Main page arrow Articles arrow Others arrow Models arrow Graf Spee építése
Graf Spee építése PDF Print E-mail

By Sebestyén Gábor, on 2005. August 09. Tuesday 21:58

Average user rating :    (0 vote)

Views : 42829    

Favoured : None

Published in : Articles, A modern ship models

Article Index
Graf Spee építése
2. rész
3. rész
4. rész
5. rész
6. rész
There are no translations available

Talán nem tűnik túlzásnak, ha azt mondom, hogy a Graf Spee üldözése és elsüllyesztése (pontosabban önelsüllyesztésre kényszerítése) a második világháború első nagyobb tengeri hadművelete volt. Gondolom közületek sokan látták már filmen vagy olvastak a csatáról (ha máshol nem, akkor itt, Tomi oldalán). A benne résztvevő hajókról pedig sok cég adott ki makettet. Ebből is a legtöbbet a Graf Spee-ről. A következő cikksorozatban a Heller nevű francia cég 1:400-as léptékű Graf Spee makettjének építéséről szeretnék írni.

A makettet 7 éve kaptam ajándékba és elég sokáig csak úgymond rakosgattam ide-oda. Jó párszor átnéztem az alkatrészeket és az összeállítási rajzot. Mivel már korábban is láttam Heller maketteket, így mondhatni nem ért csalódás. Újra és újra meg kellett állapítanom, hogy a cégre ráférne, hogy kissé felfrissítse a gyártósorát. Szerintem alapvetően két baj van a Heller makettekkel: az alkatrészek kidolgozottsága és az illesztések. Sejtettem tehát, hogy "küzdelmes" építés lesz. Végül tavalyelőtt egy unalmas szombat délután elhatároztam, hogy a sok 700-as makett után építek egy "nagyobbat".

Az első lépés a hajótörzs átalakítása volt. A Heller ugyanis nem ad lehetőséget vízvonalmakett építésére. Így fogtam egy szikét és egy ollót és óvatosan levágtam a vízvonal alatti részt. Ezután összeragasztottam a hajótörzs két darabját és beragasztottam a fedélzetet.

Ezután az alsó részt erősítettem meg, mégpedig úgy, hogy öntőkeret darabokból merevítőket alakítottam ki:

A következő lépés a felépítmény alsó részének, valamint a fő és melléktüzérség összeállítása volt. A főlöveg tornyának összeállításakor már elkezdtem használni a fotómaratást, melyet ehhez a maketthez vettem, mégpedig úgy hogy a csövek közti részre beragasztottam a szellőzőablakokat.

Mikor ezekkel elkészültem, összepróbáltam az alkatrészeket:
A következő lépés a fedélzet és a törzs közötti rések tömítése volt, majd Humbrol 63-al lefestettem a fedélzetet, Humbrol 127-el pedig a felépítményt és a lövegtornyokat:
Miután ezzel elkészültem, nekiálltam az alap és a "víz" elkészítésének. A dioráma alapja egy falemez, melyet bekereteztettem. Ezután rátettem a hajót és körberajzoltam a törzset:
A "víz" elkészítéséhez egy E-Z Water nevű hőre lágyuló granulátumot használtam. Nem tudom, hogy itthon lehet e már kapni, én pár éve rendeltem Amerikából egy hobbibolttól. Egy edényben felolvasztottam a granulátumot és körbeöntöttem a megrajzolt vonal mellett. Ezt persze könnyű így leírni, de maga a művelet nem volt egyszerű. Mondanom se kell, hogy a folyékony anyag nem mindig arra folyt, amerre szerettem volna. Ráadásul arra nem számítottam, hogy a fa alap nem fogja bírni a hőt, így sajnos az alap egy kicsit megcsavarodott. Ez talán látszani fog néhány további képen. A végeredmény így nézett ki:

Persze ezen még szikével és ollóval alakítani kellett, mert a már említett "befolyások" miatt a hajó nem illeszkedett pontosan a helyére. Végül ilyen lett az alap:
A következő lépés a makett alaphoz történő rögzítése volt. Először Humbrol 145-el lefestettem a törzset, aztán beragasztottam a felépítményt és a fegyverzetet a helyére, majd sötétkékkel lefestettem az alapot:

A rögzítéshez pillanatragasztót használtam szilikonkaucsukkal együtt. A pillanatragasztó ugyanis jól rögzítette a makettet, a szilikonkaucsuk pedig a rögzítés mellett jól tömíttette a réseket és aránylag jó hullámeffektek voltak elérhetők:

Ez volt tehát az építés első fázisa.   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2007. November 19. Monday 20:06


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (13), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett