Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Sailing ship models arrow A Szent István csatahajó építése
A Szent István csatahajó építése PDF Print E-mail

By Steer, on 2005. February 23. Wednesday 19:24

Average user rating :    (0 vote)

Views : 31543    

Favoured : None

Published in : Articles, Intermittent

There are no translations available

A cikksorozatban a hajó építését követhetitek nyomon.
  • Méret: 1:200
  • Hossza: 760 mm
  • Saját építés

Gyerekkorom óta érdekelt ennek a tragikus sorsú hajónak a története. Különösen a sokak által ismert filmrészlet volt rám nagy hatással, ami a hajó pusztulását örökítette meg. Ugyanolyan borzalommal öltött el annak idején, mint a Hindenburg katasztrófáját megjelenítő képkockák. Ám a Szent István nekünk magyaroknak sokkal többet jelent, mint egy elpusztult csatahajó. Első királyunk nevét viselte az első magyar építésű csatahajó és első harci feladata közben a tengerbe merült. A világháború után a szerencsétlen magyar sors jelképévé vált. Egyre többet olvasva erről a korszakról, érlelődött bennem, hogy el kellene készíteni a hajó modelljét. Ez az érlelődés több mint 30 évig tartott, végül idén nyáron belekezdtem.

Elsőként a rajz beszerzése, és átrajzolása volt a feladat. Mivel rajzot csak a Viribus Unitis-ról tudtam szerezni, a terveket némileg módosítani kellett a Szent István sajátosságainak megfelelően. A különbség számbelileg nem sok, de látványban jellegzetes eltérések voltak a hajóosztály másik három tagjához ( Tegethof, Prinz Eugen, Viribus Unitis ) képest.

A hajótest

Az elkészült rajz alapján a bordák és a gerinc 2 mm-es sztirol lemezből lézerrel lettek kivágva. Sajnos a sztirol és a lézer nem szívelik egymást túlságosan, meglehetősen olvadt, égett felületet kaptam a vágott éleken. Ezen azért egy kis csiszolással lehetett javítani. Elsőként fából építőágyat készítettem és erre kerültek fel a bordák és a gerinc.

Az építőágy hasznos dolog, stabilan tartja a szerkezetet, nincs csavarodás, ferdülés és minden méréshez fix támpontot ad, hiszen a vízvonallal párhuzamos. Ezen kívül a középvonal is ellenőrizhető folyamatosan az építés alatt.

Az összeállítás után a bordák becsiszolása következett a hajótest ívének megfelelően és kezdődhetett a palánkozás. A palánkok szintén sztirol lemezből készültek, vastagságuk 1 mm. Ezt egyszerűen tapétavágó késsel szabtam fel fémvonalzó mellett. A palánkok felrakását az alsó ütegfedélzet vonalában kezdtem, mivel a felső fedélzet többször is megtörik, ezért ehhez az ívet nem lehetett igazítani. Itt a hajóoldal még elég egyenes, ezért 8 mm palánkszélességgel kezdtem, felváltva egyszer a jobb, aztán a baloldalon. Később a nagyobb görbület miatt 6, majd 4 mm-re csökkentettem a szélességét.

A ragasztáshoz a műanyag maketteknél bevált Humbrol Precision ragasztót használtam. Ezzel könnyen és gyorsan lehet a palánkok élét is ragasztani. Mivel a palánkozás egyrétegű, ráadásul igen vékony, meglehetősen pontosan kellett dolgozni, hiszen 1 mm-es palánkot nem nagyon lehet csiszolással kiegyengetni. A palánkozás végeztével az építőágyról levéve, kiegészítő belső bordázatot kapott a test.

Aztán csiszolás, majd a vízvonal alatti és feletti páncélövek, a farrész és a kimaradt felső fedélzet alatti palánkok felragasztását kellet még elvégezni. A fedélzet borítása előtt még el kell készteni az ablaknyílásokat, a hajócsavarok tartóit, kormánylapátokat, valamint az oldalsó 12 db 150 mm-es löveg kazamatáit.

Az utóbbiakat kezdtem először, ezeket ugyanis részben lefedi a fedélzet.A kazamatákat 2 és 3 mm-es sztirol lapból formáztam meg, közöttük a páncélzatot 2 mm-es lemezből láng fölött hajtottam meg, majd összeragasztottam.

Ezután a két fél került ragasztásra és beillesztése a hajóba .

A lövegek forgó páncélzatát egyenként esztergáltam 7 mm sztirolból, alul felül lezárva és a lövegek helyét kialakítva.

 

Itt elmondok egy apró ötletet arra az esetre, ha valamiben pici, nem szabályos kör alakú lyukat kell reszelni. Erre nagyon alkalmasak a kis átmérőjű csavarok. A tűreszelők legtöbbje nagyobb mint 3 mm, ráadásul kúpos kialakításúak. Az én esetemben a nyílások 2,2 mm szélesek.

 A jelen állapot.

 


Folyt. Köv. Steer, Újhelyi László

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2009. April 28. Tuesday 17:25


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (17), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett