Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Sailing ship models arrow A Golden Star brigg építése
A Golden Star brigg építése PDF Print E-mail

By Gateway, on 2007. May 03. Thursday 18:30

Average user rating :    (0 vote)

Views : 52690    

Favoured : 1

Published in : Articles, Sailing ship models

Article Index
A Golden Star brigg építése
Építés 1. rész
Építés 2. rész
Következtetések, tanulságok
There are no translations available

Az interneten való böngészés közben akadtam rá különféle hajózással és hajó makettezéssel foglalkozó oldalakra. Nagyon megtetszett a http://hajomakett.hu oldalon található cikkek hangvitele és a sok praktikus tanács, amivel a tagok segítették egymást. Nagyon hasznosak és látványosak a különféle fotósorozatok és leírások, amelyek egy új makett elkészülését mutatják be.

Bevezetés

Mivel jómagam is rendelkezem makettezési múlttal (mely főleg műanyag repülőgép építésből állt ) úgy gondoltam, hogy belevágok és megpróbálok elkészíteni egy fa hajó makettet.A hajózás már nagyon régóta érdekelt, sok ezzel kapcsolatos könyvem van. Páratlan szerencsével sikerült megszereznem a híres Marjai féle hajó makettező könyvet is egy antikváriumból.Természetesen nekem is az ismert „szétesős” változat jutott, amit a gyakori forgatás csak tovább rontott. Majd megpróbálom valahol újraköttetni. A hiányzó szerszámokat megvásároltam, a pincébe fiam segítségével lecipeltem egy régi íróasztalt és kialakítottam a makettező helyemet.

A feltételek készen álltak, most jött a nagy kérdés: melyik legyen az első hajó?A „Kemmodel” honlapján akadtam rá a számomra ideális hajóra a Mantua cég „Golden Star”nevezetű briggjére. Viszonylag egyszerű kivitel, de azért vitorlával is felszerelhető. (Ezt opcionálisan külön lehet megrendelni egy pár euróért.) Méretarány: 1:150, a makett hossza 520 mm. Nem utolsó szempont, hogy az ára 20 ezer forint alatt van, így ha véletlenül kifogna rajtam, nem kibírhatatlan veszteség. Interneten megrendeltem a hajót és vártam. A közbenső időt arra használtam fel, hogy keressek némi segítséget az interneten. (Lassan kitaláljátok, hogy számítástechnikával foglalkozom ). Amit találtam az a Dry Dock Model honlapja volt, amin „Mindmaster” közölt fotókat a saját hajójának összeállításáról. A képeket tanulmányozva eldöntöttem, hogy én egy pár dolgot másképpen valósítok meg.

Nemsokára megérkezett postán a várva várt hajó és a megrendelt katalógus. (Köszönet a Kemmodel két munkatársának Nagy Tibornak és Vörös Lászlónak akik gyorsan beszerezték és eljutatták a megrendelt makettet.) A hajó meg van, indulhat az összeszerelés!   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2007. September 05. Wednesday 22:24


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (12), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett