Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Tools arrow Réz és más fémek kezelése
Réz és más fémek kezelése PDF Print E-mail

By lacka1, on 2007. February 02. Friday 08:42

Average user rating :    (0 vote)

Views : 25621    

Favoured : None

Published in : Articles, Tools

There are no translations available

Nagyon hasznos kis könyv. Próbálok segíteni azoknak akiknek ilyen gondjaik vannak.

A forrásanyag: Pallai Sándor Fémdíszmű

A fémeket többféle eljárással lehet színezni. Galvánozás, az elektrokémiai, és a kémiai színezés. A mi esetünkben szerintem csak a kémiai színezés jöhet szóba, mert a többi nagyon macerás, komoly technikai felkészülést igényel. Amit merek ajánlani, mert már én is alkalmaztam, a sárga és a vörösréz színezésére a kénmájas fürdő ( kálium-szulfid ). Ezzel feketés-barna szín érhető el. 

A vörösréz színezése: a feladathoz tapasztalatom szerint a 10g kénmáj és 1000 ml víz összetételű oldat kiváló, de ajánlatos először egy próbadarabon kipróbálni. Ha nagyon gyorsan barnul az oldatot hígabbra kell csinálni. Így lassabban dolgozik, de szín erősségét, sötétségét jobban lehet szabályozni. A kívánt szín elérése után azonnal vízben le kell mosni, így a folyamat megáll. Száradás után a felület matt lesz, de finoman fel lehet polírozni.

A sárgaréz színezés: az eljárás ugyan az, csak az oldatot töményebbre kell csinálni, és a sárgarézen lassabban dolgozik. Az oldatot fel kell melegíteni 60-70 fokra. Senkinek ne jusson eszébe a konyhában, vagy a fürdőszobában csinálni, mert a kénmáj förtelmes büdös. A záptojás mellette ipari tanuló lehet. Marad a műhely vagy a szabad levegő.

A zsírtalanítás: a műveletek megkezdése előtt a tárgyakat a sikeres munka érdekében zsírtalanítani, és oxidmentesíteni kell. Zsírtalanítani a színesfémeket lehet kifőzéssel, 10%-os nátronlug oldatban, vagy perklor-etilénes lemosással. Mikor én barnítottam rezet, csak a háztartási sósav hígított formáját használtam, és nálam az is bevált.

Jó tanács: A makattezők nagyon precíz emberek, de ennek ellenére a műveletek elvégzéséhez a védőszemüveg és a gumikesztyű használata ajánlott !

Egyelőre ennyit tudtam segíteni, remélem sok makettezőnek öröme lelik benne mikor a végeredményt meglátja. Ha valakinek még további segítségre van szüksége szívesen állok mindenki rendelkezésre, ha tudok segítek.

 

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2007. September 12. Wednesday 15:12


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (17), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2023 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett