Főoldal arrow Cikkek
Cikkek
HMS Victory építése 1:50 méretarányban PDF Nyomtatás E-mail

Horváth Zoltán,  2009. november 09. Hétfő 22:33


victory_sm.jpg Van aki nem ismeri a Victory-t? Szerintem nagyon kevesen...
Az angol királyi flotta büszkesége, amely Trafalgar-nál Nelson admirális vezetésével győzelemre vitte Angliát az egyesült Francia és Spanyol flottával szemben. őfelsége ma is szolgálatban álló, teljesen fölszerelt hadihajója (hála az angoloknak) ma is létezik, és megtekinthető a dél angliai Portsmouth-ban.

Utolsó frissítés: 2013. január 15. Kedd 15:18

Hozzászólások Idézés a honlapján Kedvenc Nyomtatás Küldés levélben Olvass tovább...
 
Egy kikötőváros a Vörös tenger partján PDF Nyomtatás E-mail

hajómester,  2009. október 29. Csütörtök 11:29


Berenike. Ez a név sok olvasó előtt bizonyára nem ismeretlen, hiszen az ókorban gyakori név volt az előkelő származású nők körében, még csillagkép is lett belőle Berenikéf ürtjei néven. Egy várost is alapítottak ilyen néven a Vörös tenger partján, de hogy a városnak és kikötőjének mekkora jelentősége volt a Római Birodalom és India közötti kereskedelemben, erre csak a közelmúlt régészeti kutatásai derítettek fényt.


Utolsó frissítés: 2012. szeptember 07. Péntek 21:47

Hozzászólások Idézés a honlapján Kedvenc Nyomtatás Küldés levélben Olvass tovább...
 
Fregattok, korvettek, sloopok a XVIII-ik században PDF Nyomtatás E-mail

Huszár László,  2009. augusztus 14. Péntek 23:00

Ha valaki elmélyed a hajó történetének tanulmányozásában és elérkezik a XVIII. századhoz - amikor megjelennek ezek a típusok - úgy érzi, hogy ebben a kérdésben tökéletes a káosz. A szakirodalomban is csak néhány soros meghatározást található velük kapcsolatban, amelyek többnyire ellent is mondanak egymásnak. Minden további nélkül neveznek például sloopnak egy 1710-ben épült 3 árbocos 16-20 ágyús hajót, pedig 1750 előtt 3 árbocos sloop nem volt.

A Peregrine Galley körül kibontakozott vita, amiben azt állítottam, hogy a hajó a sloop of war osztályba nem helyezhető el vezetett rá arra, hogy magam sem vagyok tisztában sok mindennel és elkezdtem a kérdést tanulmányozni. Megfelelő források hiányában jóformán csak az internet állt rendelkezésemre, ott is javarészt csak az angol nyelvű szövegekkel boldogultam. Mivel azonban ezek nem alkottak összefüggő egészet, hanem csak részleírások voltak, úgy kellett mindent mozaikokból összerakosgatni, hibákat, ellentmondásokat kiszűrni, így nagyon sok időmbe telt mire sikerült egy valamire való tanulmányt összehozni. Ebben a cikkben is éppen ezért a Royal Navy történetét fogom alapul venni. Egyébként is úgy látom, hogy az alapvető zavart mindenütt az angol terminológiában szereplő megnevezések jelentik.

A bevezető után térjünk tehát a lényegre.

Utolsó frissítés: 2012. szeptember 07. Péntek 21:47

Hozzászólások Idézés a honlapján Kedvenc Nyomtatás Küldés levélben Olvass tovább...
 
Spanyol sebek (1735 körül) 1:50 PDF Nyomtatás E-mail

Tóth Gyula,  2009. július 25. Szombat 12:40

Ezen az oldalon gyakorta előkerülő téma a hajómakettezők, illetve makettezni vágyók legnagyobb(nak vélt) problémája: a helyhiány. Sokan hivatkoznak arra is, hogy nincsenek gépeik, illetve "alacsony a költségvetés". Ebben a cikkben a saját példámon, azaz most készülő, első saját építésű hajómon keresztül szeretném demonstrálni, hogyan sikerült jómagamnak felülemelkedni ezeken a problémákon, s hogy lehetséges egy 40 négyzetméteres társasházi lakásban saját hajót építeni, olcsón. Ezzel leginkább bátorítani szeretnék mindenkit, aki csak azért nem kezd hozzá egy makett építéséhez, mert megoldhatatlannak látja a fent felsorolt problémákat.

Utolsó frissítés: 2013. március 09. Szombat 22:20

Hozzászólások Idézés a honlapján Kedvenc Nyomtatás Küldés levélben Olvass tovább...
 
Építődobozok PDF Nyomtatás E-mail

Tóth Gyula,  2009. február 23. Hétfő 14:06


Ebben a cikkben szeretnék segítséget nyújtani mindazoknak, akik építődobozos makettek (kitek) vásárlásán törik a fejüket. A legfontosabb dolog, hogy mindig merjünk segítéget kérni. A Magyarországon jelenleg elérhető kitgyártók sajnos az esetek többségében elég csapnivaló minőséget képviselnek, amit még történelmi hiteltelenséggel is súlyosbítanak, mindezt sokszor horribilis áron. Ennek ellenére vannak olyan dobozos kitek is, amik megfelelő minőségűek, minimális javítással szép hajó készíthető belőlük. Ebben a cikkben – a teljesség igénye nékül – áttekintjük a építődoboz palettát annak érdekében,hogy mindenki megfelelően tudjon választani: megismerkedünk a legismertebb gyártókkal kínálatuk, kitjeik minősége és árszínvonala alapján, illetve kitekintünk a Magyarországon nem forgalmazott kitekre és beszerzési lehetőségeikre is.


Utolsó frissítés: 2009. augusztus 25. Kedd 09:49

Hozzászólások Idézés a honlapján Kedvenc Nyomtatás Küldés levélben Olvass tovább...
 
Könyvbemutató: James Dodds, James Moore - Building the Wooden Fighting Ship PDF Nyomtatás E-mail

Aller Máté,  2009. február 02. Hétfő 10:42


borito.jpg

Utolsó frissítés: 2009. november 01. Vasárnap 20:54

Hozzászólások Idézés a honlapján Kedvenc Nyomtatás Küldés levélben Olvass tovább...
 
A Santa Maria építése PDF Nyomtatás E-mail

Bajkó Lehel,  2009. január 07. Szerda 14:32


15.jpg Karácsonyi ajándéknak kaptam ezt a számomra mindig is exkluzivitásnak számító fahajó kitet. Ezúton, itt ezen az oldalon is szeretném megköszönni édes kis páromnak ezt a csodás ajándékot, remélem szépen sikerül majd összeállítanom és akkor a szoba dísze lehet. Félelmem nem alaptalan, mivel eddig csak műanyag és papírmaketteket állítottam össze, Kedvenceim a harci repülők és helikopterek voltak, papírból pedig az épületek, tehát fahajó összeállításban nincs tapasztalatom. Ahogy ráleltem eme weboldalra, lázasan kezdtem olvasgatni a cikkeket, milyen fogásokat is tudok majd alkalmazni a saját hajóm készítésénél, Találtam is jó pár ilyet, de szívesen várom a hozzászólásaitokat, segítségeteket, kritikáitokatMosolyog.

Utolsó frissítés: 2010. szeptember 01. Szerda 09:43

Hozzászólások Idézés a honlapján Kedvenc Nyomtatás Küldés levélben Olvass tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok 29 - 35 / 245

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett