Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Sailing ship models arrow Nina építés
Nina építés PDF Print E-mail

By GyuSea, on 2004. October 19. Tuesday 20:12

Average user rating :    (0 vote)

Views : 39518    

Favoured : None

Published in : Articles, Intermittent

Article Index
Nina építés
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
There are no translations available

Hosszas készülődés után belevágtam életem második fából épített hajó makettjébe. Másodikat írtam, de elsőnek is nevezhetném, mert a gyermekkori Golden Hind-os próbálkozásom végeredménye nem értékelhető... Sajnos az anyagi körülményeim eléggé behatároltak, így több tízezer forintos kit-ek vásárlását én nem engedhetem meg magamnak. Az építés leírásánál ezért a költségek is szerepelni fognak, hogy követhető legyen mennyiből lehet saját építésben kihozni egy makettet, hátha a végeredmény alapján más hasonló anyagi helyzetűek is kedvet kapnak!
Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!

Először is nézzük miből indultam:Az 1:65-ös méretarányú tervrajz a nettről származik, történetesen az én oldalamon is rajta van. A két nagy rajzon kívül van még egy step by step fotóalbum is, ami sokat könnyít a munkán egy kezdőnek mint én.

Nagyításhoz katt a képre!
A rajzok teljes méretben kinyomtatására ígéretet kaptam, de addig is még megkapom, a vázhoz szükséges részeket dirib-darabokban kinyomtattam A4-es lapokra.
Nagyításhoz katt a képre!
A vázhoz 4-es rétegelt lemez szükséges, amit a faipari szaküzletben 1250 x 2500 mm-es táblában tudtak volna adni. Azt kicsit sokalltam, így otthon kezdtem keresgélni. Találtam is egy pár boldog szülinapos, meg hasonló poén táblákat 4-es vastagsággal, de a célra kevés volt. Végül valamelyik nap az iroda falára pillantottam, hogy milyen ocsmány kép függ rajta. Gondolkoztam hogy a képeket le kellene cserélni, és levettem az egyik képet. A kép nem üvegezett, hanem rétegelt lemezből és lécből van összeállítva a váz, papírral beburkolva, és arra ragasztva a kép. Gondolom kitaláltátok 4-es volt a rétegelt lemez... a kép rejtélyes körülmények közt eltűnt, azóta se látta senki. :)A képen a sötétbarna belógó csík, a papír burkolás maradványa, amit nem sikerült még levakarni. Rajta a váz hosszirányú alapeleme látható előrajzolva.
Nagyításhoz katt a képre!
A kivágáshoz merült fel az első költség, be kellett invesztálnom egy lombfűrészbe. A Corában találtam megfelelőt, egy csomó tartalék fűrészlappal. A kivágás után a bordák helyénél csak tűreszelővel fértem hozzá, így vettem egy 5 db-os készletet.fűrész: kb. 1.500 Ft (a pontos árra nem emlékszem)tűreszelő készlet: 290 Ft
Nagyításhoz katt a képre!
Menet közben a palánkozáshoz szükséges faanyagok beszerzésén tanakodom. A palánk 1x3 lécből készül. A fedélzet szintén, minimális mennyiségben kell 1x4-es léc is. A Fabulis készleteit átnézve a szükséges méret dió, tanganyika, és tölgyben van. A dió palánk, tanganyika fedélzet összeállítás mellett döntöttem, de megrendelni nem tudtam, mert az oldalon a szálhossz nincs feltüntetve.
Nagyításhoz katt a képre!
Jelenleg a bordákat rajzolom, vágom, és illesztem a helyükre.
Szerszám költség eddig 1.790 FtMakett költség eddig: 0 FtMindösszesen eddig: 1.790 Ft   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2009. April 28. Tuesday 17:22


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (72), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett