Main page arrow Articles arrow Others arrow Models arrow A legénység élete a monarchia hadihajóin az 1880-as években
A legénység élete a monarchia hadihajóin az 1880-as években PDF Print E-mail

By olaf, on 2005. June 21. Tuesday 08:08

Average user rating :    (0 vote)

Views : 22407    

Favoured : None

Published in : Articles, Hungarian history

There are no translations available

Ez az írás A Császári és Királyi Haditengerészet szervezete című cikkem kiegészítése. Ott röviden leírtam szolgálati beosztást. Most azonban olyan anyaghoz jutottam, amivel mindenképp érdemes azt kiegészíteni. Köszönet érte Greguss György egykori császári-királyi tengerész apródnak.

A legénység két vártára (részre) volt felosztva a szolgálatban, illetve a pihenőben lévők. A szolgálat négy óra hosszat tartott. Ennek felosztását az alábbi táblázat mutatja be.

 

 

 

Legénység egyik fele

Legénység másik fele

 0 - 4 óráig

4 - 8 óráig

8 - 12 óráig

12 - 16 óráig

16 - 20 óráig

20 - 24 óráig

 

őrség

pihenő

őrség

pihenő

őrség

pihenő

 

pihenő

őrség

pihenő

őrség

pihenő

őrség

 

 

A hadihajókon az ébresztő reggel 5 órakor volt, ekkor a hajó pihenőben lévő személyzetének is fel kellett kelnie, és az őrséget 8 órakor vette át. A szolgálatból lelépő osztály15 perccel 8 óra előtt kapta meg a függőágyát és 8 órakor már bele is fekhetett. Saját kabinjuk nem volt, azt két kampó helyettesítette. 3 óra 45 perc volt a leghosszabb idő, amelyet egy hadihajó matróza egyhuzamban átalhatott. Miközben szinte óránként végig bújt ágyuk alatt a „vizsgáló őrség”, amely azt nézte, hogy a hajón minden rendben van-e. Éjfélkor ez a kipihent osztály váltotta fel a fedélzeten maradt másik osztályt, 15 perccel éjfél előtt már felriasztották, hogy teljesen elkészülve és fölszerelve vegye át a szolgálatot, amely 3 óra 45 percig tartott. 4órakor ismét lefekhetett 50 percre az 5 órás ébresztőig.

A fedélzetmester vezette a napi teendőket. A szolgálatban lévők a hajó irányításával, működésével kapcsolatos feladatokat végezte, a másik különböző gyakorlatokban vett részt.

Reggel sípszóra ébredt a mali (legénység). Függőágyát összetekerte, majd elhelyezte a helyére. Ezután következett a reggeli. (A menü az 1880-as években egy falat sajtból és néhány kétszersültből állt.) Reggeli után első dolguk a fedélzet felmosása volt, amely kb egy óra hosszat tartott. A fedélzet súrolása után a mali átöltözött nappali ruhájába. A következő egy órában a legénység a fehérnemű mosásával volt elfoglalva. 9.45 -kor személyi szemle következett.

10 órától a napirendben előírt gyakorlatokat végezték. Kikötőben az egész legénység, még tengeren a mali szolgálatban nem levő vártája vett részt benne. 11.30 -12-ig pihenő következett. Délben osztották ki az ebédet, majd két óráig szieszta következett.

Kettőtől ötig ismét kezdődtek a munkák és a gyakorlatok. 5 órakor a legénység átöltözött éjszakai ruhájába. 6.15 -kor volt az ún. Abendklarschiff, az esti jelentés. Ilyenkor jelentettek minden fontos nappali eseményt a parancsnoknak. Ezután következett a vacsora, majd a vitorlákat megkurtították. Ezután takarodóig pihenő volt. Takarodó előtt a fedélzetmester sípszavára a mali ismét összegyűlt, felolvasták a parancsokat, majd helyükre rakták a függőágyat és éjfélig aludni tértek.

A haditengerészetben létezett egy íratlan szokások szerint kialakult munkamegosztás a nemzetiségek között. A fedélzeten a délszlávok és az olaszok tejesítettek szolgálatot. Ide kellett a legkevesebb szakképzettség. A tüzérek többnyire a magyarok közül kerültek ki, mivel különösebb szakképzettség ide sem kellett, de az írás-olvasás tudásuknak itt nagyobb szerepe volt. A gépek mellett a németek és a csehek dolgoztak. Mindhárom csoportot német és cseh dominanciájú altiszti kar irányította.

Idegen szakkifejezések jegyzéke:

  • Klarschiff: jelentése a hajón minden munkát elvégeztek, a hajó készen áll (vizitre, támadásra)
  • Mali: a császári-királyi hadihajókon a legénység beceneve
  • Várta: A hajó legénységének fele

Felhasznált irodalom:

  • Greguss György: Utazás Keleten 1881 ő Felsége “Zrínyi” Korvettjén. Budapest, Optimum Kisszövetkezet, 1988.
  • Kiss Csaba: A Császári és Királyi Haditengerészet szervezete
   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2007. August 31. Friday 13:45


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (0), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett