Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Intermittent arrow Nina tervezése (vitaindító iromány)
Nina tervezése (vitaindító iromány) PDF Print E-mail

By Cselle Miklós, on 2015. January 02. Friday 21:19

Average user rating :    (0 vote)

Views : 30398    

Favoured : None

Published in : Articles, Sailing ship models

There are no translations available

Mint már többeteknek elmondtam, meg akarom építeni Kolumbusz három hajóját, mégpedig a Palosból való elindulás állapotában. Még nem kezdtem hozzá, több okból: csak a teraszon tudom csinálni, az pedig télen nem megy; sokat kellett várnom egy kollégám által megígért faanyagra (végre megjött); és közben tanulmányoztam a témát, olvastam, képeket néztem, tudjátok, mire gondolok.

 

A Pinta-t az Amati tervrajzai alapján építeném meg, de a Nina-t nem akarom egy kisebb Pinta-nak építeni (mivel ahhoz is az Amati rajzai vannak meg, ami gyakorlatilag ugyanaz a test, más vitorlázattal). Már csak azért sem szeretném ugyanazt a testet használni, mivel Kolumbusz azért állt meg a Kanári szigeteken, hogy a Pinta-t kijavítsák, tehát azzal a hajóval volt valami baj (legalábbis a kormányosa szerint), míg a Nina a kezdetektől az admirális kedvenc hajója volt. Az (szerintem) csak mellékes volt, hogy ugyanakkor a Nina vitorlázatát is átszerelték latinról keresztvitorlásra. Ez szerintem arra utal, hogy a két hajótest nem volt azonos arányú, se azonos építésű. Így hát elkezdtem a netet nézegetni, keresgélni, festményeket, rajzokat, replikákat, leírásokat töltöttem le. Így akadtam rá két érdekes cikkre:
- George Robert Schwarz: "A karavellák története és fejlődése" című, 2008-ban írt 241 oldalas mesterfokozati diplomamunkája (akit esetleg érdekel, magán email-címre át tudom küldeni)
és
- Egy dolgozat, amelyben volt egy rajz egy karavelláról egy 1460-65-re datált megrendelés alapján (Etayo, Carlos: Naos y carabelas de los Descubrimientos y las naves de Colón), mint "Calavera de Graciá Amat"

szerzdses_1465.jpg

 


Nos, elsőnek G.R. Schwarz dolgozatát olvastam végig, és a végén találtam egy mellékletet, amelyben megtervez és lerajzol egy karavellát, ráadásul a megrajzolt hajó gerincének hossza 11 rumo=66 palmo=16,94 m, ami igazán jól összevág a Nina feltételezett méreteivel. Egy bajom volt csak: kétfedélzetes volt a lerajzolt hajó.
Na beindult a fantáziám, gondoltam, összeházasítom az 1465-ös oldalnézeti rajzot a 2008-as keresztmetszeti rajzokkal.  A 3D rajzoló programmal összeállítottam virtuálisan a hajótestet. Az első nézetekben (oldal, első, hátsó) egész tűrhető volt, csak kissé magas, de az korrigálható:

elvetett1.jpg   elvetett2.jpg

 

   elvetett3.jpgelvetett4.jpg

 

 

 

 

 

 És akkor ránéztem felülről is és elszörnyedtem:

 elvetett5.jpg

 

 Rögtön láttam, ez sok mindenre hasonlít, csak épp karavellára nem.
Nos, akkor vissza a "tervezőasztalhoz" és kezdjük elölről.
Nem akartam lemondani G.R Schwarz rajzairól (ha már annyit dolgozott velük Nevet).
Tehát jött a kérdés: mit tudok velük kezdeni?

caravel_rekonstr_gs_2.jpg caravel_rekonstr_gs_1.jpg

 

 

 

 

 Mivel a Nina egyfedélzetes volt, úgy gondoltam, leszedem a felső fedélzetet, vissza "építem" rá a tattornyot, aztán lássuk, mi történik.

 caravel_rekonstr_gs_2-1.jpg

 

 

 Hmmmm... nem is néz ki rosszul, ugye?
Nos, ekkor következett egy nagyjából három hetes időszak, amikor végig próbáltam a metszeti rajzok adoptálását az egyfedélzetes változathoz. Ez lett a végeredmény:

terv4.jpg

terv1.jpg

 

 terv5.jpgterv2.jpg

 

 

 És most jött a nagy kérdés: milyen felülről nézve? Hát... nekem megfelelőnek tűnik:

terv3.jpg

 

 

 Szerintem egész jól összevág G.R.Schwarz eredeti rajzával. Meg a többi, a neten talált korabeli ábrázolásokkal.
És akkor most arról, miért is neveztem a címben vitaindítónak ezt az irományt.
Ugyanis a véleményeteket szeretném kérni: mennyire tekinthető autentikusnak, korhűnek, történelmileg elfogadhatónak ez az általam kreált hajótest? Lehetett ilyen egy karavella formája? Lehetett ilyen a Nina? Vagy csináljam meg az Amati testet, ami (véleményem szerint) szintén valami hasonló módon összeállított (majdnem azt írtam: összetákolt) forma.
G.R. Schwarz a diplomamunkájában Manuel Fernandes munkája, az 1616-ban megjelent "Livro das Tracas de Carpintaria" alapján tervezte meg a saját rajzait, kiegészítve Fernando Oliveira két munkájából ("Livro da Fabrica das Naus" és "Arte da Guerra do Mar"), ezen kívül felhasználta saját, három korabeli elsüllyedt karavella roncsainak tanulmányozása közben szerzett tapasztalatait.
Azt szeretném kérni mindenkitől, aki hozzá kíván szólni a témához: maradjunk a szakmaiság és az építő-segítő hozzáállás mellett. Nem szeretném, ha olyan személyeskedések jelennének meg jelen iromány kapcsán, amilyeneket néhány más cikk vagy fórum-téma kapcsán olvastam. Várom tehát mindenki hozzászólását. G.R. Schwarz munkáját el tudom küldeni angolul, illetve a tervezésről szóló mellékletet lefordítottam magyarra, az is küldhető, ha valakit érdekel.
Köszönöm.
Források:
George Robert Schwarz: "A karavellák története és fejlődése", 2008, mesterfokozati diplomamunka
Internet: Calavera de Graciá Amat

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2015. January 02. Friday 23:03


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (24), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett