Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Vitorlás hajómakett arrow Graf Spee építése
Graf Spee építése PDF Nyomtatás E-mail

Sebestyén Gábor, 2005. augusztus 09. Kedd 21:58

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 42827    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Modern hajómakettek

Tartalomjegyzék
Graf Spee építése
2. rész
3. rész
4. rész
5. rész
6. rész
Talán nem tűnik túlzásnak, ha azt mondom, hogy a Graf Spee üldözése és elsüllyesztése (pontosabban önelsüllyesztésre kényszerítése) a második világháború első nagyobb tengeri hadművelete volt. Gondolom közületek sokan látták már filmen vagy olvastak a csatáról (ha máshol nem, akkor itt, Tomi oldalán). A benne résztvevő hajókról pedig sok cég adott ki makettet. Ebből is a legtöbbet a Graf Spee-ről. A következő cikksorozatban a Heller nevű francia cég 1:400-as léptékű Graf Spee makettjének építéséről szeretnék írni.

A makettet 7 éve kaptam ajándékba és elég sokáig csak úgymond rakosgattam ide-oda. Jó párszor átnéztem az alkatrészeket és az összeállítási rajzot. Mivel már korábban is láttam Heller maketteket, így mondhatni nem ért csalódás. Újra és újra meg kellett állapítanom, hogy a cégre ráférne, hogy kissé felfrissítse a gyártósorát. Szerintem alapvetően két baj van a Heller makettekkel: az alkatrészek kidolgozottsága és az illesztések. Sejtettem tehát, hogy "küzdelmes" építés lesz. Végül tavalyelőtt egy unalmas szombat délután elhatároztam, hogy a sok 700-as makett után építek egy "nagyobbat".

Az első lépés a hajótörzs átalakítása volt. A Heller ugyanis nem ad lehetőséget vízvonalmakett építésére. Így fogtam egy szikét és egy ollót és óvatosan levágtam a vízvonal alatti részt. Ezután összeragasztottam a hajótörzs két darabját és beragasztottam a fedélzetet.

Ezután az alsó részt erősítettem meg, mégpedig úgy, hogy öntőkeret darabokból merevítőket alakítottam ki:

A következő lépés a felépítmény alsó részének, valamint a fő és melléktüzérség összeállítása volt. A főlöveg tornyának összeállításakor már elkezdtem használni a fotómaratást, melyet ehhez a maketthez vettem, mégpedig úgy hogy a csövek közti részre beragasztottam a szellőzőablakokat.

Mikor ezekkel elkészültem, összepróbáltam az alkatrészeket:
A következő lépés a fedélzet és a törzs közötti rések tömítése volt, majd Humbrol 63-al lefestettem a fedélzetet, Humbrol 127-el pedig a felépítményt és a lövegtornyokat:
Miután ezzel elkészültem, nekiálltam az alap és a "víz" elkészítésének. A dioráma alapja egy falemez, melyet bekereteztettem. Ezután rátettem a hajót és körberajzoltam a törzset:
A "víz" elkészítéséhez egy E-Z Water nevű hőre lágyuló granulátumot használtam. Nem tudom, hogy itthon lehet e már kapni, én pár éve rendeltem Amerikából egy hobbibolttól. Egy edényben felolvasztottam a granulátumot és körbeöntöttem a megrajzolt vonal mellett. Ezt persze könnyű így leírni, de maga a művelet nem volt egyszerű. Mondanom se kell, hogy a folyékony anyag nem mindig arra folyt, amerre szerettem volna. Ráadásul arra nem számítottam, hogy a fa alap nem fogja bírni a hőt, így sajnos az alap egy kicsit megcsavarodott. Ez talán látszani fog néhány további képen. A végeredmény így nézett ki:

Persze ezen még szikével és ollóval alakítani kellett, mert a már említett "befolyások" miatt a hajó nem illeszkedett pontosan a helyére. Végül ilyen lett az alap:
A következő lépés a makett alaphoz történő rögzítése volt. Először Humbrol 145-el lefestettem a törzset, aztán beragasztottam a felépítményt és a fegyverzetet a helyére, majd sötétkékkel lefestettem az alapot:

A rögzítéshez pillanatragasztót használtam szilikonkaucsukkal együtt. A pillanatragasztó ugyanis jól rögzítette a makettet, a szilikonkaucsuk pedig a rögzítés mellett jól tömíttette a réseket és aránylag jó hullámeffektek voltak elérhetők:

Ez volt tehát az építés első fázisa.   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. november 19. Hétfő 20:06


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 10 a(z) 13 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (13), English (0)

Írta: Markovics Zoltán () 2008. március 06. Csütörtök 02:34

Írta: Markovics Zoltán 2008. március 06. Csütörtök 02:34

Szia Sebi 
 
Úgy látom, hogy német hadihajókat építesz. Ha elfogadsz tőlem egy észrevételt. A birodalmi tengerészeti lobógóban a horogkereszt nem középen van, hanem az eleje felé eltolva kb. 1/3-ad 2/3-ad arányban. Továbbá a vizszintes és a függőleges fekete vastag csíkok mellet volt jobbról és balról egy-egy vékonyabb fekete csík. Tudom viszont, hogy ilyen kis léptékben ezeket már nehéz megcsinálni. Sok sikert, és kitartást.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: vidonka () 2006. március 29. Szerda 11:27

Írta: vidonka 2006. március 29. Szerda 11:27

A Nimitz az jó. Az már festettem is a sógoromnak úgy 10-12 éve. Leginkább az tetszett benne, hogy úszóképesnek is megépíthető, és még stabil is.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Sebi () 2006. március 28. Kedd 12:27

Írta: Sebi 2006. március 28. Kedd 12:27

Köszi !Most az Italeri 1:720-as Nimitz-én dolgozom. Meg lehet, hogy nekiállok közben a Tamiya 700-as Yamato-nak.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: vidonka () 2006. március 27. Hétfő 12:57

Írta: vidonka 2006. március 27. Hétfő 12:57

Gratulálok.Mi lesz a következő?

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: vidonka () 2005. december 13. Kedd 16:22

Írta: vidonka 2005. december 13. Kedd 16:22

A kipróbálást nem is élesben gondoltam, hanem egy hasonló méretű/textúrájú felületen. Mer' aztat nem mondtam, hogy ha ismeretlen jelenséggel találkozom, az mindig kipróbálom. Ez utóbbi nőkre nem vonatkozik ;)

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Sebi () 2005. december 13. Kedd 13:27

Írta: Sebi 2005. december 13. Kedd 13:27

A WEM tulajdonképp ugyanolyan festékeket ad ki, mint a Humbrol csak az ő festékeiknek pontosabb az árnyalata. Másrészt a WEM célirányosan ad ki festékeket, melyek egy korra vagy oországra vonatkoznak. Nincsenek tehát náluk 'általános' színek, mint például a piros, sárga vagy arany. A Ci-Ty-t én igyekszem ritkán használni. Most a Graf Spee előtt utoljára vagy 3 éve használtam. Na, majd a következő ilyen nagyobb maketten kipróbálom a 4-es ecsetet. Bár azt meg kell mondjam, hogy az elkövetkező 5 évben erre nem fog sor kerülni :p Most ugyanis 700-720-as projektek jönnek. Egy kitérő lesz esetleg, de azt már nem ecsettel fogom lefesteni.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: vidonka () 2005. december 12. Hétfő 13:01

Írta: vidonka 2005. december 12. Hétfő 13:01

Aztata fehérZászlóst nem ismerem, de a Humbrol tényleg bejött. Még úgy is hogy soha életemben nem higítottam (hacsak a színkeverést nem soroljuk ide)A Ci-Ty helyett jobban szeretem a tömény NaOH-ot. Végül is ugyanaz, de nincsenek benne azok a szép kis alu és magnézium forgácsok. Nem sűrűn alkalmazom de néhány modell esetében le kellett takarítani a festéket, hogy kipróbálhassak egy új ötletet, persze csak a gyerekeim által előzőleg már 100%-ig leamortizált darabokon.A 4-es ecset lehet hogy problémát okoz a hajó oldalán, de a fedélzet szerintem "adja magát", az már ránézésre is szépen ki van doldozva.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Sebi () 2005. december 10. Szombat 20:58

Írta: Sebi 2005. december 10. Szombat 20:58

Ja :! Egyébként Humbrolt használok. Bár most kísérletezek a White Ensign Models nevű angol cég termékeivel.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Sebi () 2005. december 10. Szombat 20:56

Írta: Sebi 2005. december 10. Szombat 20:56

Szia !Hát pedig én ezt írtam abban a levélben:>Sajnos amikor elkezdtem az építést elfogyott a terpenol, amit hígítónak használok Helyette az egyik háztartási boltban vettem egy számomra ismeretlen fajtát. Na, ezt nem kellett volna A festés kb olyan volt, mintha vakolatot vittem volna fel egy falra. Mikor rájöttem, hogy így nem lesz jó, már késő volt A lövegtornyok és a felépítmény már le voltak festve. Ráadásul valamennyi por rájuk is szállt. Valamennyire sikerült lemosnom az egészet, de amit látsz, az már tulajdonképp a javított változat.Már ne haragudj, de én úgy látom, hogy a festék hígításáról írok. Szerintem te az utolsó mondatot értetted félre :! Talán azt kellett volna írnom, hogy miután lefestettem a felépítményt meg a lövegtornyokat (ez a művelet volt olyan mint a vakolás), hagytam száradni az egészet. Onnan lett gyanús, hogy nem jó hígítót használok, hogy kissé nehezen száradt meg az egész. Ráadásul elkezdett sárgulni. Az már tényleg véletlen, hogy egy kevés por is szállt rá. Mivel a megszáradt festéket már se a terpenol, se a szappanos víz nem hozza le, így maradt a jó öreg CI-TY. Használtad már ?! Ezzel mostam le az egészet. Sajnos ez sem oldott le mindent tökéletesen, így ahol festék maradt, ott ilyen érdekes lett a felület az új réteg festése után.Szerintem pedig a 2-es és 4-es ecsetek kicsik egy 400-as maketthez :@ Már úgy értem a fő darabokhoz. Szerinted mennyire kellene elhígítani a festéket, hogy 4-es ecsettel lehessen festeni a törzset ?Szerintem annyira, hogy a festés csíkos lenne a végén. A festék ugyanis egyszerűen lefolyna a felületről.A csövekkel úgy látom egyetértünk. Én is feleslegesnek találom felfúrni őket. A végéig tényleg senki nem fog ellátni. De mint ahogy a levelemben is megígértem, a következőnél majd befúrok egy keveset, hogy meglegyen az illúzió :p

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: vidonka () 2005. december 08. Csütörtök 16:31

Írta: vidonka 2005. december 08. Csütörtök 16:31

Egyébként milyen festéket használsz?

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 10 a(z) 13 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

További hozzászólások...mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett