham-i szolgálat következett, ami után két évig tartó rekonstrukció kezdődött. A hajó víz alatti részét rézlemezekkel borították, ami abban az időben újdonság volt.

1780 novemberében a Bellona kifut a tengerre, és díjat nyer az 54 ágyús holland hadihajót, a Princes Caroline-t.

1781 és 1790 között A hajó az Északi-tenger és Kelet-India között cirkál, kétszer vesz részt Gibraltár védelmében.

1794. június 5-én az angoloknak győzelmet hozó csata, aGlorious First of June után részt vesz a francia hajóraj üldözésében.

1795 és 1798 között a Bellona az Antillák körzetében tartózkodik, részt vesz néhány hadműveletben, többek között Martinique és Puerto-Rico megtámadásában. 1795. január 5-én a Guadalupe szigetek körzetében vezeti a francia hajóraj megtámadását, két év múlva pedig 1797. február 2-án a spanyol hajórajjal részt vesz a Gáspár-szigetek elfoglalásában.

1801. április 2-án a Koppenhága alatti ütközet a Bellona számára nem éppen szerencsésen kezdődött. A Russel-lel (74 ágyús) és az Agamemnon-nal (64 ágyú) zátonyra futott, és a harcban, amit Nelson egész karrierje legborzalmasabb ütközetének nevezett, semmilyen szerepet nem játszott.

1805-ben a Trafalgári csata befejezésének pillanatáig a hajó javító műhelyben volt. Bár magát a csatát a hajó tétlenül töltötte, részt vehetett a négy elszelelt francia sorhajó üldözésében.

1806. szeptember 14-én részt vesz a Foudroyant üldözésében és az Impetueux (74 ágyú) megsemmisítésében. Karrierjének következő szakasza a holland partok blokádja és őrhajózás, a L Heros elfoglalása.

1814 szeptemberében a Bellona ötvennégy év szolgálat után Chatham-ben szétbontásra került.

A http://shipmodeling.uw.hu-n megjelent cikk alapján

oroszból fordította: Kurusa Sándor

 


   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2009. augusztus 11. Kedd 08:37


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 1 a(z) 1 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (1), English (0)

Írta: Johnie () 2009. augusztus 10. Hétfő 11:20

Írta: Johnie 2009. augusztus 10. Hétfő 11:20

Hopp, itt valami elírás van...ha 1814-ben szétbontották, akkor 1816-ban nem vehetett részt ütközetben.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 4 válasz megjelenítése

Megjelenítve 1 a(z) 1 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett