Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Roncstemető arrow Könyvbemutató: James Dodds, James Moore - Building the Wooden Fighting Ship
Könyvbemutató: James Dodds, James Moore - Building the Wooden Fighting Ship PDF Nyomtatás E-mail

Aller Máté, 2009. február 02. Hétfő 10:42

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 22252    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Bemutatók


borito.jpg

A Fa Hadihajó Építése

Szerzők: James Dodds, James Moore
Keménykötés
25,4x25,4 cm
Catham Publishing

A tartalom:

The Origins of the 74 (A 74 ágyús hajó eredete)
The Timber Trade in the Eighteenth Century (Fakereskedelem a 18. sz. –ban)
The Purchase of Ships’ Stores (A hajó alapanyagainak beszerzése)
The Dockyard (A hajóépítő műhely)
The Shipbiulders (A hajóépítő mesterek)
Draughts, Models and the Mould Loft (Tervrajzok, modellek és a rajzpadlás)
The Building I. (Építés I.)
The Building II. (Építés II.)
The Launch (A vízrebocsátás)
Furniture and Armament (Berendezések és fegyverzet)
Epilogue (Zárszó)
Bibliography (Irodalomjegyzék)

Összegzés:

A könyv bepillantást nyújt számunkra a 18. századi angliába a 74 ágyús HMS Thunderer nevű hadihajó építésének erejéig. A szerzők munkája nyomán részletes képet kapunk a hajó építésének összes aspektusáról. Kezdetnek a 74-ágyús hajótípus eredetéről, kifejlesztésétől, az építésre való megbízás folyamatáról olvashatunk, a hajó tervrajzainak facsimile lenyomataival illusztrálva és a főbb méretekkel kiegészítve. Nagylátószögű képet kapunk a fa hajóépítés kritikus pontjáról, a kor fakereskedelméről, a híres angol fehér tölgy nevelésének módjáról, a felhasznált egyéb fafajtákról, illetve az egyéb alapanyagok (mint vas, len, szurok stb.) beszerzéséről. A háttér megalapozása után a Thunderer születésének helyét, a woolwich-i hajóépítő műhelyet mutatja be a könyv. A hajóépítő mestereket (hajóácsok, fűrészesek, tömítő mesterek) bemutató részben, olvashatunk a mesterek munkájáról, szerszámairól, társadalomban betöltött szerepükről és arról, hogy az egyes mesterségeket hol és miként lehetett elsajátítani. Mindezt a szerszámok és egyes munkafolyamatok rajzai teszik szemléletessé. Végül elérkezünk a tényleges hajóépítéshez. Lépésről lépésre haladunk az egyes részmunkákon, melyek érthetően, egyszerű nyelvezettel vannak kifejtve és nem utolsó sorban nagyméretű, igen részletes vonalrajzokkal és fekete-fehér képekkel illusztrálva. A sólya, a gerinc fektetése, az első bordák beállítása, a palánkozás, a belső kidolgozása, a tömítések elkészítése, a vízrebocsátás mind-mind nagy figyelmet kapnak. Hasonló módon és részletességgel az árbocok, a kötelek és a blokkok előállítása is bemutatásra kerül. A mű a sok technikai információt egy érthető, átlátható folyamatba fűzi, melynek végén ott áll az elkészült hajó, mely így szinte életre kel!

Jó szívvel ajánlom minden a témában érdekelt embernek ezt a könyvet, legyen az akár makettező, akár a történelem iránt érdeklődő (vagy akár egyszerre a kettő). Látható, hogy nem konkrétan makettezéssel kapcsolatos információkat szolgáltat a könyv, de véleményem szerint olyan hátteret ad az embernek, mellyel nagyot léphet előre a történelmi hűséggel kidolgozott hajómakettek építésében. A nyelvezet egy szakkönyvhöz mérten egyszerű, szakszavak persze akadnak bőven. A könyv egyetlen nagy hátránya (az angol nyelven kívül :P) az elérhetősége. Sajnos jelenleg csak antikváriumokban juthatunk hozzá. Én a könyvet az abebooks.com oldalon keresztül vásároltam az USA-ból kb. 60 dollárért postaköltséggel együtt, ez mondhatni elég borsos a könyv méretéhez képest, de szerintem megérte!

Képek a könyvből:

lap028.jpg lap027.jpg lap44.jpg lap062.jpg
lap072.jpg lap073.jpg lap081.jpg lap090.jpg

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2009. november 01. Vasárnap 20:54


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 
Hozzászólás nyelve: Magyar (0), English (0)

Hozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

Még nincs hozzászólásmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett