Főoldal arrow Cikkek arrow Történelem arrow Hajók története arrow Bellona
Bellona PDF Nyomtatás E-mail

Tyrman, 2004. október 19. Kedd 18:52

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 22619    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Hajók története


Ezen a néven a mai napig hét hajó szolgált az Angol Királyi Haditengerészetnél. Az a hajó, melyről ez a cikk szól a második volt ebben a sorban.  

 Image

A Bellona egy harmadosztályú 74 ágyús sorhajó, prototípusa a napóleoni háborúkban használt hadihajók irányvonalának. Építését 1758. május 10.-én kezdték meg Chathamben, és 1760. február 19.-én bocsájtoták vízre. Három nappal később szolgálatba állították. Április 8.-án kifutott, hogy csatlakozzon a bresti blokádnál lévő hajórajhoz (ez a Hétéves háború kezdete).

Később elkülönítették járőrszolgálatra a spanyolországi Tagus folyóhoz, és augusztus 13.-án, míg vitorláztak a Brilliant nevű fregattal észrevették a 74 ágyus francia Courageuxt másik két fregatt társaságában. A britt hajók üldözőbe vették, majd 14 óra elteltével utolérték és harcba szálltak a francia hajókkal. A Brilliant a fregattokat támadta, míg a Bellona a Courageuxt ostromolta. A fregattok végül elmenekültek, de a Courageux bevonta lobogót és megadta magát. Később helyreállították és szolgálatba állították a Királyi Haditengerészetnél.

1762-be a Bellona-t kivonták a hadrendből és 1780-ig, ami az Amerikai Függetlenségi Háború idejére esik, nem tűnt fel újabb ütközetben. Ekkor rezezték, így az első brit hajók között volt, amelyek törzse megkapta ezt a védelmi réteget. 1783-ig az Északi-tengeren és Nyugat-Indiáknál cirkált, és részt vett a Gibraltári enyhülésben.

1789-ben újra kivonták a hadrendből a Bellona-t, de rövid ideig felfegyverezték az Oroszokkal vívott háború idejére, ezután 1793-ig ismét nem vett részt ütközetben, amikor is a Nyugat-Indiákra hajózott. 1801-ben részt vett a koppenhágai csatában, részvétele ellenére zátonynak ütközik. 1814. februárig teljesített szolgálatot az Északi-tengeren és a Biscay öbölben, amikor végleg kivonták a hadrendből. 1814 szeptemberében Chathamben lebontották. Ezzel több mint 50 évig szolgálta a haditengerészetet, ami szokatlanul hosszú idő egy fahajónál.

 


   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. augusztus 30. Csütörtök 09:20


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 
Hozzászólás nyelve: Magyar (0), English (0)

Hozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

Még nincs hozzászólásmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett