Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Barkács arrow Kötélverő készülék
Kötélverő készülék PDF Nyomtatás E-mail

wercome, 2005. február 24. Csütörtök 19:33

Átlagos értékelés :    (2 szavazat)

Megtekintések száma : 35235    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Barkács

Az alábbiakban egy kötélverő készülék elkészítését mutatjuk be.

 

tn-k3.jpg
A siófoki találkozó nagy lendületet adott: elkezdtem egy fa hajót készíteni. Közben igen hamar rá kellett jönnöm, hogy fel kell szerszámoznom a kis "műhelyemet".
Ennek egyik lépése a kötélverő, bár a fahajó még messze áll a kötélzetkészítéstől, de ezt tudom használni a műanyag hajómhoz is. Az elmélet alapjait Petrofszky Zoltán mondta el Siófokon, ezután utánanéztem a témának (internet, múzeum, könyvtár), de elég keveset találtam róla. Végül kiderült, hogy az egyik kollégám gyerekkorában segített a kötélverésben, elég sok hasznos információt adott. Mivel ipari és kereskedelmi mennyiséget nem akarok gyártani, ezért igyekeztem egyszerűen megoldani mindent, de ez természetesen továbbfejleszthető.
 
tn-k1.jpg tn-k2.jpg A meghajtást egy kézi fúrógéppel oldottam meg, úgy hogy más "gép" is kapcsolható legyen hozzá. A Praktikerben vettem egy fúrógéptartót (házilagosan szerintem stabilabbat lehetne csinálni!), kiegészítettem egy magasságban állítható konzollal és egy tengelykapcsolóval, melynek az előnye, hogy a kisebb tengelyvonal különbségeket kiegyenlíti.
Mivel a kötélverő műszaki megnevezéseit abszolút nem tudom, ezért elnevezem a részeit, hogy minden egyértelmű legyen:
 
 
tn-k4.jpg Első rész - amelyet a fúrógéphez csatlakoztatok. Ez forgatja a szálakat saját tengelyük körül. 12-es rétegelt lemezből készítettem csavarozással, ebben vannak az esztergált tárcsák melyeket egy O-gyűrű ("ékszíjként") köt össze, ezáltal átadva a hajtást. A lapokba bronz perselyeket tettem, hogy a tengelyek ne koptassák ki a falapokat, könnyebb futású és tartósabb ezáltal. A kampókról, melybe a fonalat kell beakasztani, nem csináltam rajzot, de ez nem más, mint M4-es csavarra forrasztott rugós alátét.
 
tn-k5.jpg Hátsó rész - ezt kézi mozgatásúra csináltam meg. Szintén rétegelt lemezből készült egy kis hajtókarral. A hátuljára egy csavart tettem, erre van akasztva egy súly, mely feszesen tartja a kötelet a két egység között. Különböző vastagságú fonalaknál különböző súlyokat használtam.
Csúszda - ez a hátsó rész alá került. 4-es rétegelt lemezből és keményfa lécből készült. A forgatás közben a kötél rövidül, a hátsó rész a súly ellenében halad az első rész felé, ilyenkor ez tartja irányba. Egy kis szakfinesz: a csúszó felületeket száraz szappannal kell bedörzsölni, ez jó csúszási tulajdonságokat ad.
 
tn-k6.jpg tn-k7.jpg Bolha - ez a népies neve, ennek a kis esztergált és nútolt alkatrésznek, mely a fonalakat vezeti, illetve feszíti.
Ez volt a hardver. Hogy hogyan kell kötelet verni, azt én is még csak próbálgatom, két módon tudtam eddig elég tűrhető minőségű kötelet "tekerni": Természetesen mindkét esetben három azonos hosszúságú fonalat be kell akasztani a kampókba.
tn-k8.jpg A fúrógéppel addig tekerem a fonalakat, míg a hátsó rész előre jön 15-20 cm-t, ekkor kikapcsolom és a hátsó kart elkezdem tekerni, amíg összecsavarodik teljes hosszában. Majd elfelejtettem: a bolhát folyamatosan tartani kell kézzel, mivel ezzel adjuk meg a kötél keménységét.
A fúrógéppel elkezdem tekerni, mikor a hátsó rész elindul, megállok és a karral annyit tekerek, hogy néhány menet kialakuljon, ezután már csak a fúrógépet nyomom, no meg a bolhát feszítem, és magától csavarodik össze a három szál.
 
Melyik a jó megoldás? Lehet, hogy egyik sem! Mindenesetre, van már magam által készített kötelem!

Mindenesetre az egészet ledokumentáltam, itt megtalálhatjátok a rajzokat: (Kötélverő rajzok.zip)

   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. szeptember 12. Szerda 15:28


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (2 szavazat)

 

Megjelenítve 5 a(z) 5 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (5), English (0)

Írta: Janos Syd () 2013. április 18. Csütörtök 07:33

Írta: Janos Syd 2013. április 18. Csütörtök 07:33

Szia Laci 
na meg egy dolog a rokonlelkuseghez: en is magam 'verem' a koteleimet. Egy nagyon egyszeru fuggoleges masinaval dolgozom, nem kell hozza mas, csak egy 3 fejes Phillips borotva, na meg csinalni kell egy 'bolhat' es par aprosagot. Az otlet a MSW laprol szarmazik, en csak megepitettem a magam masolatat. Azota nem veszek kotelet (ami ugyebar vagy nagyon draga vagy egyszeruen hasznalhatatlan)  
Remelem, figyeled meg a listat, az utolso leveledet 2012 januarjabol lattam. 
Janos

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Tyrman () 2012. január 02. Hétfő 14:43

Írta: Tyrman 2012. január 02. Hétfő 14:43

Íme, ahogy Skylooker tagunk megoldotta a kérdést: http://www.youtu.be/watch?v=_HHe5pEwetw

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: bubu () 2009. július 26. Vasárnap 21:39

Írta: bubu 2009. július 26. Vasárnap 21:39

Elismerésem a megépítésért, meg a tapasztalatért is!! 
Van nekem egy régebben vásárolt hajcsavaró ketyerém (4 szállal dolgozik), amit kötélsodrásra akartam befogni - de nem igazán boldogultam vele. Funcionálisan tudja a szálakat külön csavarni, csak én nem tudtam vele boldogulni, pedig még "bolhát" is csináltam hozzá. Most újra előszedem, mert rövidesen szükségem lesz pár 100 méter különbözó átmérőjű kötélre. 
Én a bőr dolgok varrásához használt cérnát fogom alkalmazni... Eleve több vastagságban kapható, és semmi szőrösödése nincs.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: wercome () 2007. szeptember 12. Szerda 07:55

Írta: wercome 2007. szeptember 12. Szerda 07:55

A kötelet a Coats Hungary által gyártott Lánchíd nevű cérnából készítem. 
A két kis kezedben megfogsz egy darab cérnát és elkezded sodorni, egy kis idő után összeugrik-tekeredik, na ez az elve a kötélverésnek.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: pluta mark () 2007. szeptember 11. Kedd 12:31

Írta: pluta mark 2007. szeptember 11. Kedd 12:31

Elolvasva leírásod nagyon tetszik ez a dolog. A végén a kötelet látva szuper. "A fúrógéppel elkezdem tekerni, mikor a hátsó rész elindul, megállok és a karral annyit tekerek, hogy néhány menet kialakuljon, ezután már csak a fúrógépet nyomom, no meg a bolhát feszítem, és magától csavarodik össze a három szál." Ezt esetleg egy kis felvételen bemutathatnád, fel nem fogom miként tekeredik fel magában. Gratulálok nagyon részletes a melléklet is. lehet beprobálkozom vele. De pontosan mi az alapanyag amit beteszel alapból?

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 5 a(z) 5 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett