Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Roncstemető arrow Könyvbemutató: Lennarth Petersson - Rigging Period Ship Models és Rigging Period Fore-and-Aft Craft
Könyvbemutató: Lennarth Petersson - Rigging Period Ship Models és Rigging Period Fore-and-Aft Craft PDF Nyomtatás E-mail

Aller Máté, 2008. augusztus 26. Kedd 11:54

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 24680    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Bemutatók

Folytatva a megkezdett fonalat, ebben az írásomban két kisebb, de annál érdekesebb és hasznosabb könyvet szeretnék bemutatni. Azért nem külön mutatom be őket, mert a kettő egy kétrészes sorozatot alkot, témája pedig a hajók kötélzete.

Rigging Period Ship Models

clipboard01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebben a kiadványban tehát a keresztvitorlázatú hajók kötélzetét veszi górcső alá a szerző. Teszi ezt pedig a 36 ágyús 18 fontos Melampus fregatt korabeli modellje alapján. Ez a hajó 1785 lett vízre bocsátva és majd’ 40 évet szolgált a királyi haditengerészetnél és miután eladták Hollandiának, újabb tíz évig volt vízen. A hajó egy reprezentatív mintája az akkor használatos kötélzetnek, sok testvérhajója volt, tehát bátran támaszkodhatunk a könyvre, ha ebből a korból származó hajón dolgozunk.

A könyv természetesen angol nyelvű, de egy egyoldalas bevezetőn kívül szöveget nem tartalmaz. A tartalomjegyzékben felsorolt címszavak tulajdonképpen a kötélzet egy-egy jól definiált részei, melyeket az adott oldalakon a szerző rajzai illusztrálnak. Nagyon jól érthetően van lerajzolva, nincsenek felesleges zavaró, máshonnan odalógó részletek. A fontosabb, illetve kisebb részek általában külön ki vannak rajzolva nagyban.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a könyv egy képes értelmező szótár azoknak, akik még nem tudják, hogy angolul mi micsoda a kötélzeten. Természetesen egy kis magyar alapműveltség kell hozzá, nem árt, ha tudjuk a magyar nevét az adott résznek, vagy legalább a funkcióját sejtjük. Annak, aki pedig már tisztában van mindezzel, a részletrajzok fognak rengeteg információval szolgálni.

Röviden összefoglalva a mű az állókötélzeten, a vitorlarudak és a vitorlák futókötélzetén keresztül a vitorlákig MINDENT bemutat nagyon részletesen, közérthetően. Még a futókötélzet fedélzeti lekötési terve is mellékelve van, ráadásul még a terebeken lévő lekötési pontokat is jelöli! Ezen kívül vannak áttekintő ábrák a vitorlákról, a hajó hosszmetszetéről, a hajóorról és a tatról(ezek csak inkább áttekintő jellegűek, nem tervrajzok!).

Ezen a linken belekukkanthattok a könyvbe.

Rigging Period Fore- and-Aft Craft

clipboard02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt a hosszvitorlázatú hajók kötélzetéről olvashatunk behatóan három korabeli hajótípus vonatkozásában: angol hadi cutter, francia lugger és amerikai schooner. Mindhárom hajótípus egy-egy korabeli modellje szolgál a könyvben található több mint 200 rajz alapjául.

A szöveg itt sincs bő lére eresztve, általános bevezetés (két oldal), majd mindhárom hajótípus fejezetének elején egy-egy egyoldalas leírás a típusról és a modellről, ami alapján készültek a rajzok. A többi ugyanúgy, mint a testvérénél, rajz.

Mindegyik hajótípust külön fejezet mutat be, melyek a következőképp épülnek fel: Egy áttekintő duplaoldalas oldal-, elöl-, hátul- és felülnézettel kezdődik, majd a futókötélzet fedélzeti lekötési terve és azután a részletrajzok.

Minőségben, részletességben hozza az előd szintjét, minden, amit fent írtam erre is érvényes.

A könyvek kivitele: 20,5x27,0 cm alapú, keménykötésű, jó minőségű fűzéssel. 118, illetve 111 oldalasak.

A könyveket meg lehet rendelni több helyről is, az amazon.com-on újonnan a kettőért együtt 65,86 dollárt kérnek jelenleg, plusz postaköltség. A könyvek méretéhez képest az ár kicsit borsos szerintem.

 

Úgy gondolom, hogy ezekből a könyvekből sokat tanulhat a kezdő és a tapasztalt modellező is, én csak jó szívvel tudom ajánlani!

 

Cutter: Science Museum, London. Méreteiben az 1778-ban vízre bocsátott Expedition nevű cutterre hasonlít legjobban.

Lugger: National Maritime Museum, Greenwich. Név nincs, 1800-ból származik.

Schooner: Naval Museum Karlskrona, Svédország. Az 1812-es Experiment nevű schoonert ábrázolja.

 

Néhány kép a könyvből:

  scanimage021_sm.jpg

 scanimage025_sm.jpg

 

scanimage062_sm.jpg

 

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2009. november 05. Csütörtök 09:54


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 3 a(z) 3 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (3), English (0)

Írta: allermat () 2008. október 04. Szombat 15:35

Írta: allermat 2008. október 04. Szombat 15:35

Gondolom már észrevettétek, hogy a könyvbemutatós cikkeim nem láthatóak ha nem léptek be az oldalra. Ez azért lett így megoldva, hogy a keresőprogramok ne találják meg őket. Ezzel lettek áthidalva az esetleges jogi problémák (így biztos nem lesznek, nem mintha bárkinek baja lett volna vele az utóbbi kb3 hónapban, mikor láthatóak voltak :) ). Szóval most már bátran tettem fel pár képet a cikkbe a Rigging Period Fore-and-Aft Craft c. könyv belsejéből ízelítőnek! :zzz

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2008. szeptember 14. Vasárnap 15:14

Írta: hajómester 2008. szeptember 14. Vasárnap 15:14

A Period Ship Models című könyv szabadon letölthető az alábbi helyről // www. scuoladimodellismo.com/html/manualistica.html. pdf formátumban. Nagyon érdekes, érdemes tanulmányozni.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: hajómester () 2008. szeptember 01. Hétfő 11:34

Írta: hajómester 2008. szeptember 01. Hétfő 11:34

Nagyon dicséretes dolog Máté, hogy ilyen szorgalmasan gyűjtöd a hajómodellezéssel kapcsolatos könyveket és ugyanilyen értékes hogy erre a figyelmet felhívod, mert nálunk sajnos ezeket valószínű soha nem fogják kiadni . Ez a kettő nagyon hasznos lehet mindenkinek, akiket a modellezés komolyan foglalkoztat. Valószínű hogy én is meg fogom rendelni, mert az ár szerintem egyáltalán nem olyan nagy. Az érdeklődés felkeltésére scennelhettél volna néhány képet a könyvekből, ez valószínűleg nem sértené a szerzői jogokat, mert a kiadóknak is érdeke, hogy minél nagyobb reklámot csináljanak.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 3 válasz megjelenítése

Megjelenítve 3 a(z) 3 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett