Főoldal arrow Cikkek arrow Történelem arrow Hajók története arrow A H.M.S. Victory története évszámokban
A H.M.S. Victory története évszámokban PDF Nyomtatás E-mail

viola, 2004. október 19. Kedd 18:49

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 24855    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Hajók története


Az ismert Lord Nelson parancsnokolta H.M.S. Victoryn kívül korábban másik négy H.M.S. Victory nevű hadihajó is szolgált a Britt Királyi haditengerészetnél.
 • 1559 – ben bocsátották vízre a 800 tonnás H.M.S Victoryt mely admiral Sir Jonh Hawkins parancsnoksága alatt hajózott.
 • 1588 ban a spanyol Armada elleni csatában elsűlyedt.
 • 1620 – ban bocsátották vízre a második 875 tonnás H.M.S Victoryt .. A hollandok elleni első és második háborúban vett részt 1652 és 1667 között.
 • 1675 – ben épült a harmadik 1486 tonnás H.M.S Victory .
 • 1692 ben részt vett a Bonfleuri csatában. Komoly sérüléseket szenvedett és 1695 – ben újjáépítették.
 • 1737 – ben állt szolgálatba a negyedik H.M.S Victory, ami egy 1920 tonnás hajó volt. Nem volt hosszú életű 1744 – ben elsűlyedt teljes legénységével együtt az Armel csatornában.
 • 1758 – ban kezdődött az utolsó legismertebb H.M.S Victory története. Ez a hajó mely máig létezik és részt vett a legnagyobb történelem formáló ütközetekben. Minden időkben a hatalmak nagyságát a tengerek feletti uralom nagyságával mérték. Egy hatalom erejét tükrözte flottájának ereje , fegyverzete és nagysága. Fentiek figyelembevételével II György király 1758 ban úgy döntött , hogy létre kell hozni egy tizenkét nagy hajóból álló flottát . Ezek közül egynek 100 ágyúsnál nagyobbnak kell lennie. Ez a hajó lett a mindenki által ismert H.M.S Victory. 1759 ben a hétéves háború végetért. Mód nyílt a királyi parancs végrehajtására. Több mint ötéves munka után 1765 május 7.én vizre került a hajó. A hajó hosszú ideig nem vett részt harci eseményekben. 13 évig a Medway kikötőjében állomásozik.
 • 1771 januárban itt látta meg először a hajót Horatio Nelson . A kolóniákkal kirobbant háború Delamerikába szólította a hajót. Innen Portsmouth kikötőjébe futott be , ahol Keppels admirális zászlóshajója lett. Ugyanez év júliusban vett részt a hajó először tényleges bevetésben.
 • 1782 ben Lord Howe admirális parancsnoksága alatt részt vesz a Gibraltár elleni blokádban. Az 1783 as versaillesi béke véget vet a háborúnak és a Victory visszatér Portsmouth kikötőjébe és nagyjavításra kerül sor. A francia forradalom hatására Lord Hood admirális vezetésével másik 20 hajóval alkotott flotta tagjaként elhajózott a földközi tengerre. Részt vett Toulon ostromában amit akkor a fiatal tiszt , Bonaparte védett. A fölközitengeri flottát szétosztották a hajó anyakikötőjében Portsmouthban szárazdokkba kerül. Parancsnoka Hotham admirális .
 • 1795 ben a Cap Hyers nél harcol.
 • 1795 novemberben a parancsnokságot átveszi Sir John Jerrwis Flotta admirális , és zászlóshajóvá teszi.
 • 1797 február 14.-én az angol flotta hajói győzelmet aratnak Cap San Vincent .- nél ahol a Comodore kapitánya Nelson egyedül két spanyol hajót semmisít meg.
 • 1798 és 1800 között a Victory kórházhajóként teljesít szolgálatot.
 • 1801 től 2 évig a hajót szétszedik és összerakják , felújítják modernizálják , fegyverzetét jórészt kicserélik. A hajó ekkor nyeri el jelenlegi állapotát , fegyverzetét. Ekkor építik a tattra a külső galériát.
 • 1803 – ban veszi fel ismét a szolgálatot Lord admiral Nelson parancsnoksága alatt a Fölközi tengeren.
 • 1805 szeptember 15.- én Cadiz kikötőjét blokád alá veszi a britt flotta.
 • 1805 október 21.-én kerül sor a Trafalgari csatára. ( ennek pontos leírása a Nelson admirálisról szóló írásban ) A sérült hajó Gibraltárból némi javítás után Portsmouth érintésével Shernaess-be hajózott Nelson Koporsójával.
 • 1806 január 9.-én a St. Pál katedrálisban örök nyugalomba helyezték Nelsont. 1808 ig a Victory Chatham –i hajóépítő dokkban vesztegelt. Ebben az évben ismét szolgálatba helyezték . Öt évig állt szolgálatban és 1812 ben utolsó utja Portsmouth kikötőjébe vezetett ahol ismételt javításnak vetették alá. 1815 re ismét bevethető állapotba került , de a Waterloo-i vereség véget vetett a háborúnak és a hajó szolgálataira nem volt szükség.
 • 1824- ben tartalékba helyezték. 1822 ig Portsmouth kikötőjébe állt horgonyon. Idővel a hajótest igen rossz állapotba került. A Victoryt kiemelték a 2. számú szárazdokkba került. ( ez a legnagyobb hajótemető ) Az admiralitás támogatásával és segítségével fogtak hozzá a hajó restaurálásához , azt az állapotot visszaállítva ami a Trafalgári csata idején volt. A helyreállítás 120 ezer angol fontba került. A restaurálás 1828 julius 7.-én fejeződött be. A Victory és Nelson neve az egész világon összeforrt.

 


   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. augusztus 30. Csütörtök 09:18


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 
Hozzászólás nyelve: Magyar (0), English (0)

Hozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

Még nincs hozzászólásmXcomment 1.0.5 © 2007-2023 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett