Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Barkács arrow Palánkozzunk ...
Palánkozzunk ... PDF Nyomtatás E-mail

Adminisztrátor, 2004. október 17. Vasárnap 18:51

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 26674    

Kedvenc : 1

Rovat : Cikkek, Barkács


Mivel elég sokat foglakoztak már itt a hajók palánkozásával – lásd a fórum idevágó témái - és a kezdőlapon látható is egy kérés, hogy segítsük leírással, képekkel az ez ügyben ide fordulókat hát én most megpróbálok tenni valamit az ügy érdekében …
Az egész úgy kezdődött, hogy olvastam a www.maszatomy.hu lapjait. A fórum oldalain látható néhány kép palánkozó szerszámokról és egy link, ahol a megvásárolható szerszámok között egy más fajta segédeszköz is látható.
 
Amikor jobban megvizsgáltam az eszközt és elolvastam a hirdetést elsőre nem igazán nyerte meg a tetszésemet mert két méretet ajánlottak vékonyabb (1-2,5 mm) és vastagabb (3-6 mm) bordákhoz és viszonylag drágán árulnak csupán néhány darabot.Bennem azonnal motoszkálni kezdett a gondolat, hogy ezt meg lehetne oldani egyetlen darabbal is, ha „zsanérosra” lehetne elkészíteni a szerszámot és biztos olcsóbban lehet kijönni a házi megoldással. Először valami fémből készült dologra gondoltam, de nem rendelkezem olyan fémmegmunkáló szerszámokkal amivel ilyen munka elvégezhető lett volna. Tehát néhány napi gondolkodás és a megmaradt anyagaim átvizsgálása után egy olyan palánkozó szerszámot készítettem ami viszonylag egyszerűen kivitelezhető még az otthoni körülmények között is.
 
A szükséges anyagok :
  • 2 mm-es hulladék rétegelt lemez
  • 1,5 mm-es rézhuzal
  • M 4x25 –ös csavar fa alátéttel és szárnyas anyával
  • keményfa hurkapálca
  • Palma Fa express ragasztó
Sajnos már igen rég volt amikor műszaki rajzokat készítettem ezért előre is elnézést a rajz kivitelezéséért (1.kép), de szerintem érthető és itt most ez a fontos.Szóval a rajz alapján kivágtam 5 darabot a rétegelt lemezből – először érdemes a 12 mm-es lukat kifúrni, majd csak utána kifűrészelni a darabokat. Figyelem a rajz a 2 fél darabot egyben ábrázolja tehát a végén 10 féldarab volt a kezemben.
 
A ragasztásnál nekem csak a Fa express „jött be”, mert bár igen sokféle ragasztóval próbálkoztam eleinte, de nagyon sok ragasztó nem ivódik be elég mélyen a rétegelt lemezbe és száradás után egyszerűen szétpattan a ragasztás.Erre érdemes figyelni.
 
 
Szóval amikor a kifűrészelt darabok megvoltak szépen összeragasztottam őket és préselve szárítottam úgy 24 órán át.
 
Száradás után összecsiszoltam a két darabot és kifúrtam a fennmaradó lyukakat – a 3,5 mm-es csap tartókét, a 1,5 mm-est a csuklónak majd - lehetőleg satuban nagy fordulattal ( én Dremmelt használtam) – a 4,5 mm-est keresztben az M4-es csavarnak (2. 3. kép).
 
Amikor ez megvan csak össze kellett állítani a két fél darabot beragasztani a két hurkapálca csapot – a méretet nem adtam meg mert mindenki egyéni ízlésének megfelelő hosszúságú darabokat ragaszthat a lyukakba - és már lehet is használni (4. 5. 6. kép).
 
 
 
 
Érdemes néhány darabot elkészíteni a szerszámból.
 
Ami jó benne, hogy a csukló rész miatt gyakorlatilag minden méretű (0,5-7 mm) bordára lehet vele palánkozni. Tehát próbálkozz …
 

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2004. október 17. Vasárnap 18:51


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 
Hozzászólás nyelve: Magyar (0), English (0)

Hozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

Még nincs hozzászólásmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett