Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Roncstemető arrow Második világháborús német hajók festése
Második világháborús német hajók festése PDF Nyomtatás E-mail

Sebi, 2005. február 27. Vasárnap 09:42

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 25676    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Modern hajók, történeteik


Az előző cikkben az amerikai álcafestésekről írtam. Nos, a német festés nem volt annyira színpompás, mint az amerikai. Az ok viszonylag egyszerű. Az amerikaiaknak két óceánon is flottát kellett fenntartani, különböző éghajlati viszonyok között. A németeknek csak a párás, ködös balti és északi tenger jutott. Itt pedig nem volt szükség bonyolult mintákra. Éppen ezért mikor a háború során szükségessé vált az álcafestés használata, nem is volt egységes szabvány, legfeljebb általános szabályok. Ez oda vezetett, hogy meghatározták ugyan a festéshez felhasználható színeket, de nem írtak elő mintázatokat. Vagyis minden hajó egyedi festést viselt.Akárcsak az amerikai festésről írt cikk esetében, itt is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a megadott színek nagy felszíni hajókra - tehát csatahajótól rombolóig - vonatkoznak.Kezdjük tehát a békebeli festéssel, mely majdnem 1940 tavaszáig megtalálható volt a hajókon. Két szín kombinációjáról van szó. Az egyik a Dunkelgrau 50, mely a törzsre volt festve, a másik pedig a Hellgrau 51, ami a felépítményre és a lövegtornyokra.
A képen a Bismarck csatahajó látható még békebeli festéssel, 1940 tavaszán.A háborús festés tulajdonképp három szín kombinációja volt.Ez a három szín a Dunkelgrau, Mittelgrau és Hellgrau volt. Ezeket a színeket kombinálták a hajó törzsén és felépítményén.
A fenti képeken a Prinz Eugen nehézcirkáló álcafestéseinek változását láthatjátok 1941 május végétől 1945-ig.Természetesen a németek is használták az ún. festett orrhullámot, mellyel a külső megfigyelőket igyekeztek megtéveszteni a hajó sebességét illetően. A különbség az amerikaival szemben az volt, hogy a németek nemcsak a hullám szegélyét festették ki, hanem magát az egész hullámot is.Meg kell még említenem az ún. balti csíkok-at. Ezt csak a Balti tengeren állomásozó hajókon alkalmazták 1943-44-ig. A csíkokat feketével és fehérrel festették ki, az alábbi képen látható módon:
A Prinz Eugen makettje olyan festéssel, melyet a hajó 1941 májusában viselt, nem sokkal a Bismarck-al kezdődő útja előtt.A háború vége felé, mikor a német flotta egy része a norvég fjordokba szorult vissza, megjelent a fehér és fekete szín is az álcázófestések közt.
Tirpitz a Käfjordban 1944 nyarán
A fedélzetek festéséről általánosan annyit irhatok, hogy a főfedélzet natúrszínű volt a nagy felszíni hajókon. Az acélfedélzetek és a rombolók főfedélzete pedig Dunkelgrau 2-re volt festve. Egyes felsőbb fedélzeteken, illetve platformokon pedig mahagóni vöröset is használtak. Végül szeretném megemlíteni az azonosító jelzéseket. Ezek a légi azonosítást szolgálták. Ilyen volt a fő lövegtornyok tetejének vörösre vagy sárgára festése, attól függően, hogy a hajó melyik hadszíntéren tartózkodott.
A sárgát az Atlanti óceánon, a vöröset pedig a Balti és Északi tengeren használták.
A horogkeresztet a fedélzet elülső és hátsó részére festették fel, 1943-ig a náci zászló mintájára (vagyis a vörös alapon fehér korongra, fekete keresztet ). Mikor a németek elveszítették a légifölényt már csak a fehér korongot és a keresztet használták, többnyire az előfedélzetre festve. Most pedig lássuk a színeket. Itt is szeretném megemlíteni, hogy igyekeztem olyan színeket találni, melyek viszonylag könnyen beszerezhetőek itthon is. Ugyanakkor tudom, hogy ez nem éppen a reklám helye, de ha valakinek van módja és lehetősége beszerezni a White Ensign Models nevű angol cég festékeit, akkor azt bátran ajánlom. ők pontosabb árnyalatú színeket kevernek ki, mint a Humbrol. Ugyanis az alábbi listában szereplő színek csak annyira élethűek, amennyire azt a festék lehetővé teszi.
  • Dunkelgrau 50 -  Humbrol 145
  • Hellgrau 51 - Humbrol 147
  • Dunkelgrau - Humbrol 32 vagy 92
  • Mittelgrau - 2 x Humbrol 106 + 1 x Humbrol 34
  • Hellgrau - Humbrol 127
  • Dunkelgrau 2 - Humbrol 27
Ha valakinek a cikkel kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, szívesen állok rendelkezésére az itteni fórumon, vagy a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. emailcímen keresztül.
Sebestyén Gábor
Felhasznált háttéranyag :


   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. november 19. Hétfő 20:26


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 1 a(z) 1 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (1), English (0)

Írta: Imi () 2004. november 26. Péntek 15:17

Írta: Imi 2004. november 26. Péntek 15:17

Nagyon köszönjük a hasznos leírást! Szerintem a legérdekesebb festési metódusokat az északi-tengeri hadszintéren alakmazták. A Tirpitzről készült képen is látszik, hogy ez milyen bonyolult és látványos volt. A Tirpitz maga szerintem ezen belűl még egy külön fejezet, mert pl fotók tanúsága szerint még fenyőfákat is (!!!!!!!)telepítettek a fedélzetére a Kaa fjordban lévő horgonyzóhelyén, hogy elrejtsék a britek elől. Itt aztán tényleg mindent kipróbáltak a cél érdekében a németek. Még olyan festése is ismert, amikor az egyikoldalára a dokképületet festették fel ajtókkal és ablakokkal. Ahogy összeszámoltam, vagy tízféle különböző festési metódusa volt.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 1 a(z) 1 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett